Εκτύπωση

μανικωτός επενδύτης 1024/6,α

Αριθμός ταύτισης συνόλου1024/6,α
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτός επενδυτής
Τυπολογίααστικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτός επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομαντουλαμάς (;)
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου1024
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,00 0,42--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Ντουλαμάς (;), γυναικείος, χειριδωτός, γιορτινός επενδύτης από μαύρη τσόχα. Σύμφωνα με το Μητρώο Εισαγωγής του Λ.τ.Ε. και το Ημερολόγιο του Λ.τ.Ε. για το 2003 ο επενδύτης αποτελεί εξάρτημα του ενδυματολογικού συνόλου της Κοζάνης (Μαχά: 2003). Παρ’ όλ’ αυτά, η κοπή και η διακόσμησή του παραπέμπουν και στα γιαννιώτικα πιρπιριά (επενδύτες). Ράβεται και διακοσμείται από τους τερζήδες. Αποτελείται από το φύλλο της πλάτης και δύο μπροστινά φύλλα, που από τη μέση και κάτω φτάνουν ως πίσω, όπου και ενώνονται μεταξύ τους μέσω στενής λωρίδας που προέρχεται από το φύλλο της πλάτης. Στο πίσω μέρος σχηματίζεται πλούσια σούρα, καθώς προστίθενται ελλειψοειδή φύλλα στη βάση του επενδύτη, εκατέρωθεν της λωρίδας. Στην κυκλική λαιμόκοψη, λωρίδα υφάσματος σχηματίζει όρθιο γιακαδάκι. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια, μήκους 52εκ. και φάρδους 16εκ. Ο επενδύτης είναι φοδραρισμένος με κίτρινο βαμβακερό σατέν ύφασμα και ολόγυρα γαρνιρισμένος με μια σειρά γαϊτάνι διπλό από κίτρινη μεταξωτή κλωστή και χρυσόνημα. Μάλιστα, ακολουθώντας τις οδοντωτές απολήξεις των μανικιών, το γαϊτάνι δημιουργεί τεθλασμένη γραμμή. Φέρει πλούσιο τερζήδικο κέντημα καμωμένο με κορδόνι χρυσό (χρυσοκέντημα). Παράλληλα με το γαϊτάνι, φαρδιά κλαδόσχημη μπορντούρα περιτρέχει τον επενδύτη. Από κάθε μπροστινή γωνία ξεκινά πολύπλοκη πυκνοκεντημένη σύνθεση από φυλλοφόρο κλαδί με ανθικά μοτίβα που, καθώς συστρέφεται και αναπτύσσεται τριγωνικά, καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του φύλλου. Από τη βάση του επενδύτη ορθώνονται πέντε μεγάλα τριγωνικά σχηματοποιημένα μοτίβα (δέντρα) απ’ όπου φύονται μικρότερα και μεγαλύτερα ανθάκια και φύλλα. Στην πλάτη παρόμοιο σύμπλεγμα φύλλων και ανθέων, σε πυκνότερη όμως διάταξη έτσι, ώστε να καλύπτεται σχεδόν όλη η τσόχα, αφήνοντας ταυτόχρονα λεπτές, κυρτές, συγκλίνουσες κοντά στο κέντρο, λωρίδες. Δεξιά και αριστερά, από το μέσον της πλάτης, ξεκινά σιγμοειδές σχηματοποιημένο μοτίβο που “κινείται” προς το μανίκι. Τέλος, από τη βάση των μανικιών ξεκινά ένα ακόμη ανθοφόρο σύμπλεγμα, που φτάνει, με τριγωνική ανάπτυξη, έως τη μέση των μανικιών.

Παρατηρήσεις

Στο Μητρώο Εισαγωγής του Λ.τ.Ε. ταξινομείται ως “Μακεδονία, Κοζάνη”. Πιθανώς όμως να αποτελεί γιαννιώτικο επενδύτη. Φθορές στο χρυσοκέντημα και τα γαϊτάνια. Επεμβάσεις για συντήρηση με προσθήκη τμημάτων υφάσματος και με στερέωση του κορδονιού, που δεν έχουν γίνει από ειδικό συντηρητή.

ΥΛΗ

γαϊτάνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
τσόχαΑντικείμενο
χρυσόνημαΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου
σατέν βαμβακερόΑντικείμενο

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
χρυσοκέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: τερζήδες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΚοζάνης (;)-

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΚοζάνης (;)-

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκα19ος αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Μαχά-Μπιζούμη, Ν. 2003, "Κεντητικής έργα" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Σιαμπανόπουλου, Κ. 1995, "Ο χορός στις γιορτές και στα πανηγύρια του νομού Κοζάνης", Δυτικομακεδονικά Γράμματα, Έτος Β΄: 223-253, Κοζάνη, Σύνδεσμος Γραμμάτων και Τεχνών Ν. Κοζάνης.

Δημοσιεύσεις

Ημερολόγιο Λ.τ.Ε. (2003): φωτ. 39

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης03/10/2007