Εκτύπωση

μανικωτός επενδύτης 1083/10

Αριθμός ταύτισης συνόλου1083/10
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτός επενδυτής
Τυπολογίααστικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτός επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,87 0,32--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Γυναικείος, χειριδωτός, γιορτινός επενδύτης από μαύρη τσόχα. Ράβεται και διακοσμείται από τους τερζήδες. Αποτελείται από τα δύο μπροστινά και τα δύο πίσω φύλλα. όλα λοξά από τη μέση και κάτω έτσι, ώστε να σχηματίζεται σούρα. Στα πλάγια, στο τελείωμα του επενδύτη, από ένα μικρό τριγωνικό φύλλο. Επιπλέον, καμπύλη φαρδιά λωρίδα υφάσματος, επίρραπτη στην αρχική τσόχα, δίνει την αίσθηση του γιακά. Στο ύψος περίπου της μέσης, επίρραπτο, ανάστροφο κωδωνόσχημο τμήμα τσόχας σχηματίζει από μία τσέπη σε κάθε πλευρά. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα δίφυλλα μανίκια, μήκους 47εκ. και φάρδους 14εκ., με ραφή στις δύο πλευρές του βραχίονα. Ο επενδύτης είναι φοδραρισμένος με ριγωτό τσίτι, διακοσμημένο με ανθικά μοτίβα, εκτός από το κατακόρυφο μπροστινό άνοιγμα και το γύρο του λαιμού, όπου είναι φοδραρισμένο με κίτρινο βαμβακερό σατέν ύφασμα. Είναι γαρνιρισμένος ολόγυρα με δύο σειρές χρυσό γαϊτάνι και δύο σειρές χρυσό κορδόνι, η εξωτερική από τις οποίες συστρέφεται σε ψιλές θηλιές. Η κυκλική λαιμόκοψη είναι ρελιασμένη με χρυσή τρέσα με ενυφασμένα μοτίβα. Ο επενδύτης φέρει πλούσιο τερζήδικο κέντημα καμωμένο με κορδόνι χρυσό (χρυσοκέντημα), τιρτίρι και πούλιες. Τον επενδύτη περιτρέχει φαρδιά κλαδόσχημη μπορντούρα από την οποία ξεπηδούν κατά διαστήματα οριζόντια κοίλα κλαδιά. Από την ίδια μπορντούρα ξεκινά, στο κέντρο του γύρου του επενδύτη, στο πίσω μέρος, σύμπλεγμα επιμέρους μοτίβων (φυτικά και σχηματοποιημένα) με τριγωνική βάση και πολυγωνική απόληξη. Στην πλάτη, σχεδόν όμοια πολυγωνική, αν και κατοπτρική, σύνθεση, ακριβώς κάτω από το γιακά. Σε κάθε μπροστινή γωνία, πολύπλοκη πυκνοκεντημένη σύνθεση που αναπτύσσεται σε διάταξη που θυμίζει πλατύ φύλλο (τετράγωνο με εναλλάξ καμπύλες και ορθές γωνίες). Μέσα σ’ αυτήν διακρίνονται άνθη, φύλλα, μίσχοι και κλαδιά αλλά και αστέρια. Στο κέντρο καρό πλέγμα από κορδόνι γεμίζει δακρυόσχημο μοτίβο. Οι τσέπες είναι διακοσμημένες ανάλογα, μόνο που τώρα το πλέγμα βρίσκεται στη βάση κάθε τσέπης και λειτουργεί σα γλάστρα από την οποία φύεται η σύνθεση. Μπορντούρα κατάφορτη με διάφορα λουλούδια, φύλλα, αστέρια και άλλα μοτίβα καλύπτει σχεδόν όλη την επιφάνεια του γιακά. Τέλος, ο γύρος των μανικιών είναι διακοσμημένος με την ίδια μπορντούρα, η οποία στην εξωτερική πλευρά του μανικιού αναπτύσσεται τριγωνικά προς τα πάνω.

Παρατηρήσεις

Σε πολύ καλή κατάσταση.

ΥΛΗ

γαϊτάνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου
πούλιεςΔιάκοσμος αντικειμένου
τιρτίριΔιάκοσμος αντικειμένου
τσίτιΑντικείμενο
τσόχαΑντικείμενο
τρέσα χρυσήΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου
σατέν βαμβακερόΑντικείμενο

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
χρυσοκέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: τερζήδες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΉπειρος--

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΉπειρος--

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκα19ος αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Ζώρα, Π. 1981, Κεντήματα και κοσμήματα της ελληνικής φορεσιάς, Αθήνα, ΥΠ.ΠΟ - Μ.Ε.Λ.Τ.
Λαδά-Μινώτου, Μ. κ.ά. 1993, Ελληνικές φορεσιές, Αθήνα, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης04/10/2007