Εκτύπωση

μανικωτό ζακέτο 967/5,γ

Αριθμός ταύτισης συνόλου967/5,γ
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτό ζακέτο
Τυπολογίαφορεσιά με φουστανέλα
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτό ζακέτο
Τοπικό ή άλλο όνομαφέρμελη
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,39 0,32--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Φέρμελη ή μεϊντάνι, ανδρικό, μανικωτό ζακέτο από υπόλευκο σαγιάκι (μαλλί της νεροτριβής), εξάρτημα της φορεσιάς του φουστανελά που φορέθηκε αρχικά από τους αρματολούς, τους κλέφτες και του αγωνιστές του 1821, γύρω στα μέσα του 19ου αιώνα, καθιερώθηκε από τον Όθωνα ως αυλική ενδυμασία και στη συνέχεια εξαπλώθηκε ως επίσημη (γιορτινή) ενδυμασία όλων των αγροτικών και ποιμενικών πληθυσμών της χώρας. Η φέρμελη φοριέται μετά το γιλέκι (αμάνικο ζακέτο) και πριν το φερμεδογέδεκο ή φερμελωτό γιλέκι (αμάνικο ζακέτο με μεγάλα κουμπιά). Αποτελείται από τα δύο μπροστινά φύλλα και το ίσιο φύλλο της πλάτης, ενωμένα με ραφή στους ώμους και μέσω λοξών λωρίδων στα πλευρά. Φέρει κυκλική λαιμόκοψη και κατακόρυφο άνοιγμα μπροστά. Στις ωμοπλάτες, κάθετα στον κορμό, είναι ραμμένα τα μανίκια, μήκους 67εκ. και φάρδους 16εκ, χωρίς ραφή στην εσωτερική πλευρά του ώμου, στη μασχάλη και κατά μήκος του βραχίονα εσωτερικά, εκτός από περιορισμένη έκταση λίγο πριν τον καρπό, όπου υπάρχει ένωση με κορδόνια. Στην εξωτερική πλευρά του καρπού και λίγο πάνω από τον καρπό, στην εσωτερική πλευρά, υπάρχουν πρόσθετα ημικυκλικά κομμάτια. Το ζακέτο είναι αφοδράριστο και διακοσμημένο με επίρραπτο κέντημα από λευκά και καφέ μάλλινα κορδόνια, καμωμένο σύμφωνα με την τερζήδικη τεχνική. Ολόγυρα είναι γαρνιρισμένο με σειρές κορδόνι. Μάλιστα, το εξωτερικό κορδόνι προκύπτει από την σύγχρονη περιέλιξη λευκού και καφέ κορδονιού. Στα μπροστινά φύλλα, μετά τις ευθείες γραμμές και λίγο κάτω από το στήθος, από μία επικλινής, φαρδιά ταινία με μια ζικζακωτή γραμμή στο κέντρο και δύο μικρούς κύκλους στην περιφέρεια. Στην πλάτη, η διακόσμηση είναι πλούσια. Τριγωνικό σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο ξεκινά από το γύρο του αυχένα και φτάνει ως το κέντρο της πλάτης. Στο πλάι του, από μια φαρδιά ταινιόσχημη σύνθεση με γραμμικά πλαίσια και θηλιές στο εσωτερικό. Την εσωτερική πλευρά του καρπού διακοσμούν καρδιόσχημα μοτίβα ενώ την εξωτερική πλευρά καθώς και την άνω μπροστινή γωνία του φύλλου των μανικιών, σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο. Τέλος, την εξωτερική πλευρά του βραχίονα διακοσμεί επίμηκες, λογχοειδές μοτίβο.

Παρατηρήσεις

Φθορές στα κορδόνια.

ΥΛΗ

σαγιάκιΑντικείμενο
κορδόνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόνεροτριβήΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
γεωμετρικός διάκοσμοςρόμβοι

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΛακωνίαςΜάνη (;)

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΛακωνίαςΜάνη (;)

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
άντρας19ος αι.καθημερινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης
Χρονολογία απόκτησης17/4/1953 20/4/1953

Βιβλιογραφία

Λαδά-Μινώτου, Μ. κ.ά. 1993, Ελληνικές φορεσιές, Αθήνα, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 2000, Η ελληνική ενδυμασία από την αρχαιότητα ως τις αρχές του 20ού αιώνα, Αθήνα, Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος - Καπόν.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης9/11/2007