Εκτύπωση

μανικωτός επενδύτης 7585/11

Αριθμός ταύτισης συνόλου7585/11
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτός επενδυτής
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτός επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομακιουρντία
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
- 0,33 0,95-

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κιουρντία, εσωτερικός μανικωτός επενδύτης από μαύρο σαμαροσκούτι (ύφασμα μάλλινο υφαντό νεροτριβιασμένο). Αποτελεί εξάρτημα της γυναικείας φορεσιάς των Ψαράδων (Πρέσπες). Το ύφασμά του το ύφαιναν οι ίδιες οι γυναίκες, αλλά τη βαφή του με μαύρο χρώμα, την κοπή, τη ραφή και τη διακόσμησή του, τα αναλάμβαναν ειδικοί τεχνίτες ραφτάδες, οι τερζήδες. Αποτελείται από ένα ενιαίο μονοκόμματο φύλλο που σχηματίζει την πλάτη και το αριστερό μπροστινό κομμάτι, ενώ φέρει ραφή στον ώμο του δεξιού μπροστινού φύλλου. Σε κάθε πλάι, από ένα φύλλο (με πλάτος 38εκ. στον ποδόγυρο) καμωμένο από δύο κομμάτια με οριζόντια ραφή. Στη βάση της κάθε λόξας, στο σημείο της ένωσής της με τα μπροστινά φύλλα, από ένα πρόσθετο μεγάλο τριγωνικό κομμάτι πλάτους 8εκ. και ύψους 16εκ. Στο μέσο περίπου των πλαϊνών φύλλων εσωτερικά, αναδίπλωση του υφάσματος με πρόχειρο πιάσιμο έτσι, ώστε εξωτερικά να δίνουν την εντύπωση ότι στέκονται όρθια. Στη βάση τους φέρουν ένα μικρό τριγωνικό άνοιγμα μήκους 14εκ. γαρνιρισμένο ολόγυρα με μαύρα γαϊτάνια και θηλιές, καθώς και με μάλλινο δίχρωμο πλεκτό κορδόνι. Ο επενδύτης είναι ανοιχτός μπροστά με βαθύ άνοιγμα το οποίο στρογγυλεύει προσδίδοντας φάρδος και συνεχίζει προς τα κάτω κατακόρυφα με μήκος 61εκ. Ο γύρος του λαιμού και το κατακόρυφο άνοιγμα είναι στολισμένα με μαύρα γαϊτάνια και με θηλιές. Ο ποδόγυρος καθώς και οι ραφές με τις οποίες ενώνεται η πλάτη με τα πλαϊνά φύλλα γαρνίρονται με σειρές από μαύρα γαϊτάνια και με πλεχτό μάλλινο δίχρωμο κορδόνι (κόκκινο-πράσινο). Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια από ένα φύλλο υφάσματος φάρδους 17εκ., γυρισμένα ρεβέρ. Στο τελείωμά τους διακοσμούνται με σειρές από μαύρο γαϊτάνι, με δίχρωμο κορδόνι και με συνεχόμενες θηλιές που δημιουργούνται καθώς συστρέφεται το μαύρο γαϊτάνι. Στο πλάι τους φέρουν βαθύ άνοιγμα πλάτους 8εκ. που κλείνει με δύο γαϊτάνια περασμένα το ένα μέσα στο άλλο. Στο δεξί πλαϊνό φύλλο χαμηλά μπροστά από ένα κατακόρυφο άνοιγμα (τσέπη) μήκους 13εκ. γαϊτανωμένο ολόγυρα.

ΥΛΗ

γαϊτάνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
σαμαροσκούτιΑντικείμενο

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόνεροτριβήΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςθηλιές

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες, τερζήδες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΨαράδες (Πρέσπες)

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΨαράδες (Πρέσπες)

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκααρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία300 δρχ.
Χρονολογία απόκτησης3/3/1972

Βιβλιογραφία

Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης24/7/2007