Εκτύπωση

μανικωτό ζακέτο 964/2,β

Αριθμός ταύτισης συνόλου964/2,β
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτό ζακέτο
Τυπολογίαφορεσιά με φουστανέλα
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτό ζακέτο
Τοπικό ή άλλο όνομαφέρμελη
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου964
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,43 0,28--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Φέρμελη ή μεϊντάνι, ανδρικό, μανικωτό, μπλε τσόχινο ζακέτο, εξάρτημα της φορεσιάς του φουστανελά που φορέθηκε αρχικά από τους αρματολούς, τους κλέφτες και του αγωνιστές του 1821, γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, καθιερώθηκε από τον Όθωνα ως αυλική ενδυμασία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ως επίσημη (γιορτινή) ενδυμασία όλων των αγροτικών και ποιμενικών πληθυσμών της χώρας. Η φέρμελη φοριέται μετά το γιλέκι (αμάνικο ζακέτο) και πριν το φερμεδογέδεκο ή φερμελωτό γιλέκι (αμάνικο ζακέτο με μεγάλα κουμπιά). Καθώς φέρει επίρραπτη διακόσμηση και μεταγενέστερες επεμβάσεις, η κοπή του είναι δυσδιάκριτη. Φέρει κυκλική λαιμόκοψη, όρθιο γιακά και κατακόρυφο άνοιγμα μπροστά. Στις ωμοπλάτες, κάθετα στον κορμό, είναι ραμμένα τα μανίκια, μήκους 83εκ. και φάρδους 13εκ, χωρίς ραφή στην εσωτερική πλευρά του ώμου, στη μασχάλη και κατά μήκος του βραχίονα εσωτερικά, εκτός από ορισμένο σημείο λίγο πιο κάτω από τον αγκώνα, που συγκρατείται με γαϊτάνια. Το καπάκι των μανικιών έχει οξεία απόληξη και καμπυλόσχημες πλευρές. Στο τελείωμα κάθε μανικιού έχει αφαιρεθεί κομμάτι με ορθή γωνία και καμπύλη πλευρά. Το ζακέτο είναι φοδραρισμένο με γαλάζιο βαμβακερό ύφασμα εκτός από τα μανίκια, όπου είναι φοδραρισμένο με οινέρυθρο σατέν μεταξωτό ύφασμα. Φέρει πλούσιο επίρραπτο ασημοκέντημα από γαϊτάνια, καμωμένο σύμφωνα με την τερζήδικη τεχνική. Ολόγυρα είναι γαρνιρισμένο με σειρές από μπλε μεταξωτό και αργυρό γαϊτάνι. Μάλιστα, στο γύρω του ζακέτου, καθώς τα γαϊτάνια συστρέφονται σε φαρδύ ζιγκ – ζαγκ, δημιουργούν γλωσσωτές απολήξεις. Στα μπροστινά φύλλα, μετά τις ευθείες γραμμές ακολουθεί κατακόρυφη ελλειψοειδής σύνθεση με κορδόνι ασημένιο από επάλληλα σιγμοειδή κλαδιά. Έπειτα, επίρραπτα σε καμπυλόσχημη διάταξη, δώδεκα σφαιρικά, πεπλατυσμένα, πλεχτά κουμπιά με χάντρα στο κέντρο. Ακολουθεί και πάλι μπορντούρα από επάλληλα κλαδιά. Το μπροστινό άνοιγμα κλείνει με εννέα απιοειδή πλεχτά κουμπιά με χάντρα, που βρίσκονται στη δεξιά πλευρά και εφαρμόζουν σε ισάριθμες θηλιές της αριστερής. Στην πλάτη, η μοναδική διακόσμηση είναι τα γαϊτάνια που καλύπτουν πιθανότατα τις ραφές μεταξύ των φύλλων. Τα μανίκια είναι ολόγυρα γαρνιρισμένα με αργυρό γαϊτάνι που συστρέφεται σχηματίζοντας μικροσκοπικά ημικύκλια και θηλιές. Στην πλευρά του μανικιού με την ορθή γωνία, τα γαϊτάνια σχηματίζουν ορθογώνιο τρίγωνο με καμπυλόσχημη υποτείνουσα, συμπληρωματικό προς το κομμάτι που έχει αφαιρεθεί από την άλλη πλευρά του φύλλου. Την υποτείνουσα της πρώτης πλευράς ακολουθούν θηλιές από κορδόνι, όπου εφαρμόζουν πλεχτά κουμπιά της δεύτερης πλευράς, διατεταγμένα κι αυτά καμπυλόσχημα (κάποια από τα οποία δε σώζονται). Το καπάκι των μανικιών είναι διακοσμημένο με κλαδόσχημο, συμπλεκόμενο μοτίβο. Αντίστοιχο μοτίβο υπάρχει και στην άνω μπροστινή γωνία του φύλλου των μανικιών. Τέλος, την εξωτερική πλευρά του βραχίονα κοσμεί επίμηκες, λογχοειδές μοτίβο.

Παρατηρήσεις

Φθορές στα γαϊτάνια και στην τσόχα. Επεμβάσεις, όχι όμως από ειδικό συντηρητή.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
γαϊτάνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
σατένΔιάκοσμος αντικειμένου
τσόχαΑντικείμενο
χάντρεςΔιάκοσμος αντικειμένου
γαϊτάνι ασημένιοΔιάκοσμος αντικειμένου
κουμπί πλεχτόΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

ασημοκέντημα τερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΠελοπόννησος-

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΠελοπόννησος-

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
άντρας19ος αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης
Χρονολογία απόκτησης17/4/1953 20/4/1953

Βιβλιογραφία

Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 2000, Η ελληνική ενδυμασία από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ού αιώνα, Αθήνα, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος - Καπόν.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης7/11/2007