Εκτύπωση

μανικωτός επενδύτης 3971/1

Αριθμός ταύτισης συνόλου3971/1
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτός επενδυτής
Τυπολογίαχωρικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτός επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνοματερλίκ γιαλουμκάτ
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,95 0,33--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Τερλίκ γιαλουμκάτ, γυναικείος μανικωτός επενδύτης, από δίμιτο σαγιάκι (μαλλί της νεροτριβής) που βαφόταν από τις ίδιες τις γυναίκες με μπολάσα (λάπατο) και λουλάκι σε πολύ σκούρο μπλε χρώμα. Αποτελείται από ένα ίσιο, μονοκόμματο φύλλο μπρος πίσω και δύο πλαϊνά λοξά, στα οποία έχει προστεθεί ένα τριγωνικό κομμάτι στο κάτω και πίσω μέρος για να δίνει φάρδος. Μπροστά προσθέτουν δύο κομμάτια σε σχήμα ορθογωνίου τριγώνου, τα πελκίρα. Τα μανίκια, που δεν καλύπτουν τη διακόσμηση των μανικιών του κουμίσ’, ενώνονται κάθετα με τον κορμό μέσω ενός σχεδόν τριγωνικού κομματιού, το οποίο όμως φαίνεται μόνο από την εσωτερική όψη. Η διακόσμηση, κυρίως σχηματοποιημένη αλλά και γεωμετρική, γίνεται σχεδόν σε όλες τις κατακόρυφες ραφές, στον ποδόγυρο, όπου σχηματίζεται οριζόντια ταινία, εκτός από τα πελκίρα, και στα μανίκια με λευκό ελαφρά κλωσμένο βαμβάκι, γκαϊτάνια και μάλλινες κλωστές σε πολλά χρώματα. Η διακόσμηση στα πελκίρα, που προσδιορίζει και το είδος του τερλικιού, γίνεται με ένα σχηματοποιημένο ανθάκι και ένα σταυρό. Τα μανίκια ανασηκώνονται και η διακόσμηση γίνεται σε πρόσθετο, γαλάζιο βαμβακερό, αγοραστό πανί, το μπασμά. Τα μανίκια στο εσωτερικό τους είναι φοδραρισμένα με κόκκινο, βαμβακερό, αγοραστό πανί, το μπουχασί. Η πλάτη είναι επίσης πλούσια διακοσμημένη όπως και το στέρνο, τα γκίρα, όπου η διακόσμηση γίνεται πάνω στο μπουχασί (αν και συνήθως γινόταν πάνω σε μπασμά). Στο δεξί πλαϊνό φύλλο, λίγο κάτω από τη μέση, υπάρχει ελλειπτικό άνοιγμα ρελιασμένο ολόγυρα, όπως και ολόκληρο το τερλίκ άλλωστε, με μάλλινα γκαϊτάνια, που οδηγεί σε τσέπη φοδραρισμένη με κεραμιδί υφαντό. Το τερλίκ φέρει πιασίματα (αναδιπλώσεις) σε αρκετά σημεία για να μειωθεί το φάρδος του (μεταγενέστερες, πρόχειρες επεμβάσεις).

Παρατηρήσεις

Ελαφρώς αποχρωματισμένο το μαλλί και αρκετά ο μπασμάς.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
γαϊτάνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
σαγιάκιΑντικείμενο
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόδίμιτοΑντικείμενο
υφαντόνεροτριβή, ντουλάπιαΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
θρησκευτικά θέματασταυρός
σχηματοποιημένος διάκοσμος

Κατασκευή

Χρόνος κατασκευής: τέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαπρόσφυγεςχειμώναςτέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.γιορτινόΦοριέται και από την αρραβωνιασμένηΦορέθηκε το αργότερο μέχρι το 1920

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία2.000 δρχ.
Χρονολογία απόκτησης23/6/1964

Βιβλιογραφία

Μελίδου-Κεφαλά, Ν. 1989, "Η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά από το Μέγα Ζαλούφι", Εθνογραφικά 7: 67-95, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Μελίδου-Κεφαλά, Ν. 2002, "Παραδοσιακές ενδυμασίες της Θράκης" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Παπαντωνίου, Ι. 1975, "Θρακιώτικες φορεσιές" Μακεδονική Ζωή 105: 26.
Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Δημοσιεύσεις

Ημερολόγιο Λ.τ.Ε. 2002: φωτ. 7, 8

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης15/05/2007