Εκτύπωση

ποδιά 12287/8

Αριθμός ταύτισης συνόλου12287/8
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- ποδιά
Τυπολογίαχωρικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςποδιά
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,69 1,04--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Σερβοσαρακατσάνικη ποδιά, μέρος της φορεσιάς της Σερβιάνας, από σκούρο μπλε αργαλίσιο πανί. Το πάνω μέρος της ποδιάς, που πτυχώνει κάτω από τη μέση, είναι φτιαγμένο από τέσσερα φύλλα πλάτους 22εκ. και από ένα πέμπτο, πλάτους 10εκ., που αποτελείται από δυο συρραμμένα κομμάτια. Το κάτω μέρος της ποδιάς με την φαρδιά πτύχωση έχει γίνει από ένα φύλλο πλάτους 24εκ. Η ποδιά ρελιάζεται ολόγυρα με καστανόμαυρο γαϊτάνι. Από καστανόμαυρο πανί είναι φτιαγμένο το ζωνάκι της μέσης. Στις άκρες του είναι στερεωμένες από μια αρσενική κόπιτσα και από μια γκριζογάλανη κορδέλα. Η πολύχρωμη μπιμπίλα που στολίζει την ποδιά πάνω στο ζωνάκι είναι πολύ στενή. Στις άλλες πλευρές σχηματίζει μεγάλες, ημικυκλικές γλώσσες με εναλλασσόμενα χρώματα το φούξια, το μπλε σε τρεις τόνους, το άσπρο, το σκούρο λαδοπράσινο και το κίτρινο της μουστάρδας. Άσπρο γαϊτάνι ξεκινάει κάτω από το ζωνάκι της μέσης και περιτρέχει ολόγυρα την ποδιά ορίζοντας την διακοσμητική επιφάνεια. Τη ραφή επάνω και κάτω μέρους της ποδιάς καλύπτει φαρδιά δαντέλα του μέτρου, ενώ κορδέλα με ανθάκια κόκκινα και λευκά πάνω σε μπλε-άσπρο βάθος στολίζει την ποδιά πριν το τελείωμά της. Στο επάνω τμήμα της, σειρές από παράλληλες κορδέλες και τρέσες οριοθετούν το επίρραπτο κέντημα. Γαλάζιο, καμπύλο ζιγκ-ζαγκ, ροζ και μπλε κορδέλες και άλλη μια, πολύχρωμη με μωβ ανθάκια φτιάχνουν κάτω μια πυκνή ζώνη. Ψηλά, ο διάκοσμος είναι αραιότερος και αποτελείται από άσπρη τρέσα, στενό ροζ κορδελάκι και γαλάζια δαντέλα του μέτρου. Ανάμεσα στις δυο ζώνες ξεδιπλώνεται κυματιστός μίσχος σχηματίζοντας ζιγκ-ζαγκ με πεπλατυσμένες γωνίες. Απ’ αυτές φυτρώνουν, εναλλάξ όρθιοι και αντεστραμμένοι, βλαστοί που ελίσσονται σε ορθές γωνίες. Μίσχος και βλαστοί στολίζονται με θηλιές. Ανά διαστήματα, το λευκό κέντημα χρησιμοποεί και κίτρινο χρώμα.

ΥΛΗ

γαϊτάνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
μαλλίΑντικείμενο
κορδέλα βαμβακερήΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
συνθετική κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι φλοςΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

δαντέλα με βελονάκιΔιάκοσμος αντικειμένου
δαντέλα του μέτρουΔιάκοσμος αντικειμένου
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΣαρακατσάνοιαρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης
Χρονολογία απόκτησης2/3/1988

Βιβλιογραφία

Ζώρα, Π. 1981, Κεντήματα και κοσμήματα της ελληνικής φορεσιάς, Αθήνα, ΥΠ.ΠΟ - Μ.Ε.Λ.Τ.
Παπαντωνίου, Ι. 1975, "Σαρακατσάνοι. Φορεσιές και στολίδια", Μακεδονική Ζωή 109: 26-36.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης17/10/2007