Εκτύπωση

φουστάνι 955/1,α

Αριθμός ταύτισης συνόλου955/1,α
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- φουστάνι
Τυπολογίααστικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςφουστάνι
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου955
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,39 0,41--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Χειριδωτό, ποδήρες φουστάνι από ριγωτό ταφταδένιο ύφασμα. Αποτελείται από το πανωκόρμι και την πτυχωτή φούστα. Το πανωκόρμι αποτελείται από ένα τραπεζιόσχημο φύλλο μπρος – πίσω και από ένα σχεδόν τετράγωνο δεξιά και αριστερά, μπρος και πίσω, κάτω από τη μασχάλη. Δίπλα σχεδόν από το λαιμό ξεκινούν μονοκόμματα φύλλα που οδηγούν στα μανίκια, μήκους 59εκ. και φάρδους 13,5εκ. Φέρουν διαγώνιο άνοιγμα, μήκους 17εκ., και τραπεζιόσχημη απόληξη. Το φουστάνι φέρει μπροστά μεγάλο άνοιγμα τύπου V που καταλήγει σε κατακόρυφο άνοιγμα στη φούστα. Είναι διακοσμημένο με πλούσιο χρυσοκέντημα, καμωμένο με τερζήδικη τεχνική. Έτσι, με κορδόνι χρυσό δημιουργούνται στο στέρνο και το γύρο του αυχένα, αλλά και στα μανίκια, καρδιόσχημα μοτίβα τα οποία επαναλαμβανόμενα σχηματίζουν ζώνη που ακολουθεί την κοπή του ενδύματος. Επιπλέον, στα μανίκια, παράλληλη διακόσμηση αποτελεί και επικλινής ζώνη με ευθείες και τεθλασμένες γραμμές με μικρό, οριζόντιο, σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο στη μέση. Τέλος, από την απόληξή τους ξεκινά μεγάλο, κατακόρυφο σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο. Ο ποδόγυρος είναι ρελιασμένος με μαύρη βελούδινη κορδέλα. Διακόσμηση αποτελούν και οι ενυφασμένες, κατακόρυφες ζώνες που διακόπτουν τον πράσινο – ροζ ταφτά και αποτελούνται από τρεις ρίγες: στο κέντρο μία ροζ, διακοσμημένη με κλαδόσχημη μπορντούρα κατάφορτη με ανθάκια (δυστυχώς είναι πλέον εμφανής σε ελάχιστα σημεία) και πλαισιωμένη από δύο μωβ, διακοσμημένες και αυτές με τη σειρά τους με ασημί σχηματοποιημένη μπορντούρα. Το ένδυμα κλείνει στο ύψος της μέσης με τέσσερις μεταλλικές κόπιτσες. Το άνοιγμα των μανικιών κλείνει με τέσσερα πλεχτά με χρυσό κορδόνι κουμπιά. Το πανωκόρμι είναι φοδραρισμένο με μπεζ βαμβακερό ύφασμα (και γαλάζιο βαμβακερό στους ώμους και τις μασχάλες). Επιπλέον, στο γιακά, στο κάτω τμήμα των μανικιών και στο κατακόρυφο άνοιγμα του στέρνου υπάρχει φοδράρισμα με μωβ ταφτά. Τέλος, η φούστα είναι φοδραρισμένη με υπόλευκο βαμβακερό ύφασμα.

Παρατηρήσεις

Φθορές σε πολλά σημεία. Επεμβάσεις που όμως δεν έχουν γίνει από ειδικό συντηρητή. Λείπουν τμήματα από τις κόπιτσες, τα κουμπιά και τις θηλιές όπου αυτά εφαρμόζουν.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
ταφτάςΑντικείμενο
κόπιτσεςΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδέλα βελούδινηΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

ενυφασμένηΔιάκοσμος αντικειμένου
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
χρυσοκέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος
φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΚοζάνης (;)-

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΚοζάνης (;)-

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκααρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Σιαμπανόπουλου, Κ. 1995, "Ο χορός στις γιορτές και στα πανηγύρια του νομού Κοζάνης", Δυτικομακεδονικά Γράμματα, Έτος Β΄: 223-253, Κοζάνη, Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης4/9/2007