Εκτύπωση

μαντίλι κεφαλής 789/2,στ

Αριθμός ταύτισης συνόλου789/2,στ
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- εξάρτημα κεφαλοκαλύμματος
- μαντίλι κεφαλής
Τυπολογίανησιωτικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμαντίλι κεφαλής
Τοπικό ή άλλο όνομαλαχούρι
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου789
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,22 1,56--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Πολύχρωμο σταμπωτό μαντίλι ξενικής προέλευσης, το λαχούρι, που φοριέται ριγμένο και αποτελεί το εξωτερικό τμήμα του κεφαλοκαλύμματος. Έχει σχήμα τριγωνικό που προκύπτει από μεγάλο τετράγωνο, εδώ, αντί διπλωμένο, κομμένο διαγώνια στα δύο. Από λεπτό μαλλοβάμβακο υπόλευκο ύφασμα με ενυφασμένες λεπτές μεταξωτές ρίγες διαφορετικού πάχους που διασταυρώνονται μεταξύ τους, έχει ζωηρόχρωμο ανθικό διάκοσμο. Στην περίμετρο του μαντιλιού φαρδιά (9,5εκ.) μπορντούρα σχηματίζεται από την εναλλαγή όρθιου ωχροκίτρινου ανθισμένου κλαδιού κι ενός ζευγαριού από ανοιχτά τριαντάφυλλα με μπουμπούκια. Τα τριανταφυλλένια χρώματα είναι βυσσινί με φούξια και δυο ρόδινοι τόνοι. Το ωχροκίτρινο κλαδί υπογραμμίζεται από γιρλάντα με πράσινα φυλλαράκια που ενώνει δυο μοτίβα με τριαντάφυλλα μεταξύ τους. Στην επάνω πλευρά, μπορντούρα περιγράφεται από κομψά φούξια/βυσσινί ανθάκια που ενώνονται με πράσινα ανθισμένα κλαδιά. Δεύτερη, εσωτερική μπορντούρα φτάνει σε πλάτος τα 24εκ. Ανοιχτά φούξια και βυσσινί τριαντάφυλλα με τα μπουμπούκια τους παρατάσσονται σε κυματισμό, με φύλλα και αγκάθια που αποδίδονται με ρεαλισμό σε δύο τόνους του λαδοπράσινου. Ανάμεσά τους υψώνονται κατά διαστήματα μεγάλα, ολάνοιχτα λουλούδια σε τρεις αποχρώσεις του φαιοκόκκινου με λαδοπράσινους ύπερους και κάλυκες. Πίσω από την άκρη τους, πάνω και κάτω, μικρές γιρλάντες από θαλασσιές και φαιοκόκκινες μαργαρίτες, οριοθετούν την μπορντούρα. Στη γωνία της μπορντούρας, αγκαθωτό κλαδί τριανταφυλλιάς υψώνεται με τρία μπουμπούκια. Λίγο ψηλότερα, μικρό μπουκέτο με τριαντάφυλλα και κίτρινες μαργαριτούλες. Ο κάμπος του μαντιλιού φιλοξενεί μικρά ανόμοια ανθικά μοτίβα από βυσσινί-φούξια τριαντάφυλλα και γαλάζιο ανθάκι. Στις δύο πλευρές του μαντιλιού που σχηματίζουν ορθή γωνία, κάτω από διακοσμητικό ερυθρόλευκο γαζί, κρέμονται υπόλευκα, μάλλινα κρόσια.

Παρατηρήσεις

Μπαλώματα, κηλίδες, τρυπούλες και ξεβάμματα.

ΥΛΗ

μαλλίΑντικείμενο
μαλλοβάμβακοΑντικείμενο
μετάξιΑντικείμενο

Τεχνική

στάμπαΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
φυτικός διάκοσμοςλουλούδια, φύλλα, κλαδιά

Κατασκευή

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΚαβάλαςΘάσος

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκααρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Κορρέ-Ζωγράφου, Κ. 1991, Νεοελληνικός κεφαλόδεσμος, Αθήνα.
Μπόζη, Σ. 1997, "Τα εργαστήρια σταμπωτών του Βοσπόρου και "η μαντήλα της Κοκόνας" στο Τα ελληνικά σταμπωτά, 18ος-20ός αιώνας: 45-58, Αθήνα, Καπόν.
Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης07/05/2007