Εκτύπωση

πουκάμισο 1038/2,γ

Αριθμός ταύτισης συνόλου1038/2,γ
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακάμψου
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου1038
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
- 0,43 1,27-

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Νυφικό λινό πουκάμισο, κεντημένο με μαύρες και χρωματιστές μεταξωτές ουτράδες. Είναι ποδήρες και αποτελείται από ένα κεντρικό ενιαίο φύλλο μπρος και πίσω, τη “μάνα”, και από δύο λοξά φύλλα στο κάθε πλάι, τα λαγκιόλια. Κάθετα στον κορμό είναι πρόχειρα ραμμένα τα λινομάνικα. Τα μανίκια οι Καραγκούνες τα συχνάλλαζαν ανάλογα με τις περιστάσεις, και γι’ αυτό τα έραβαν, τα κεντούσαν και τα κρατούσαν ξεχωριστά από το κυρίως πουκάμισο. Ο γύρος του λαιμού και το κατακόρυφο άνοιγμα, η τραχηλιά, ύψους 33εκ., είναι διακοσμημένα με τα λογάδια, χρωματιστά μοτίβα ανάμεσα σε πυκνές μαύρες ουτράδες. Το λινό ύφασμα του νυφικού πουκάμισου το ύφαιναν και το έραβαν οι Καραγκούνες. Οι ίδιες το κεντούσαν στα μανίκια, στον ποδόγυρο και στις ραφές των λαγκιολιών με τη “μάνα”, με μαύρες ουτράδες (πολύκλωνες μεταξωτές κλωστές) με σχέδια ενδιάμεσα από χρωματιστές ουτράδες. Από τις ίδιες ουτράδες γίνεται και το φούντωμα του πουκάμισου με πυκνές μακριές μαύρες φούντες ολόγυρα στον ποδόγυρο και πολλές πολύχρωμες φούντες σε κάθε μανίκι. Τα επίρραπτα μανίκια έχουν διακόσμηση πλάτους 17εκ., με πυκνό κέντημα με μαύρες ουτράδες με μικρά χρωματιστά μοτίβα ενδιάμεσα, σε πράσινο, βυσσινί και σκούρο μπλε χρώμα. Ο στύλος ή ανήφορος, η κατακόρυφα κεντημένη ταινία από τον καρπό ως τον ώμο, διακοσμείται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο, όπως και ο γύρος των μανικιών. Πρόσθετη διακόσμηση αποτελούν οι πανώφουντες στο τελείωμα των μανικιών, μεταξωτές φούντες σε μαύρο και βιολετί χρώμα. Ο ποδόγυρος ή πάτος είναι κεντημένος με μαύρα γεωμετρικά μοτίβα. Το κεντητό σχέδιο ονομάζεται γουργουλομάτικο με τα κουκούλια. Στο πάνω μέρος του μια διακοσμητική κεντητή ταινία με σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα, τα κυπαρίσσια. Πάνω στις ραφές των λαγκιολιών, από τον ποδόγυρο προς τα πάνω και για 37εκ. διακόσμηση με τα λογάδια, χρωματιστά σχηματοποιημένα μοτίβα σε πράσινο και βιολετί χρώμα ανάμεσα σε μαύρες ουτράδες. Στο τελείωμα του ποδόγυρου γαρνίρισμα με πυκνές μαύρες μεταξωτές φούντες.

Παρατηρήσεις

Εκτεταμένες φθορές. Χρήζει άμεσης συντήρησης.

ΥΛΗ

λινόΑντικείμενο
κρόσι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
πολύκλωνες μεταξωτές κλωστέςΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

κέντημαμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςγουργουλομάτικο με τα κουκούλια
σχηματοποιημένος διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςκυπαρίσσι

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανέανύφηΚαραγκούνηδες19ος αι.νυφικό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Τσαγγαλάς, Κ. 1993, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία, ιδιαίτερα σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Αθήνα, Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης02/07/2007