Εκτύπωση

πουκάμισο 1042/1,α

Αριθμός ταύτισης συνόλου1042/1,α
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαχωρικό, φορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομαρουτί ή πο(υ)κάμισο
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου1042
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,30 0,36--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Ρουτί ή πο(υ)κάμισο, γυναικείο, ποδήρες πουκάμισο από λευκό, αγοραστό, βαμβακερό ύφασμα (χοντροπάνι ή κατσαροπάνι). Αποτελείται από τη μάνα, ένα ίσιο φύλλο υφάσματος μπρος – πίσω, χωρίς ραφή στους ώμους, και έξι λαγκιόλια, επιμήκη τραπεζοειδή τμήματα, σε κάθε πλευρά, από τη μέση και κάτω, που δίνουν φάρδος στο ένδυμα. Φέρει γιακά και κατακόρυφο άνοιγμα μπροστά, ύψους 35εκ. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια, μήκους 56εκ. και φάρδους 45εκ. Τα παλαιά, όπως αυτό, ρουτιά έχουν δίφυλλα μανίκια, ενωμένα με σεράδι (κεντητή ένωση καμωμένη με το βελόνι) στην πάνω πλευρά και με ραφή στην κάτω. Το ρουτί φέρει πλούσια κεντητή διακόσμηση στο γιακά, τα μανίκια, το κατακόρυφο μπροστινό άνοιγμα και τον ποδόγυρο. Ο γιακάς και τα μανίκια ενώνονται με τη μάνα με κεντητές ενώσεις καμωμένες με υπόλευκη βαμβακερή κλωστή. Ο γιακάς φέρει κεντητές ζώνες αζούρ (λευκούλα) και κοφτό εναλλάξ. Οι κύκλοι που δημιουργούνται στο κοφτό (φακίτσες) είναι διακοσμημένοι με κίτρινη και σκούρα ροζ μεταξωτή κλωστή και τοποθετημένοι σε ζικζακωτή διάταξη. Τέσσερα βαμβακερά λευκά φουντάκια διακοσμούν κάθε κατακόρυφη πλευρά του. Το άνοιγμα του στέρνου φέρει από έξω προς τα μέσα τα εξής διακοσμητικά θέματα: άλυσος, αράδες, λευκούλα, πανωπούλια και φακίτσες, καμωμένα με μπεζ και λευκές μεταξωτές κλωστές και βελονιά πλακέ τα εξωτερικά και με λευκή βαμβακερή τα εσωτερικά. Τα μανίκια δίπλα στο σεράδι φέρουν τα εξής θέματα: λευκούλα, βούλα, λευκούλα, αράδα και φακίτσες. Στο γύρο του μανικιού τα θέματα αυτά επαναλαμβάνονται οριζόντια. Φουντίτσες βαμβακερές κοσμούν την κάτω εξωτερική πλευρά του μανικιού σχηματίζοντας ένα μεγάλο τραπέζιο. Στην κάτω ραφή υπάρχει επίσης ένα μικρό σεράδι. Στον ποδόγυρο, τα θέματα αυτά διακοσμούν το γύρο και τις κατακόρυφες ενώσεις των λαγκιολιών σε ύψος 32εκ. περίπου. Οι μπροστινές ενώσεις της μάνας, καθώς καλύπτονται από την ποδιά, φέρουν μόνο ένα μικρό τριγωνικό σεράδι. Αντίθετα, οι πίσω ενώσεις φέρουν τριγωνικό σεράδι ύψους 43εκ. Τα κεντήματα στο πίσω τμήμα της μάνας είναι καμωμένα και αυτά με μπεζ μεταξωτή κλωστή.

Παρατηρήσεις

Σε πολύ καλή κατάσταση.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
μεταξοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

κέντημααζούρΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαπλακέΔιάκοσμος αντικειμένου
κεντητή ένωσησεράδιΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: τέλη 19ου αι.

Πιθανή χρονολογία κατασκευής:

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΉπειροςΘεσπρωτίαςΠαραμυθιά

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΉπειροςΘεσπρωτίαςΠαραμυθιά

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκατέλη 19ου αι.γιορτινό1870-1890

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Μαχά-Μπιζούμη, Ν. 2004, "Το φωτογραφικό αρχείο του Αιμίλιου Λέστερ" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Φώτσης, Θ. 1996, "Τα «τσάμικα». Η ενδυμασία των χωριών της Παραμυθιάς", Εθνογραφικά 10: 147-184, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

[Εθνογραφικά] 10: 152-153, φωτ. 3-5.

Εκθέσεις

Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας, [Γυναικείες Ελληνικές Τοπικές Φορεσιές με αφορμή το φωτογραφικό αρχείο του Emile Lester], 2004-2005.

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης02/10/2007