Εκτύπωση

φουστάνι 778/2,γ

Αριθμός ταύτισης συνόλου778/2,γ
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- φουστάνι
Τυπολογίανησιωτικό, αναγεννησιακού τύπου
Όνομα/Χαρακτηρισμόςφουστάνι
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου778
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,20---

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Πράσινο, πολύπτυχο φουστάνι αναγεννησιακού τύπου από την Ύδρα, με βυσσινί βελούδινο ποδόγυρο, τμήμα της παλιότερης φορεσιάς που, μαζί με το ζιπούνι από στόφα, απαντά στην ‘Υδρα, τις Σπέτσες και γενικότερα την Ερμιονίδα. Το αμάνικο “κορμί” είναι φτιαγμένο από υφαντό βαμβακερό ύφασμα και έχει ντυθεί με υπόλευκο βαμβακερό πανί. Έχει βαθύ, τριγωνικό άνοιγμα, δύο πλαϊνές πένσες στην πλάτη -φτιαγμένη από δύο κομμάτια υφάσματος- και δύο κάτω από το στήθος. Κλείνει πάνω από τη φούστα με δύο κόπιτσες και την ένωσή του μαζί της καλύπτει μεταξωτή κορδέλα (πλάτους 3εκ.) με τρεις ρίγες και μικρά, σχηματικά μοτίβα σε κυκλαμινί, γαλάζιο, χρυσοκίτρινο και μπλε χρώμα. Κάτω από το άνοιγμα του μπούστου, αρχίζει το κατακόρυφο άνοιγμα της φούστας (27εκ.) που κλείνει με μία κεντρική κόπιτσα και στριφώνει εσωτερικά με το ίδιο υφαντό βαμβακερό του “κορμιού”. Η εσωτερική αυτή επένδυση προεκτείνεται και κάτω από το άνοιγμα σε μήκος 15εκ. (και πλάτος 7εκ.). Δεξιά κι αριστερά από το υφαντό βαμβακερό που περιβάλλει -και ξεπερνά- εσωτερικά το άνοιγμα, υπάρχει σε όλο το μήκος του πράσινη συνθετική φόδρα πλάτους 26εκ. Η πολύπτυχη φούστα είναι από πράσινο μουαρέ ταφτά κι έχει ποδόγυρο (11εκ.) από βυσσινί βελούδο. Στην ένωση του ταφτά με το βελούδο, μεταξωτή ριγέ ταινία σαν αυτή που στολίζει τη μέση αλλά σε χρωματική παραλλαγή ταιριαστή με τα εδώ χρώματα (κόκκινο, χρυσοκίτρινο, φυστικί, θαλασσί). Εσωτερικά ο ποδόγυρος, σε ύψος 21εκ., είναι φοδραρισμένος με καφετί χοντρό πανί (“αστάρι”). Η φούστα είναι πτυχωμένη σε βαθιές πιέτες (10εκ.) που αραιώνουν στην περιοχή της κοιλιάς. Είναι ραμμένη όπως η φουστανέλα, από κάθετα τριγωνικά φύλλα. Η φούστα αριθμεί εβδομήντα φύλλα, που η κάτω, φαρδιά τους πλευρά έχει πλάτος 26εκ. Διατρέχεται όμως και από έντεκα οριζόντιες πτυχές, τις “πάστες”. Εσωτερικά, ανά 17εκ. κάτω από τη μέση, σε κάθε ένωση φύλλων έχουν στερεωθεί τρείς σειρές από λευκές κλώστινες θηλιές, μέσα από τις οποίες περνάει λευκή βαμβακερή κορδέλα. Σουρωμένη η κορδέλα σφίγγει τις πτυχές, έτσι ώστε η φούστα, που μοιάζει πια με σωλήνα, να διατηρεί τη φόρμα της.

Παρατηρήσεις

Μεγάλη φθορά μπροστά αριστερά και, κυρίως, δεξιά και κάτω, αλλά και σε άλλα σημεία της φούστας.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΑντικείμενο
βαμβάκιΑντικείμενο
κορδέλα μεταξωτήΑντικείμενο
ταφτάςΑντικείμενο
κόπιτσεςΑντικείμενο
αστάριΑντικείμενο
κορδέλα βαμβακερήΑντικείμενο
βελούδοΑντικείμενο

Τεχνική

υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου--

Κατασκευή

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΑττικήςΑργοσαρωνικός (Ύδρα)

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΑττικήςΑργοσαρωνικός (Ύδρα)

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκα19ος αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 2000, Η ελληνική ενδυμασία από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ού αιώνα, Αθήνα, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος - Καπόν.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης17/04/2007