Εκτύπωση

πουκάμισο 1037/1,ε

Αριθμός ταύτισης συνόλου1037/1,ε
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακάμψου
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου1037
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
- 0,36 1,29-

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Βαμβακερό υπόλευκο πουκάμισο κεντημένο με μαύρες και πολύχρωμες ουτράδες. Είναι ποδήρες και αποτελείται από ένα κεντρικό ενιαίο φύλλο μπρος και πίσω, τη μάνα, και από δύο λοξά φύλλα στο κάθε πλάι, τα λαγκιόλια. Κάθετα στον κορμό είναι πρόχειρα ραμμένα τα λινομάνικα, ρελιασμένα στο γύρο τους (στο σημείο της ένωσης) μ’ εμπριμέ βαμβακερό ρέλι για να μη ξεφτάνε. Τα μανίκια οι Καραγκούνες τα συχνάλλαζαν ανάλογα με τις περιστάσεις και γι’ αυτό τα έραβαν, τα κεντούσαν και τα κρατούσαν ξεχωριστά από το κυρίως πουκάμισο. Το βαμβακερό ύφασμα του πουκάμισου το ύφαιναν και το έραβαν οι Καραγκούνες. Οι ίδιες το κεντούσαν στον ποδόγυρο και στις ραφές των λαγκιολιών με τη μάνα με μαύρες ουτράδες (πολύκλωνες μεταξωτές κλωστές), με σχέδια ενδιάμεσα από χρωματιστές ουτράδες. Από τις ίδιες ουτράδες γίνεται και το φούντωμα του πουκάμισου με πυκνές μακριές φούντες ολόγυρα στον ποδόγυρο και πολλές πολύχρωμες φούντες σε κάθε μανίκι. Τα πουκάμισα με βαμβακερό κορμί και με λινομάνικα (λινά μανίκια) είναι νεότερα, καθώς χρησιμοποιούνται ευρέως μετά το 1920 και αποτελούν χαρακτηριστικά πουκάμισα των χωριών του κύκλου της Καρδίτσας και των Μεγάλων Καλυβιών. Τα παλιότερα πουκάμισα ήταν καμωμένα ολόκληρα από λινό ύφασμα του αργαλειού. Ο γύρος του λαιμού και το κατακόρυφο άνοιγμα, η τραχηλιά, ύψους 33εκ. είναι γαρνιρισμένα με στενή κεντητική ταινία με μαύρες ουτράδες. Τα επίρραπτα μανίκια έχουν φαρδύ κέντημα πλάτους 12εκ., δουλεμένο με μαύρες ουτράδες με χρωματιστά σχηματοποιημένα μοτίβα (μπλε-κόκκινο-πράσινο) ενδιάμεσα. Ο στύλος ή ανήφορος, η κατακόρυφα κεντημένη στενή λουρίδα από τον καρπό ως τον ώμο είναι διακοσμημένη με πυκνό μαύρο κέντημα μ’ ενδιάμεσα χρωματιστά στοιχεία. Πρόσθετη διακόσμηση αποτελούν οι πανώφουντες στο γύρο των μανικιών, μεταξωτές φούντες σε πράσινο, μπλε, μαύρο και σκούρο ροζ χρώμα. Ο ποδόγυρος ή πάτος είναι κεντημένος με πυκνά μαύρα γεωμετρικά μοτίβα. Στο πάνω μέρος του μια διακοσμητική κεντητή ταινία με σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα, τα κυπαρίσσια. Στο κάτω μέρος του, ανάμεσα στις φούντες και στη βάση του κεντήματος, πρόσθετη διακόσμηση με το γιαγκλί ή γιγκλίκ ή πλέχτρα, μια λουρίδα με διαγώνια μοτίβα που εναλλάσσονται χρωματικά σε σκούρο μπλε, πράσινο και μαύρο χρώμα. Στο τελείωμα του ποδόγυρου γαρνίρισμα με πυκνές μαύρες μεταξωτές φούντες.

Παρατηρήσεις

Το πουκάμισο είναι βαμβακερό, τα επίρραπτα μανίκια από λινό ύφασμα.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
λινόΑντικείμενο
τσίτιΑντικείμενο
κρόσι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
πολύκλωνες μεταξωτές κλωστέςΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςγουργουλομάτικο με τα κουκούλια
σχηματοποιημένος διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςκυπαρίσσι

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: 20ός αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανέααρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠετζοπούλου
Πρόσθετες πληροφορίεςΠετζοπούλου

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Τσαγγαλάς, Κ. 1993, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία, ιδιαίτερα σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Αθήνα, Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΠετζοπούλου
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης02/07/2007