Εκτύπωση

ποδιά 12252

Αριθμός ταύτισης συνόλου12252
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- ποδιά
Τυπολογίαχωρικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςποδιά
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,635 1,12--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Σερβοσαρακατσάνικη ποδιά, μέρος της φορεσιάς της Σερβιάνας. Το πάνω μέρος της, που πτυχώνει κάτω από τη μέση, είναι από μαύρο αργαλίσιο πανί, από τρία φύλλα πλάτους 24,5εκ. και από ένα τέταρτο πλάτους 12εκ., συρραμμένο με κομμάτι σκούρου μπλε πανιού. Το κάτω μέρος της φούστας με τις πολλές πτυχές είναι από σκούρο μπλε αργαλίσιο πανί πλάτους 14εκ. με ενυφασμένες λευκές ρίγες. Το τελείωμά του, όπως και το ζωνάκι της μέσης, είναι από λωρίδα ανοιχτότερου μπλε πανιού. Κίτρινο γαϊτάνι καλύπτει τις δυο ραφές αλλά και διακοσμεί τις πλαϊνές πλευρές. Η ποδιά είναι ολόκληρη ρελιασμένη με σκούρο καστανό κορδόνι. Στις γωνίες της επάνω πλευράς είναι στερεωμένη από μια αρσενική κόπιτσα. Οι τρεις άλλες πλευρές στολίζονται με γλωσσωτή μαύρη δαντέλα που στην κάτω πλευρά υπογραμμίζεται με ανοιχτογάλαζο κορδόνι. Ακριβώς πάνω από τις πιέτες της ποδιάς άσπρη δαντέλα με ημικυκλικά γλωσσάκια προαναγγέλει τον επίρραπτο διάκοσμο. Στη συνέχεια, στενή λωρίδα από πολύχρωμο τσίτι, κόκκινο, γαλάζιο, πράσινο, μαύρο κι άσπρο, περιτρέχει και τις τέσσερις πλευρές, επανασχεδιάζοντας ελαφρά μικρότερο το επάνω σχήμα της ποδιάς. Στη βάση αυτού του σχήματος, δυο κορδέλες με ανθάκια, η μια ολόλευκη, η άλλη με ροζ και κίτρινες λεπτομέρειες, οριοθετούν φαρδιά ταινία. Μέσα της ξεδιπλώνεται κυματιστός μίσχος από τον οποίο φυτρώνουν, εναλλάξ όρθιοι και αντεστραμμένοι, μεγάλοι βλαστοί που ελίσσονται σε ορθές γωνίες. Διπλό κορδόνι περιβάλλει ορθογωνισμένες σπείρες και μίσχο με καμπύλο ζιγκ-ζαγκ ή με θηλιές. Το άσπρο συνδυάζεται με το πράσινο ενώ το κίτρινο με το θαλασσί, και οι συνδυασμοί εναλλάσσονται ανά δυο.

ΥΛΗ

γαϊτάνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
μαλλίΑντικείμενο
κορδέλα βαμβακερήΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι φλοςΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

δαντέλα με βελονάκιΔιάκοσμος αντικειμένου
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΣαρακατσάνοιαρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης
Χρονολογία απόκτησης2/3/1988

Βιβλιογραφία

Ζώρα, Π. 1981, Κεντήματα και κοσμήματα της ελληνικής φορεσιάς, Αθήνα, ΥΠ.ΠΟ - Μ.Ε.Λ.Τ.
Παπαντωνίου, Ι. 1975, "Σαρακατσάνοι. Φορεσιές και στολίδια", Μακεδονική Ζωή 109: 26-36.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης16/10/2007