Εκτύπωση

μανικωτός επενδύτης 6797/5

Αριθμός ταύτισης συνόλου6797/5
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτός επενδυτής
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτός επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομασαγκία
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,94 0,63--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Σαγκία, ο καλοκαιρινός σαγιάς, που φοριέται πάνω από το καβάδι, και είναι ραμμένος στο ίδιο σχέδιο με τον χειμωνιάτικο, το σαΐκ. Την σαγκία έφτιαχναν με το ίδιο ύφασμα που έκαναν και το καβάδι, αλλά εδώ, πριν το δώσουν στον ράφτη, το έστελναν στη Βέροια ή τα Γιαννιτσά για να το βάψουν σκούρο μπλε. Αυτό ήταν το χρώμα της καθημερινής αλλά και της γιορτινής σαγκιάς, ενώ η νυφιάτικη ήταν λευκή. Η μαύρη σαγκία, από βαμβακερό “καπαρντινέ” ύφασμα με πολλές φθορές και μπαλώματα, είναι φτιαγμένη από ένα μονοκόμματο φύλλο, τη “μάνα”, πλάτους 32εκ., που έχει διπλωθεί στα δύο κατά μήκος, για να κοπεί η λαιμόκοψη και το μπροστινό, κατακόρυφο άνοιγμα. Στο άνοιγμα της λαιμόκοψης έχει συρραφεί στενή λωρίδα υφάσματος. Στα μπροστινά φύλλα έχει προστεθεί από μια τριγωνική λόξα, που προσθέτει στο τελείωμα 15εκ. φάρδος στην κάθε πλευρά, δίνοντας αέρα στις φτερούγες του σαγιά. Στις μπροστινές μύτες, υπάρχει κουμπί αριστερά και θηλιά δεξιά που δένουν πίσω τις ανοιχτές φτερούγες μεταξύ τους. Κάτω από τα μανίκια, ραμμένα κάθετα προς τον κορμό, έχει προστεθεί μεγάλο, ρομβοειδές κομμάτι υφάσματος για άνεση στις κινήσεις. Λίγο χαμηλότερα από τη μύτη του ρόμβου, αρχίζει πλαϊνή, τριγωνική λόξα με κεντρικό, κατακόρυφο άνοιγμα 20εκ., για ν’ ανασκουμπώνονται ευκολότερα οι φτερούγες. Στο μέσον της δεξιάς πλαϊνής λόξας έχει γίνει το άνοιγμα της τσέπης (12εκ.). Τα μανίκια είναι από δύο φύλλα, το δεύτερο μια απλή λωρίδα υφάσματος, που ενώνονται στην πίσω όψη. Μπροστά έχουν άνοιγμα 6εκ., ώστε τα μανικέτια τους να γυρίζουν προς τα έξω και να φαίνονται. Μάλλινο, μαύρο πλεκτό κορδόνι ρελιάζει τη λαιμόκοψη, το μπροστινό άνοιγμα και το άνοιγμα των μανικιών, διαγράφει την κατακόρυφο διαγώνιο του ρόμβου και, στην προέκτασή της, προχωρεί στο κέντρο της γωνίας της λόξας ακολουθώντας συγχρόνως και τις ραφές της, ώσπου να φθάσει περίπου ως το τέλος του ανοίγματος της τσέπης. Γύρω από την τσέπη, τα πλαϊνά κορδόνια αντικαθίστανται ως το τελείωμά της με σειρά από μαύρα, μάλλινα φουντάκια. Στην αριστερή πλευρά, τη θέση της τσέπης παίρνει τρίτη σειρά φουντάκια. Ανάλογα φουντάκια, σχεδόν εντελώς φθαρμένα, στολίζουν το γύρο των μανικιών και τις πλευρές του πλαϊνού ανοίγματος. Επίρραπτο, κόκκινο βαμβακερό πανί στολίζει με δυο λωρίδες την εσωτερική γωνία του μπροστινού ανοίγματος, σε μεταγενέστερη επέμβαση. Το σκουρόχρωμο κέντημα χρησιμοποιεί καστανόχρωμες φλος κλωστές για τα γαζιά και γκρίζες, γκριζοπράσινες και γκριζογάλανες κλωστές για διακοσμητικά μοτίβα. Τα μοτίβα θυμίζουν τα καραγκούνικα σχέδια του κυνηγού με τη θηλίτσα (τρέχουσες σπείρες) και της σαρακατσάνας, στην τραχηλιά, της καμάρας με τη θηλίτσα και του κυνηγού πάλι στον ποδόγυρο. Οι γωνίες του κεντήματος, στην τραχηλιά από το γιακαδάκι ως τη μέση, στον ποδόγυρο από τη μία πλαϊνή ραφή ως την άλλη, είναι ντυμένες εσωτερικά με μαύρο, βαμβακερό πανί. Με το ίδιο πανί είναι ντυμένα και τα μανικέτια στην φανερή τους όψη, που έχουν κεντηθεί απλώς με οριζόντια, στενή ταινία από ζιγκ-ζαγκ και γαζιά.

Παρατηρήσεις

Μεγάλες φθορές στο ύφασμα, πολλά μπαλώματα.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
βαμβάκιΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
φλος κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

κέντημα μηχανήςΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδες, κεντητάδες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΗμαθίαςΕπισκοπή

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΗμαθίαςΕπισκοπή

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκααρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠαπαντωνίου Ι.
Πρόσθετες πληροφορίεςΠαπαντωνίου Ι.
Χρονολογία απόκτησης19/5/1971

Βιβλιογραφία

Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΠαπαντωνίου Ι.
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης28/8/2007