Εκτύπωση

πουκάμισο 1241/6

Αριθμός ταύτισης συνόλου1241/6
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακαμίς
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,16 0,99--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κολονάτο πουκάμισο, νυφιάτικο και γιορτινό, που παίρνει τ’ όνομά του από τις κολόνες, τις κατακόρυφες κεντητές ταινίες δεξιά κι αριστερά στη “μάνα”, που φθάνουν από τον ποδόγυρο ως κάτω από το στήθος. Έξω από την Πελοπόννησο, κολονάτα πουκάμισα συναντάμε μόνο στην Τανάγρα και τα συγγενικά χωριά. Είναι απο βαμβακερό του αργαλειού, από βαμβάκι που οι γυναίκες επεξεργάζονται πριν το υφάνουν, όπως επεξεργάζονταν και το υφαντό πανί για να το λευκάνουν. Είναι φτιαγμένο από ενιαίο φύλλο μπρος-πίσω, τη “μάνα”, πλάτους 48εκ. Το φάρδος του αυξάνουν πλαϊνές λόξες (λοξάρια ή κλίνγκια), δύο δεξιά (πλάτους 49εκ.) και τρεις αριστερά (πλάτους 52εκ.) που ενώνονται με τα μανίκια γύρω από τη μασχάλη. Το πουκάμισο έχει ανοιχτά στρογγυλή λαιμόκοψη και κατακόρυφο άνοιγμα (35εκ.) με στρογγυλεμένη μύτη. Τα μανίκια, που ενώνονται κάθετα με τη “μάνα”, είναι ίσια, μονόφυλλα και κοντά (28εκ.) με μεγάλο άνοιγμα (20εκ.) στη ραφή τους. Στην απόληξή τους έχουν δαντελωτή ταινία από λευκές, βαμβακερές κλωστές. Στις δυο πλευρές του ανοίγματος και της ραφής, κεντητές ταινίες στολίζουν το μανίκι με ψαθωτούς ρόμβους, ολόκληρους και μισούς, σε καστανόγκριζο χρώμα, που είναι και το κύριο χρώμα του κεντητού διάκοσμου, σε υπόλευκο που δύσκολα ξεχωρίζει από το πανί, ενώ λίγες βελονιές έχουν γίνει στο άνοιγμα με κυκλαμινί κλωστές. Στις ιδιαίτερα ψηλές κολόνες τονίζεται ο κεντρικός, κατακόρυφος άξονας που επικαλύπτει μέρος από τα συμμετρικά, σταυρόσχημα λουλούδια που τον περιβάλλουν και απολήγει σε τετραπέταλο, ημικυκλικό άνθος. Τα δυο άνθη συνδέονται, από τις δυο πλευρές του ανοίγματος, με σειρά από σχηματοποιημένα ανθάκια στις δυο πλευρές οριζόντιας, διακεκομμένης γραμμής. Το σταυρόσχημο ανθικό μοτίβο αναδεικνύεται στους δυο κοντούς στύλους που περιβάλλουν τις κολόνες. Μόνον ο κεντρικός στύλος της αριστερής λόξας διαφυλάσσει επίσης το μοτίβο, το οποίο στους υπόλοιπους δεκαοκτώ στύλους διχάζεται από πλατύ, κατακόρυφο άξονα. Όρθια, φυτικά μοτίβα περιβάλλουν τους στύλους, στα οποία λεπτομέρειες χρωματίζονται εναλλάξ με κυκλαμινί ή μπεζ κλωστές. Κυκλαμινί είναι οι λεπτομέρειες και στα τέσσερα τέτοια μοτίβα που περιβάλλονται ανάμεσα στις δυο κολόνες. Μόλις 2,5εκ. είναι η μπορντούρα του ποδόγυρου που επαναλαμβάνει ρομβόσχημο φυτικό μοτίβο. Ο ποδόγυρος έχει στο τελείωμα καρικωθεί με θαλασσί κλωστή.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
μεταξοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

κέντημα μετρητόγαζίΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόίση βελονιάΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
θρησκευτικά θέματασταυρός
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςλουλούδια

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: τέλη 19ου αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΚορινθίαςΒόχα

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΚορινθίαςΒόχα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανύφητέλη 19ου αι.νυφικό
γυναίκαπαντρεμένητέλη 19ου αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία300.000 δρχ.
Χρονολογία απόκτησης27/7/1953

Βιβλιογραφία

Welters, L. 1989, "Women’s Traditional Dress in the Provinces of Argolida and Corinthia", Εθνογραφικά 7: 17-30, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας" στο Πρακτικά Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών, Αθήνα
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης18/7/2007