Εκτύπωση

μανικωτό ζακέτο 1116

Αριθμός ταύτισης συνόλου1116
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτό ζακέτο
Τυπολογίααστικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτό ζακέτο
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,35 0,44--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Μανικωτό ζακέτο από μαύρο βελούδο, φοδραρισμένο με μπεζ βαμβακομέταξο σατέν ύφασμα, κατασκευασμένο από τερζή. Αποτελείται από δύο μπροστινά φύλλα και ένα τραπεζιόσχημο πίσω, που ενώνονται μεταξύ τους στους ώμους με ραφή και στα πλευρά μέσω μικρού τριγωνικού φύλλου. Μπροστά έχει σχεδόν κυκλική λαιμόκοψη και ύστερα από ένα ανεπαίσθητο στένεμα, το μπροστινό άνοιγμα φαρδαίνει, καθώς τα δύο φύλλα έχουν στρογγυλεμένο τελείωμα. Κάθετα στον κορμό τοποθετούνται τα μανίκια, μήκους 54εκ. και φάρδους 20εκ., που ράβονται από τον ώμο και προς τα πίσω έως λίγο πριν τη μασχάλη. Το μονόφυλλο ύφασμα δε φέρει ραφή κατά μήκος του βραχίονα και στο τελείωμα έχει αφαιρεθεί κομμάτι με ορθή γωνία και καμπύλη πλευρά. Η απόληξη στο κέντρο της βάσης του μανικιού είναι τραπεζιόσχημη. Το ζακέτο φέρει επίρραπτη διακόσμηση από χρυσό κορδόνι καμωμένη σύμφωνα με την τερζήδικη τεχνική. Ολόγυρα είναι γαρνιρισμένο με δύο σειρές χρυσό γαϊτάνι και ψιλή μπορντούρα από θηλιές. Σε κάθε μπροστινό φύλλο δεσπόζει μεγάλο σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο που αναπτύσσεται ρομβοειδώς. Από το κέντρο του ξεκινά διπλό, πολύ λεπτό γαϊτάνι, από όπου κρέμεται κουμπί από χρυσά γαϊτάνια. Τριπλό γαϊτάνι ξεκινά από αυτό το κουμπί και καταλήγει σε τρία χρυσά κουμπιά με κοραλλένιες χάντρες. Λίγο πριν το τελείωμα, εξάγωνο χρυσό κουμπί επίρραπτο σε κάθε πλευρά του ανοίγματος. Στο δεξί υπάρχει μεγάλη θηλιά από γαϊτάνι που εφαρμόζει στο αριστερό έτσι, ώστε να κλείνει το ζακέτο. Την πλάτη διακοσμεί ανάλογο σχηματοποιημένο μοτίβο, αν και μεγαλύτερο, χωρίς κρεμαστά κουμπιά, η βάση του οποίου πλαισιώνεται από καμπυλόσχημα ανοίγματα ύψους 8εκ. Κάθε μανίκι κλείνει από τον αγκώνα και πάνω με δύο χρυσά κουμπιά που εφαρμόζουν σε αντίστοιχες θηλιές. Από τον αγκώνα και κάτω στην πλευρά με το καμπυλόσχημο κόψιμο υπάρχουν τέσσερα κουμπιά με κοραλλένιες χάντρες. Αυτά εφαρμόζουν σε θηλιές από γαϊτάνι της πλευράς με το ορθογώνιο κόψιμο, οι οποίες είναι διατεταγμένες καμπυλόσχημα, συμπληρωματικά προς τα κουμπιά. Τέλος, τα καπάκια διακοσμεί από ένα λεπτό και λιτό σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο.

Παρατηρήσεις

Το βελούδο έχει ανοίγματα στους ώμους (στις ραφές), αποχρωματισμούς στις μασχάλες και σε δύο – τρία σημεία ακόμη, αν και εντοπισμένοι. Στο Μητρώο Εισαγωγής του Λ.τ.Ε. ταξινομείται ως “Άρτης”.

ΥΛΗ

γαϊτάνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου
σατένΑντικείμενο
κορδόνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου
βελούδοΑντικείμενο
κουμπί χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου
χάντρες κοραλένιεςΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
χρυσοκέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: τερζήδες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
19ος αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Πέρης, Α. 1999, "Οι φορεσιές της Βόρειας και Κεντρικής Εύβοιας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης18/10/2007