Εκτύπωση

μανικωτός επενδύτης 12783

Αριθμός ταύτισης συνόλου12783
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτός επενδυτής
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτός επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομακαβάδι σκουντριάρικο
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,11---

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Καβάδι, ο “εσωτερικός σαγιάς” της περιοχής Σοφάδων-Παλαμά. Φοριέται πάνω από το πουκάμισο και κάτω από τον σαγιά, σε αντίθεση με τις άλλες περιοχές όπου φοριούνται δύο σαγιάδες, ένας εσωτερικός και ένας εξωτερικός, και από πάνω το γιλέκι. Πρόκειται για το κατ’ εξοχήν νυφικό ένδυμα, του οποίου τα κόκκινα τσόχινα ή ατλαζένια καβαδομάνικα χαρακτήριζαν τη νύφη τόσο πολύ, ώστε έπρεπε να καλυφθούν μετά από πέντε ή δέκα χρόνια γάμου. Η μισότριβη γυναίκα όμως, αυτή που έχει περάσει τα είκοσι χρόνια παντρεμένη, δεν επιτρέπεται να ντύνεται με ζωηρά χρώματα, αλλά οφείλει να διαλέγει σκοτεινότερα, τα μαραγκά. Στην περίοδο αυτή της ζωής τους, και ώσπου να γίνουν 60 περίπου χρόνων, φορούν το σκουντριάρικο καβάδι, την άνοιξη κυρίως και το φθινόπωρο, όταν δεν έκανε τόσο κρύο για να φορέσουν τη σιγκούνα. Το καβάδι με το κατακόρυφο μπροστινό του άνοιγμα είναι φτιαγμένο από κόκκινο μπουχασί και φοδραρισμένο με υπόλευκο βαμβακερό πανί. Ανάμεσα στα δύο υφάσματα μεσολαβεί λεπτό στρώμα από επεξεργασμένο βαμβάκι, που στερεώνεται με κατακόρυφα γαζιά σε απόσταση 2-3,5εκ. μεταξύ τους, με την τεχνική του παπλώματος που κάνει το καβάδι “ματλασέ”, άρα ζεστό. Το καβάδι είναι τόσο φορεμένο, ώστε λίγα σημεία του πλέον μαρτυρούν την ύπαρξη τέτοιας επένδυσης. Το καβάδι διακόπτεται στο ύψος της μέσης από ενδιάμεση “ζώνη” πλάτους 8εκ. περίπου, φοδραρισμένη με χοντρό βαμβακερό πανί,πιθανότατα μεταγενέστερη μεταποίηση αφού καλύπτει τον διάκοσμο του μπροστινού ανοίγματος. Το ρούχο είναι μεσάτο, καθώς το πίσω φύλλο έχει στη μέση πλάτος 30εκ. και στον ποδόγυρο φθάνει τα 54εκ. Δύο μικρά και χαμηλά λαγκιόλια του προσθέτουν πλάτος. Στη δεξιά πλευρά, εκεί όπου τελειώνει το λαγκιόλι, σχίσιμο στη ραφή δημιουργεί άνοιγμα τσέπης, φτιαγμένης με ασπρόμαυρο καρό πανί, που φθάνει ως τη μέση. Τα μπροστινά φύλλα είναι κομμένα λοξά, έχοντας πλάτος 20εκ. στη μέση και 47εκ. στον ποδόγυρο. Με εξαίρεση τον μικρό, όρθιο γιακά του, όλα τα τελειώματα στο μπουχασί είναι ρελιασμένα με τσίτι (ανοιχτοπράσινος κάμπος και κόκκινα τετραγωνάκια με εσωτερικό άσπρο και πράσινο κυκλάκι). Κάτω από τη μασχάλη και ως τη ζώνη, έχει τοποθετητεί μακρόστενο κομμάτι με μυτερή απόληξη από ασπρόμαυρο ριγέ πανί που δεν είναι φοδραρισμένο. Τα μανίκια του καβαδιού δεν είναι πολυτελή, ούτε διακρίνονται απ’ αυτό. Είναι ραμμένα κάθετα προς τον κορμό με διπλό κίτρινο γαζί και φθάνουν περίπου ως τον αγκώνα. Γιακάς, μπροστινό άνοιγμα και ποδόγυρος είναι ρελιασμένα με πράσινο ρούχο (τσόχα), στερεωμένο με λευκό γαζί. Πλάι του, μπλε ρούχος συμπληρώνει τον διάκοσμο. Στον γιακά στολίζεται με κίτρινα διπλά γαζιά που διασταυρώνονται κυματιστά. Το περίγραμμα της λαιμόκοψης, κάτω από τον γιακά, τονίζεται με διπλό, χρυσό γαϊτάνι. Στον ποδόγυρο, ο μπλε ρούχος με την οδοντωτή απόληξη (μυτάκια ή ντουγαδάκια;) καλύπτεται σχεδόν ολόκληρος από διπλή σειρά μαύρης κορδέλας του μέτρου με καμπυλωτή απόληξη. Στο αριστερό άκρο, το τελείωμα έχει γίνει με δυο απλές μαύρες κορδέλες.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
γαϊτάνι χρυσόΔιάκοσμος αντικειμένου
τσόχαΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδέλαΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

"ματλασέ"Αντικείμενο
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΠαλαμάς

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΠαλαμάς

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαπαντρεμένηΚαραγκούνηδεςαρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Ρωμαίου-Καρασταμάτη, Ε. 1980, Η ποδιά της Καραγκούνας, Αθήνα, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Τσαγγαλάς, Κ. 1982, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Γιάννενα.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης26/6/2007