Εκτύπωση

μανικωτός επενδύτης 7029/10

Αριθμός ταύτισης συνόλου7029/10
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτός επενδυτής
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτός επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομασαΐκ
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,95 0,60--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Σαΐκ, ο χειμωνιάτικος σαγιάς που φοριέται πάνω από το καβάδι και είναι ραμμένος στο ίδιο σχέδιο με τη σαγκία. Από νεροτριβιασμένο υφαντό, φοριέται άσπρος από τις νέες γυναίκες και μαύρος από τις ηλικιωμένες. Είναι φτιαγμένος από ένα μονοκόμματο φύλλο, τη “μάνα”, πλάτους 30εκ., που έχει διπλωθεί στα δύο κατά μήκος, για να κοπεί η λαιμόκοψη και το μπροστινό, κατακόρυφο άνοιγμα. Στο άνοιγμα της λαιμόκοψης έχει συρραφεί στενή λωρίδα υφάσματος. Στα μπροστινά φύλλα έχει προστεθεί από μια τριγωνική λόξα, που προσθέτει στο τελείωμα φάρδος 19εκ. και 20εκ., δίνοντας αέρα στις φτερούγες του σαγιά. Τόσο στα μπροστινά φύλλα όσο και στην πίσω “μάνα” έχει συρραφεί από ένα λοξό κομμάτι υφάσματος κάτω από τη μασχάλη (όπου το πλάτος είναι 11εκ. μπροστά και 14εκ. πίσω), το οποίο καταλήγει σχεδόν τριγωνικά στη μέση. Κάτω από τη μέση, τα δύο κομμάτια της κάθε πλευράς ενώνονται με μία πλαϊνή, χαμηλή λόξα με κεντρικό, κατακόρυφο άνοιγμα 20-21εκ., για να ανασκουμπώνονται ευκολότερα οι φτερούγες. Οι λόξες έχουν συρραμμένο στο τελείωμά τους από ένα τριγωνικό κομμάτι υφάσματος προς την πλευρά της “μάνας”. Στο μέσον της δεξιάς πλαϊνής λόξας έχει γίνει το άνοιγμα της τσέπης (14εκ.). Τα ίσια, δίφυλλα και κοντά μανίκια είναι ραμμένα κάθετα προς τον κορμό, και τις δυο ραφές τους χωρίζει στενή λωρίδα πανιού. Στην εσωτερική τους άκρη, έχουν μικρό, κατακόρυφο άνοιγμα (7εκ.). Κόκκινο πανί (μπουχασί) στολίζει με φαρδιά λωρίδα την γωνία του μπροστινού ανοίγματος. Η λαιμόκοψη, και όλο το μπροστινό άνοιγμα, το άνοιγμα στα μανίκια, στις πλαϊνές λόξες και στην τσέπη διακοσμείται με κόκκινο, μάλλινο κορδόνι. Το ίδιο κορδόνι τονίζει και τις δύο πλαϊνές ραφές, ξεστρατίζοντας λίγο ψηλότερα από το ύψος της τσέπης δεξιά κι αριστερά, και σχηματίζοντας μικρές, πλαϊνές απολήξεις. Στο τελείωμα τους αρχίζουν μικρά κόκκινα όρθια φουντάκια. Στην αριστερή πλευρά, την τσέπη αντικαθιστά και τρίτη σειρά φουντάκια, ενώ το ύφασμα είναι “τσιμπημένο” ώστε αυτά να προεξέχουν. Ανάλογα φουντάκια, στερεωμένα στο ύφασμα με μαύρο γαζί, στολίζουν το άνοιγμα στα μανίκια και στις πλαϊνές λόξες. Στο πίσω μέρος του σαΐκ, από το ένα πλαϊνό άνοιγμα ως το άλλο, ανοιχτοκάστανη κλωστή περιγράφει με αλυσίδα δύο λεπτές λωρίδες στολισμένες με χρυσοκίτρινο ή άσπρο ψαροκόκαλο που, στις γωνίες, μεταμορφώνεται σε αλυσίδα. Λευκό ζιγκ-ζαγκ συμπληρώνει τον διάκοσμο. Η διακοσμητική έμφαση έχει δοθεί στην τραχηλιά. Εδώ η ανοιχτοκάστανη κλωστή, με χορευτικό ζιγκ-ζαγκ δημιουργεί ταινία μήκους 27,5εκ. από τη λαιμόκοψη, που στρίβει προς τα μέσα και ελίσσεται φτιάχνοντας σχηματικό κοχλία. Στο πλάτος που αυτός ορίζει υψώνεται φαρδιά, κεντητή ταινία με καμπύλο τελείωμα προς το λαιμό. Η ανοιχτοκάστανη κλωστή, ενισχυμένη εσωτερικά κι από μιαν άλλη κανελί, ορίζει τρεις λωρίδες για το κέντημα. Στις πλαϊνές, συνδυάζεται με κίτρινο ή με πορτοκαλί σ’ ένα δίχρωμο ψαροκόκαλο. Στην κεντρική ταινία, ανάμεσα σε κυματιστό ζιγκ-ζαγκ, κομψή πολυχρωμία φτιάχνουν φούξια, ανοιχτοπράσινες και γαλάζιες κλωστές. Την κεντητή ταινία περιγράφει λευκό ζιγκ-ζαγκ.

Παρατηρήσεις

Μικρές φθορές.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΔιάκοσμος αντικειμένου
μαλλίΑντικείμενο
κορδόνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
φλος κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

βαφήΑντικείμενο
κέντημααλυσίδαΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαψαροκόκαλοΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόνεροτριβήΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες, ραφτάδες, κεντητάδες

Χρόνος κατασκευής: τέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΗμαθίαςΕπισκοπή

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΗμαθίαςΕπισκοπή

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκατέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠαπαντωνίου Ι.
Πρόσθετες πληροφορίεςΠαπαντωνίου Ι.
Χρονολογία απόκτησης8/6/1971

Βιβλιογραφία

Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΠαπαντωνίου Ι.
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης27/8/2007