Εκτύπωση

μανικωτός επενδύτης 1037/1,β

Αριθμός ταύτισης συνόλου1037/1,β
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτός επενδυτής
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτός επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομαχαμπλουσαγιάς, κατωσάιας
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου1037
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,07---

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Εσωτερικός σαγιάς, παρόμοιος με τον εξωτερικό, που όμως φέρει πρόσθετα, κόκκινα καβαδομάνικα, συνήθως πρόχειρα στερεωμένα. Τα καβαδομάνικα φοριούνται στις περιοχές Καρδίτσας και Τρικάλων, όπου δεν φοριέται το καβάδι. Στην περιοχή των Τρικάλων, ο χαμπλουσαγιάς είναι όμοια ραμμένος, βαμμένος και κεντημένος με τον εξωτερικό, χαρτζωτό σαγιά αλλά είναι κοντύτερος απ’ αυτόν κατά 10εκ. περίπου. Τα καβαδομάνικα, φτιαγμένα από βαθύ βυσσινί βελούδο, είναι γαζωμένα κάθετα πάνω στον σαγιά και φθάνουν περίπου ως το ύψος του αγκώνα. Είναι μονόφυλλα και η ραφή τους σταματά 10εκ. από το άνοιγμα των χεριών, δημιουργώντας μεγάλο άνοιγμα πάνω από τη μασχάλη. Είναι ντυμένα με λευκό κάμποτο που βγαίνει ένα δάχτυλο έξω από το βελούδο και διακοσμείται με κόκκινο γαζί. Από το σημείο του ανοίγματος της ραφής και ολόγυρα στο μανίκι, με πορτοκαλί κυρίως ουτράδες και ελάχιστο πράσινο χρώμα, διαγράφεται σειρά από μυτάκια ή ντουγαδάκια, τριγωνικά μοτίβα που, τοποθετημένα αντικρυστά, σχηματίζουν ρόμβο, ανάμεσα σε θηλιές. Ο σαγιάς είναι φτιαγμένος από ένα είδος πικέ, βαμβακερό πανί του εμπορίου με σχέδια στην ύφανση, τα φραστερά, βαμμένο με λουλάκι (γαλαζούρα) από τις γυναίκες. Είναι φτιαγμένος πίσω ένα κομμάτι υφάσματος, τη “μάνα”, που φθάνει ως τη λαιμόκοψη και ενώνεται με τα μπροστινά φύλλα με φαρδιά τιράντα από απλό βαμβακερό πανί. Κάτω από το άνοιγμα των χεριών έχει τοποθετηθεί μικρό, στενόμακρο κομμάτι πανιού, το βαθράκι, που ενώνει το πίσω με το μπροστινό φύλλο και συγκρατεί τα τέσσερα λαγκιόλια της κάθε πλευράς. Ανάμεσα στο πολύ στενό μπροστινό φύλλο και το άνοιγμα του σαγιά, μεσολαβεί τριγωνικό φύλλο, το μπροστάρι. Ο κορμός, το μπροστινό άνοιγμα και ο ποδόγυρος είναι ντυμένα με λεπτό βαμβακερό πανί. Εσωτερικά στο πίσω φύλλο, εκεί που τελειώνει το φοδράρισμα, έχει στερεωθεί μακριά κορδέλα του μέτρου, διπλωμένη στα δύο. Όλες οι κατακόρυφες ραφές τονίζονται με δύο σειρές από στριμμένες, καστανοπράσινες, μάλλινες κλωστές (σκούλο) που φθάνουν ως τον κρυμμένο από το κέντημα ποδόγυρο. Ωστόσο, οι δυο ραφές του μπροστινού φύλλου τονίζονται με μία μόνο σειρά στριμμένης κλωστής. Περίπου 20εκ. πάνω από τον ποδόγυρο, τον σαγιά διατρέχει μαύρη δαντελωτή τρέσα, η πανωλόρδα, που παλιά έπλεκαν οι γυναίκες με το βελονάκι. Το κέντημα του σαγιά με μεταξωτά χάρτζια ή ζέχια και με επικρατέστερο χρώμα το πορτοκαλί είναι χαρακτηριστικό της περιοχής Καρδίτσας-Τρικάλων. Η κεντητή ταινία έχει ως κύριο διακοσμητικό θέμα την κλάρα που, με έμφαση στο πορτοκαλί, αποδίδει μέρη του μοτίβου και με γκρενά, μπλε και πράσινο. Από πάνω της, σειρά από πορτοκαλί μυτάκια ή ντουγαδάκια. Στην απόληξή της, η κεντητή λωρίδα στολίζεται με πράσινη δαντελωτή τρέσα, ενώ στο τελείωμα της, κάτω από λεπτή κοσανίτσα, ρελιάζεται με μαύρο βαμβακερό πανί. Ξεπερνώντας το πλάτος του σαγιά, το κέντημα στερεώνεται στο εσωτερικό του. Στον ποδόγυρο, οι ραφές στα λαγκιόλια έχουν “τσιμπηθεί”, ώστε οι πιέτες να πετάνε προς τα έξω.

Παρατηρήσεις

Φθορές στο κέντημα.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
βαμβάκιΔιάκοσμος αντικειμένου
κάμποτοΑντικείμενο
κορδέλα βαμβακερήΑντικείμενο
βελούδοΑντικείμενο
καναβάτσοΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
τρέσαΔιάκοσμος αντικειμένου
πολύκλωνες μεταξωτές κλωστέςΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

βαφήλουλάκιασμαΑντικείμενο
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα επίρραπτοτερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος διάκοσμοςμυτάκια, κλάρα

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΚαρδίτσας

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΤρικάλων

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαπαντρεμένηΚαραγκούνηδεςαρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΜετζοπούλου
Πρόσθετες πληροφορίεςΜετζοπούλου

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Ρωμαίου-Καρασταμάτη, Ε. 1980, Η ποδιά της Καραγκούνας, Αθήνα, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Τσαγγαλάς, Κ. 1982, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Γιάννενα.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΜετζοπούλου
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης26/06/2007