Εκτύπωση

μανικωτός επενδύτης 12612

Αριθμός ταύτισης συνόλου12612
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτός επενδυτής
Τυπολογίαχωρικό, φορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτός επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,00 0,31--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Γυναικείος, μανικωτός επενδύτης από μαύρο σκουτί της νεροτριβής. Φοριέται από μεγάλες σε ηλικία γυναίκες το χειμώνα αντί για το σαγιά και το καβάδι. Ράβεται από το ράφτη. Ένα μονοκόμματο φύλλο υφάσματος μπροστά, κομμένο σχεδόν κατακόρυφα στη μέση και με μία οριζόντια αναδίπλωση, σχηματίζει τα δύο μπροστάρια. Το ίσιο φύλλο της πλάτης, κορμί, ενώνεται με τα μπροστάρια κάτω από τις μασχάλες μέσω στενής λωρίδας, αλλά και στους ώμους. Δεκάεξι λοξά φύλλα, τα λαγκιόλια, σχηματίζουν μπλέτες, πιέτες, στο πίσω μέρος, από τη μέση και κάτω. Τα μανίκια εισχωρούν στο άνοιγμα των χεριών και φτάνουν και ράβονται μπροστά, εκεί όπου αρχίζει το άνοιγμα του στέρνου και πίσω, στη μέση του κορμιού. Ο επενδύτης είναι ρελιασμένος με μπλε βαμβακερό ύφασμα στο κατακόρυφο άνοιγμα, από τη μέση και κάτω, και με βυσσινί ρούχο (τσόχα) στα υπόλοιπα ανοίγματα. Φέρει τερζήδικη διακόσμηση στο στέρνο, τον ποδόγυρο, το κορμί και το γύρο των μανικιών με ουτρές (μεταξωτά κορδόνια) σε χρώματα μπλε, πράσινο, οινέρυθρο και πορτοκαλί αλλά και κοσανίτσες (τρίχρωμα γαϊτάνια, πλεχτά) βαμβακερές. Στο άνοιγμα του στέρνου, από μέσα προς τα έξω συναντούμε ζέχια, μπορντούρα με κλάρα (σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο) που καταλήγει σε κουτρουλό κυνηγό (σπειρομαίανδρος) και τέλος θηλίτσες με δύο ντουγαδάκια (τριγωνικά μοτίβα). Στις μασχάλες υπάρχουν επίσης ζέχια. Στον ποδόγυρο, από κάτω προς τα πάνω, συναντούμε ζέχια, πυκνή καμαρωτή γραμμή με θηλίτσες, ζέχια και θηλίτσες. Στο κορμί οι ουτρές σχηματοποιούν ένα μεγάλο “Π” το οποίο από έξω προς τα μέσα περιλαμβάνει ζέχια, μπορντούρα με κλάρα, ζέχια και θηλίτσες με ντουγαδάκια κατά διαστήματα. Από πάνω, ο γύρος του αυχένα, εκτός από τα ζέχια έχει ρέλιασμα με γαλάζια βαμβακερή ταινία. Από κάτω, κατακόρυφο, επίμηκες, σχηματοποιημένο μοτίβο, καμωμένο με ουτρές και κοσανίτσες, δεσπόζει στο κέντρο της πλάτης. Το γύρο των μανικιών κοσμεί κέντημα καμωμένο στην εσωτερική πλευρά έτσι, ώστε να φαίνεται όταν τα μανίκια σκουμπώνονται (ανασηκώνονται) και μοιάζουν με χούφτες (πρόσθετα επιμάνικα). Από πάνω προς τα κάτω έχουμε ζέχια, πυκνή καμαρωτή γραμμή με θηλίτσες, ζέχια, μπορντούρα με κλήμα (σχηματοποιημένο φυτικό μοτίβο), ζέχια και τέλος θηλίτσες με δύο ντουγαδάκια και μια θηλιά.

Παρατηρήσεις

Σε αρκετά καλή κατάσταση. Οι ραφές των λαγκιολιών έχουν χαλαρώσει.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
κορδόνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
τσόχαΑντικείμενο
γαϊτάνι βαμβακερόΔιάκοσμος αντικειμένου
σκουτίΑντικείμενο

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντηματερζήδικοΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόνεροτριβήΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςζέχια, θηλιές, καμάρες, κουτρουλός κυνηγός, ντουγαδάκια
σχηματοποιημένος διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςκλάρα, κλήμα

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: 20ός αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΚαρδίτσας

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΤρικάλων

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαμεσήλικηΚαραγκούνηδεςχειμώνας20ός αι.

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠαπαντωνίου Ι.
Πρόσθετες πληροφορίεςΠαπαντωνίου Ι.
Χρονολογία απόκτησης27/6/1995

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Ρωμαίου-Καρασταμάτη, Ε. 1980, Η ποδιά της Καραγκούνας, Αθήνα, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Τσαγγαλάς, Κ. 1993, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία, ιδιαίτερα σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Αθήνα, Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΠαπαντωνίου Ι.
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης28/6/2007