Εκτύπωση

ποδιά 12593

Αριθμός ταύτισης συνόλου12593
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- ποδιά
Τυπολογίαχωρικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςποδιά
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,53 0,52--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Σαρακατσάνικη ποδιά από μαύρο αργαλίσιο πανί, το καλτσοσκούτι, το υφαντό από το οποίο ράβεται και η φούστα. Η ποδιά έχει φαρδιές πτυχώσεις στο κάτω μέρος της (φραμπαλά). Το επάνω μέρος της αποτελείται από “μάνα” πλάτους 18εκ. και δυο πλαϊνές λόξες. Οι τρεις μεγάλες και δυο μικρότερες πτυχές της έχουν γίνει από ένα φύλλο υφάσματος πλάτους 19εκ. Φανέλα με ασπροκόκκινα ανθάκια σε μπλε και άσπρο φόντο φτιάχνει το ζωνάκι της ποδιάς που προεκτείνεται ελαφρά προς τα έξω. Στην δεξιά πλευρά επιμηκύνεται με λωρίδα συνθετικού πανιού. Και στις δύο άκρες του έχει στερεωθεί από μια αρσενική κόπιτσα. Μαύρη δαντέλα περιβάλλει τις τρεις άλλες πλευρές πατώντας πάνω στο ύφασμα. Συνοδεύεται από λεπτή, μωβ-κυκλαμινί κορδέλα που διαγράφει και το επάνω οριζόντιο όριο της κεντητής ταινίας. Το κάτω όριο σχηματίζει φαρδύτερη μωβ ταινία, πάνω από την ίδια μαύρη δαντέλα που τώρα καλύπτει τη ραφή ανάμεσα στο επάνω και το κάτω τμήμα της ποδιάς. Στην κεντητή ταινία του επάνω τμήματος, γύρω από οριζόντιο άξονα, διατάσσονται συμμετρικά δυο εναλλασσόμενα μοτίβα. Αστερόσχημα λουλούδια, με πέταλα σε σχήμα μικρού πλάγιου παραλληλόγραμμου, εναλλάσσονται με δυο ζευγάρια γωνιώδεις έλικες διασταυρωμένους χιαστί, που νοερά σχηματίζουν παραλληλόγραμμο. Ο συσχετισμός είναι εμφανέστερος στο σχήμα που στολίζει τις πιέτες, ολοκληρωμένο πάνω στις τρεις φαρδιές, κομμένο κατακόρυφα στη μέση πάνω στις στενές πλαϊνές. Γυρίζοντας την πλάτη σε κεντρικό ρόμβο, με χρωματική και σχεδιαστική συμμετρία, γωνιώδεις έλικες εκκινούν από πλάγια παραλληλόγραμμα, ανάλογα με τα πέταλα των αστερόσχημων λουλουδιών. Τα χρώματα του κεντήματος είναι το πράσινο, το μπλε και το φούξια.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
μαλλίΑντικείμενο
συνθετικόΑντικείμενο

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΣαρακατσάνοιαρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΔρανδάκης Λ.
Πρόσθετες πληροφορίεςΔρανδάκης Λ.
Χρονολογία απόκτησης24/11/1995

Βιβλιογραφία

Παπαντωνίου, Ι. 1975, "Σαρακατσάνοι. Φορεσιές και στολίδια", Μακεδονική Ζωή 109: 26-36.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΔρανδάκης Λ.
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης19/10/2007