Εκτύπωση

μανικωτός μπούστος 893/3,γ

Αριθμός ταύτισης συνόλου893/3,γ
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτός μπούστος
Τυπολογίαχωρικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτός μπούστος
Τοπικό ή άλλο όνοματζάκος
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου893
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,39 0,45--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κοντός, εφαρμοστός μπούστος, τζάκος, με στενά μανίκια που φθάνουν ως τον αγκώνα, τα “πάνω μανίκια”. Φοριόταν πάνω από το αμάνικο πουκάμισο. Τα πάνω μανίκια είχαν τα δικά τους σχέδια και βελονιές. Ένα δεύτερο ζευγάρι, τα “κάτω μανίκια”, χαλαρά ραμμένα με τα επάνω, είχαν συνήθως το ίδιο κέντημα με το πουκάμισο. Τα μανίκια κεντιούνται σε τελάρο πριν ενωθούν με τον κορμό. Ο μπούστος είναι φτιαγμένος από μονόφυλλο, βαμβακερό πανί. Έχει πλατύ, κατακόρυφο άνοιγμα που στρογγυλεύει κλείνοντας, λίγο πριν το τελείωμα του μπούστου, με δύο κόπιτσες. Στολίζεται με δυο γαϊτάνια στο χρώμα του πανιού, στενό εξωτερικά και φαρδύτερο μέσα, που φθάνουν ολόγυρα σχεδόν ως τις πλαϊνές ραφές. Στην ένωση του κορμού με τα πανωμάνικα, κάτω από τις μασχάλες, έχει τοποθετηθεί ρομβοειδές κομμάτι πανιού για άνεση στην κίνηση. Τα πανωμάνικα είναι κεντημένα ολόκληρα με κόκκινες και μπλε κλωστές, σε τριχρωμία που δημιουργείται από τα ακέντητα σημεία του πανιού. Λεπτή μπορντούρα παρατάσσει ορθά και αντεστραμμένα ελικοειδή, φυλλοφόρα κλαδιά που χωράνε μέσα σε ζιγκ-ζαγκ με πεπλατυσμένες γωνίες. Στην φαρδιά ζώνη του κεντήματος, τέσσερις συμπληρωματικές σειρές, εμφανίζουν ανθισμένους “μαστραπάδες” με τριγωνικό, οδοντωτό πώμα. Στην επάνω σειρά, τα διάκενα που απομένουν έχουν χωρέσει μικρότερο “μαστραπά” με φυλλοφόρες, ελικοειδείς λαβές. Αντίστοιχα κάτω, ανάμεσα από μικρά ελικοειδή κλαδιά προβάλλει σχηματοποιημένο άνθος. Στο τελείωμα του πανωμάνικου, έχει τοποθετηθεί θαλασσί φαρδύ κορδόνι. Το κατωμάνικο, φτιαγμένο από διαφορετικό πανί, έχει κι αυτό κεντηθεί με κόκκινες και μπλε κλωστές αλλά σε τελείως διαφορετικό ύφος. Το κέντημα είναι ολοκόκκινο και οι μπλε κλωστές σχεδιάζουν τα περιγράμματα των σχεδίων. Στην καλή, μεγαλύτερη πλευρά του μανικιού, το κέντημα φθάνει τα 13,5εκ. ενώ στην πίσω όψη δεν ξεπερνά τα 6εκ. Η μπορντούρα είναι κοινή και για τα δύο μέρη και δημιουργείται από ζιγκ-ζαγκ με διπλό περίγραμμα και πεπλατυσμένες γωνίες που μέσα τους φωλιάζει, όρθιο και αντεστραμμένο μοτίβο, που είτε είναι φυτικό (μπουμπούκι;) είτε ακραία σχηματοποιημένη ανθρώπινη προτομή. Το μοτίβο αυτό επαναλαμβάνεται τόσο στην επάνω ταινία της πίσω πλευράς, όσο και στην επάνω μπορντούρα της μεγάλης ζώνης. Γεμίζει τις δαντελοειδείς, οδοντωτές γλώσσες ή (δοντάκια) στην απόληξη και των δύο πλευρών και τοποθετείται σε πολλά σημεία του κεντρικού μοτίβου του κεντήματος. Στη μεγάλη κεντημένη ζώνη ψηλόλιγνα δέντρα με ακριανά κλαδιά που ανοίγουν σε τρίγωνο με μεσαία ελικοειδή κλαδάκια σε τρία ζεύγη, δημιουργούν διάχωρα για διπλούς, ανθισμένους “μαστραπάδες”. Μέσα τους, δυο κατακόρυφες σχηματοποιημένες ανθρώπινες μορφές, άλλες δύο, λοξά τοποθετημένες, δεξιά κι αριστερά στη βάση του, ενώ δύο ακόμη συμμετρικές και αντεστραμμένες κρέμονται λοξά από την επάνω βάση του. Γυναικεία μορφή τέλος στέκεται ορθή στην κορυφή του δέντρου.

Παρατηρήσεις

Σφραγίδα του Λ.τ.Ε., εσωτερικά στην πλάτη.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
γαϊτάνι βαμβακερόΔιάκοσμος αντικειμένου
κόπιτσεςΑντικείμενο

Τεχνική

κέντημααλυσίδαΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαίσηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά μονήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος διάκοσμοςλουλούδια, δέντρα, άνθρωποι, "μαστραπάς"

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: 20ός αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΑττικήςΜενίδι

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΑττικήςΜενίδι

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαμεσήλικηΑρβανίτες20ός αι.καθημερινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Welters, L. 1986, Women’s Traditional Costume in Attica, Greece, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Δέδε-Μιχαήλ, Μ. 1981, Η φορεσιά της Μεσογείτισσας (1900-1930), Αθήνα.
Μαρίνη, Μ. 1989, Η μενιδιάτικη λαϊκή φορεσιά, Αχαρνές.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης22/5/2007