Εκτύπωση

μαντίλι κεφαλής 9208/11

Αριθμός ταύτισης συνόλου9208/11
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- εξάρτημα κεφαλοκαλύμματος
- μαντίλι κεφαλής
Τυπολογίανησιωτικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμαντίλι κεφαλής
Τοπικό ή άλλο όνομαλαχούρι
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
- 1,46 1,41-

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Μεγάλο, πολύχρωμο σταμπωτό μαντίλι ξενικής προέλευσης, το λαχούρι. Έχει σχήμα τετράγωνο, διπλώνεται τριγωνικά στα δύο, φοριέται ριγμένο και αποτελεί το εξωτερικό τμήμα του κεφαλοκαλύμματος. Είναι από λεπτό μαλλοβάμβακο, ωχροκίτρινο ύφασμα με ζωηρόχρωμο ανθικό διάκοσμο. Τις απολήξεις του, περιμετρικά, στολίζουν κίτρινα μάλλινα κρόσια. Γύρω από κάμπο που φιλοξενεί μικρά και υπάκουα ανοιχτά τριαντάφυλλα βαλμένα στη σειρά, τις εντυπώσεις κλέβει η φαρδιά μπορντούρα του μαντιλιού (πλ. 23εκ.). Σχεδόν όλα τα λουλούδια, κυρίως τριαντάφυλλα, αποδίδονται με διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου, ξεκινώντας από το ροζ και φθάνοντας ως το βυσσινί. Μωβ είναι αρκετά από τα μικρά ανθάκια, ενώ άλλα πάλι έχουν το χρώμα της ώχρας, όπως και τα μικρά φυλλοφόρα κλαδιά τονισμένα και με μικρές, κόκκινες πινελιές. Τα επικρατέστερα χρώματα, με τη σειρά, είναι το κόκκινο, το βερυκοκί, το πράσινο, το υπόλευκο, το μωβ, η ώχρα. Η μπορντούρα απολήγει σε δαντελωτές γιρλάντες στην εξωτερική της πλευρά, ενώ εσωτερικά είναι ελεύθερη, χωρίς πλαίσιο. Το επαναλαμβανόμενο μοτίβο αποτελείται από μεγάλο, κυκλικό μενταγιόν που περικλείει σύνθεση από λουλούδια και φύλλα, και επιστέφεται με μπουκέτο από ανοιχτά και κλειστά τριαντάφυλλα. Το μενταγιόν περιβάλλεται δεξιά κι αριστερά από τριγωνικό σχήμα με καμπύλες πλευρές και υπόλευκο περίγραμμα, που θυμίζει “το κέρας της Αμαλθείας” γεμάτο με λουλούδια. Ανάμεσα στις πλευρές που γειτονεύουν, δημιουργούνται σχεδόν τριγωνικά διάχωρα που στις δύο κάτω πλευρές στολίζονται με πολύχρωμα σχηματοποιημένα φύλλα. Από τη θέση της ανύπαρκτης, τρίτης πλευράς κρέμεται σύνθεση με λουλούδια και φύλλα, στο ίδιο ύψος με το μπουκέτο που στεφανώνει το μενταγιόν. Τα δύο μπουκέτα συνδέονται με γιρλάντα από πολύχρωμα ανθάκια. Σε κάποιο σημείο της κάθε πλευράς, τα εφαπτόμενα καμπύλα τρίγωνα συντίθενται σε ένα. Στις γωνίες του μαντιλιού, η μπορντούρα διακόπτεται από μεγαλόσχημη σύνθεση με μεγάλο μπουκέτο λουλουδιών στο κέντρο, μικρότερο στην κεφαλή κι ένα μικρό τριαντάφυλλο σε υπόλευκο γλωσσωτό πλαίσιο στη βάση. Η σύνθεση περιβάλλεται από πολύχρωμα, σχηματοποιημένα φύλλα.

Παρατηρήσεις

Πολύ κατεστραμμένο. Εκτεταμένοι λεκέδες και τρύπες.

ΥΛΗ

μαλλίΑντικείμενο
μαλλοβάμβακοΑντικείμενο

Τεχνική

στάμπαΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
φυτικός διάκοσμοςλουλούδια, φύλλα, κλαδιά

Κατασκευή

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΚαβάλαςΘάσος

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκααρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία2.000 δρχ.

Βιβλιογραφία

Κορρέ-Ζωγράφου, Κ. 1991, Νεοελληνικός κεφαλόδεσμος, Αθήνα.
Μπόζη, Σ. 1997, "Τα εργαστήρια σταμπωτών του Βοσπόρου και "η μαντήλα της Κοκόνας" στο Τα ελληνικά σταμπωτά, 18ος-20ός αιώνας: 45-58, Αθήνα, Καπόν.
Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης08/05/2007