Εκτύπωση

ποδιά 12296

Αριθμός ταύτισης συνόλου12296
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- ποδιά
Τυπολογίαχωρικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςποδιά
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,67 0,98--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Σερβοσαρακατσάνικη ποδιά από υπόλευκο βαμβακερό πανί με ανάγλυφα ενυφασμένες λεπτές και φαρδύτερες ρίγες στο ίδιο χρώμα. Η ποδιά είναι πτυχωμένη κάτω από το ζωνάκι της μέσης και στο κάτω μέρος της (φραμπαλά). Το επάνω τμήμα αποτελείται από δυο φύλλα υφάσματος (58εκ. και 40εκ.), ενωμένα με κατακόρυφη ραφή. Το κάτω τμήμα της είναι από διαφορετικό ύφασμα, υπόλευκο με ενυφασμένες ρίγες στο ίδιο χρώμα και σε μωβ, και έχει πλάτος 17εκ. Από το ίδιο ύφασμα είναι φτιαγμένο και το ζωνάκι της μέσης. Πίσω στις γωνίες του είναι στερεωμένες από μια αρσενική κόπιτσα και μια λευκή κορδέλα. Το ζωνάκι διατρέχει στενή μαύρη κορδέλα που κατεβαίνει στις πλαϊνές πλευρές για να ενωθεί με την οριζόντια μαύρη δαντέλα που καλύπτει τη ραφή επάνω και κάτω τμήματος της ποδιάς. Καφετί και μπλε κορδέλα με, ενδιάμεσα, μια πράσινη ζικζακωτή φτιάχνουν τη βάση της χαμηλής ταινίας του κεντήματος. Μαύρη και μπλε κορδέλα με, ενδιάμεσα, μια ροζ ζικζακωτή φτιάχνουν τη βάση για την ψηλότερη ταινία, που οριοθετείται στις τρεις άλλες της πλευρές από μαύρη κορδέλα. Το έντονο ροζ ζιγκ-ζαγκ κατεβαίνει τις πλαϊνές πλευρές και ενώνεται με το πράσινο. Τέλος, μαύρο ζιγκ-ζαγκ συνοδεύει ψηλότερα τις πλαϊνές, κατακόρυφες ταινίες του κεντήματος, φτιαγμένες από το ίδιο μοτίβο με την χαμηλή ζώνη. Λοξός σταυρός με ρομβόσχημες κεραίες ενώνει μεταξύ τους σχήματα φτιαγμένα με ορθές γωνίες που άλλοτε θυμίζουν τον αριθμό “2” και άλλοτε τμήμα μαιάνδρου. Το επάνω κέντημα έχει γίνει πάνω σε επίρραπτη ταινία από άσπρο βαμβακερό πανί. Εδώ παρελαύνουν ακτινωτά λουλούδια που περιέχουν άλλο, μικρότερο στο στρογγυλό κέντρο τους. Δυο λοξοί φυλλοφόροι μίσχοι τα πλαισιώνουν. Λεπτό κλαδάκι που απολήγει σε δυο συμμετρικές σπείρες διαχωρίζει το ένα μοτίβο από το άλλο. Μαύρο και γκρενά, μπλε και πράσινο χρωματίζουν τα γεωμετρικά μοτίβα. Τα φυτικά μοτίβα σκουραίνουν το πράσινο κατά έναν τόνο και προσθέτουν το γαλάζιο και το σκούρο καφεκόκκινο.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
κορδέλα βαμβακερήΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
συνθετική κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

δαντέλα του μέτρουΔιάκοσμος αντικειμένου
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαανεβατήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαρίζαΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
φυτικός διάκοσμοςλουλούδια, φύλλα, μίσχοι

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΣαρακατσάνοιαρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης
Χρονολογία απόκτησης2/3/1988

Βιβλιογραφία

Ζώρα, Π. 1981, Κεντήματα και κοσμήματα της ελληνικής φορεσιάς, Αθήνα, ΥΠ.ΠΟ - Μ.Ε.Λ.Τ.
Παπαντωνίου, Ι. 1975, "Σαρακατσάνοι. Φορεσιές και στολίδια", Μακεδονική Ζωή 109: 26-36.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης18/10/2007