Εκτύπωση

φουστάνι 797/2,α

Αριθμός ταύτισης συνόλου797/2,α
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- φουστάνι
Τυπολογίανησιωτικό, αναγεννησιακού τύπου
Όνομα/Χαρακτηρισμόςφουστάνι
Τοπικό ή άλλο όνομαφ'στάνα με ποδογύρ' ή τσιτσεκλίδικη
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου797
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
-- 1,12-

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Φ’στάνα με το ποδογύρ’ ή τσιτσεκλίδικη, νυφικό, αμάνικο, γυναικείο φουστάνι, καμωμένο με βαθύχρωμη κλαδωτή, μεταξωτή στόφα, (μπουχούρι με κλαδιά) που την έφερναν οι ναυτικοί από τα ταξίδια τους (ευρωπαϊκής και ανατολίτικης προέλευσης). Στα μπάσματα, όταν η κόρη αρραβωνιαζόταν και πήγαινε στον γαμπρό, έβαζε για πρώτη φορά το “ποδογύρ’ στη φ’στάνα τ’ς”, το οποίο αργοτερα φορούσε και στο γάμο της. Αποτελείται από δύο τμήματα, το πανωκόρμι και τη φούστα. Το πανωκόρμι φέρει βαθύ άνοιγμα τύπου V στο στήθος ως τη μέση, είναι φοδραρισμένο με χοντρό χασέ, το αστάρι, και ρελιασμένο στα ανοίγματα με γαϊτάνι διπλό από μεταξωτή κλωστή, χρώματος κίτρινου και χρυσοκλωστή. Απουσιάζει το ψυχόρκο, το διακοσμητικό τρίγωνο από το γαϊτάνι, που υπάρχει στο άνοιγμα της τραχηλιάς, στη μέση. Η φούστα ενώνεται με το πανωκόρμι με πλούσια σούρα. Έτσι σχηματίζονται 57 πιέτες, οι ντούκες, φάρδους 4-5εκ. η καθεμία. Σε απόσταση 2εκ. από τον ποδόγυρο, υπάρχει οριζόντια πιέτα, η πόστα, (φάρδους 6εκ.) για να φουντώνει το φουστάνι. Η φούστα είναι φοδραρισμένη με μεταξοβάμβακο ύφασμα σε χρώμα εκάιγ, εκτός από το σημείο του ποδόγυρου, όπου είναι φοδραρισμένη με χοντρό βαμβακερό, δίμιτο ύφασμα. Η στόφα διακοσμείται με κερασί λουλούδια και φύλλα σε μαύρο φόντο. Ο τσιτσεκλίδικος ποδόγερος, ύψους 12εκ., είναι από χρυσοϋφασμένη στόφα. Δημιουργείται από πολλά συρραμμένα τμήματα του ίδιου υφάσματος. Σε χρυσοκίτρινο κάμπο ενυφασμένα πράσινα κλαδιά περιβάλλουν μικρά ανθάκια, τ’ αμυγδαλάκια, καμωμένα με μεταξοκλωστές σε ροζ και γκρενά χρώματα. Η στόφα αυτή συναντάται και στον ποδόγυρο των σκυριανών φουστανιών. Είναι κατασκευασμένη στη Γαλλία στις αρχές του 19ου αιώνα, γύρω στα 1840 (article pour le Levant, Depots de produits des Manufactures d’ Ettoffes de Paris. Paris, Lyon et Nisme). Ο ποδόγυρος πλαισιώνεται πάνω και κάτω από τρέσα μεταλλική αγοραστή, την τσίτα. Το φουστάνι τελειώνει με μια σειρά γαϊτάνι διπλό από βαμβακερή κλωστή κίτρινου χρώματος και χρυσόνημα. Στο ύψος που ενώνεται το πανωκόρμι με τη φούστα, στο άνοιγμα της τραχηλιάς, έχει προστεθεί κόπιτσα και χαμηλότερα σούστα (μεταγενέστερες επεμβάσεις). Επίσης μεταγενέστερο είναι και το κατακόρυφο άνοιγμα μήκους 23εκ. (τα τελευταία 10εκ. είναι ξήλωμα) σαν προέκταση του ανοίγματος της τραχηλιάς.

Παρατηρήσεις

Φθαρμένη η στόφα του φουστανιού στο πανωκόρμι και σε λίγα σημεία στη φούστα. Η τρέσα του ποδόγυρου έχει ξηλωθεί σε μεγάλο μέρος. Ανοίγματα στη στόφα του ποδόγυρου, κυρίως στις πτυχώσεις.

ΥΛΗ

γαϊτάνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
μεταξοβάμβακοΑντικείμενο
μεταξοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
στόφαΑντικείμενο
χρυσοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
τρέσα χρυσήΔιάκοσμος αντικειμένου
γαϊτάνι βαμβακερόΔιάκοσμος αντικειμένου
χασέςΑντικείμενο

Τεχνική

ενυφασμένηΔιάκοσμος αντικειμένου
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
πτύχωσηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόδίμιτοΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
φυτικός διάκοσμοςκλαδιά, φύλλα, λουλούδια

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ειδικοί ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: τέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΜαγνησίαςΤρίκερι

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΜαγνησίαςΤρίκερι

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανύφητέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.νυφικό
γυναίκανέααρραβωνιασμένηαρραβώναςτέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Καπουρνιώτη, Α. 2000, "Η γυναικεία τρικεριώτικη φορεσιά", Ενδυματολογικά 1: 71-76, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Πολίτου, Ξ. 2001, "Οι φορεσιές των Βορείων Σποράδων και του Τρικεριού" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Χατζημιχάλη, Α. 1931, Ελληνική λαϊκή τέχνη. Ρουμλούκι, Τρίκερι, Ικαρία, Αθήνα.
Χατζημιχάλη, Α. 1951, Κεντήματα του Τρίκερι, Αθήνα, Εργόχειρο.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης28/02/1997