Εκτύπωση

πουκάμισο 12654

Αριθμός ταύτισης συνόλου12654
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίανησιωτικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομααρκελάτο
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,35 0,32--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Αρκελάτο, νυφικό, γυναικείο, μεταξωτό, ποδήρες πουκάμισο σε βυσσινί χρώμα. Το πουκάμισο παίρνει την ονομασία του από το χρώμα με το οποίο είναι βαμμένο, καθώς για την παραγωγή του βυσσινί χρησιμοποιούνταν τα αρκέλια, μικρά δεντράκια της θάλασσας. Συνήθως αποτελείται από ένα ενιαίο φύλλο υφάσματος μπρος – πίσω. Το συγκεκριμένο όμως πουκάμισο αποτελείται από δύο τμήματα πάνω – κάτω. Το πανωκόρμι και τα μανίκια είναι από μετάξι βυσσινί ενώ το υπόλοιπο από κρεμιζί βαμβακερό ύφασμα (πιθανόν από άλλο πουκάμισο, κρεμιζί. Τα κρεμιζί πουκάμισα παίρνουν την ονομασία τους από το χρώμα με το οποίο είναι βαμμένα, καθώς για την παραγωγή του κρεμεζιού, χρησιμοποιούν το κρεμέζι, είδος χόρτου). Το πουκάμισο φαρδαίνει με την προσθήκη λαγκιολιών, τριγωνικών φύλλων, που ράβονται στο πλάι. Στο στήθος μπροστά, κατακόρυφο άνοιγμα, η τραχηλιά, γαρνιρισμένη με χρυσή δαντέλα, πλεγμένη από τις ίδιες τις γυναίκες στο στούμπο, στα κοπανέλια. Κάθετα στον κορμό ράβονται τα φαρδιά μανίκια, μήκους 58εκ. και φάρδους 38εκ., τα οποία ενώνονται με τον κορμό με ριτζέλιασμα με πράσινες μεταξοκλωστές και στις μασχάλες έχουν πρόσθετο ρομβοειδές κομμάτι από κανελί σατέν ύφασμα το οποίο ενώνεται και αυτό με ριτζέλιασμα με μεταξοκλωστή ίδιου χρώματος με τον κορμό και τα μανίκια. Κατά μήκος των μανικιών, από τον ώμο ως τον καρπό, δαντελωτή ένωση που ενώνει τις δύο άκρες του υφάσματος έτσι, ώστε το μανίκι να φαίνεται ότι δεν έχει ραφή. Η δαντέλα γίνεται από τις ίδιες τις γυναίκες με χρυσόνημα στα κοπανέλια. Αυτού του είδους οι χρυσές δαντέλες είναι γνωστές ως χρυσά πλεκτά στα κοπανέλια, σε διάφορα σχέδια. Στο γύρο των μανικιών και δεξιά και αριστερά από το άνοιγμα της τραχηλιάς, κέντημα με χρυσοκλωστή: με ίση βελονιά σχηματίζεται χρυσή ταινία. Στο κέντρο της, επιμήκης γραμμή με αργυρόνημα που διακόπτεται από λουλούδια (μαργαρίτες;) και εκατέρωθέν της ξεπηδούν φυλλαράκια. Επιπλέον, στην τραχηλιά, δεξιά και αριστερά από την ταινία αυτή, κατακόρυφη επίρραπτη χρυσή τρέσα του εμπορίου. Τους ώμους στολίζει επίσης χρυσή δαντέλα πλεγμένη στα κοπανέλια. Ο ποδόγυρος είναι διακοσμημένος λιτά: τις έξι κατακόρυφες ενώσεις κοσμεί ριτζέλιασμα (ύψους 16εκ.) με μεταξοκλωστές μπλέ και πράσινου χρώματος και το γύρο μπορντούρα ζιγκ – ζαγκ με βελονιά αλυσίδα με πράσινη μεταξοκλωστή και εκατέρωθεν αυτής μικροσκοπικά σταυρουδάκια με κόκκινη, μωβ και κίτρινη μεταξοκλωστή. Τέλος, ο γύρος του ποδόγυρου γαρνίρεται με μεταξωτή μπιμπίλα, πριόνι, σε χρώματα γαλάζιο, κίτρινο, μπορντώ και μπλε – ραφ που εναλλάσσονται.

Παρατηρήσεις

Σε καλή κατάσταση με εξαίρεση ένα άνοιγμα στο αριστερό μανίκι και ένα ξήλωμα στην προέκταση του ανοίγματος της τραχηλιάς.

ΥΛΗ

αργυρόνημαΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
μετάξιΑντικείμενο
μεταξοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
σατένΑντικείμενο
χρυσοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
τρέσα χρυσήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

δαντέλα χρυσήκοπανέλιΔιάκοσμος αντικειμένου
δαντελωτή ένωσηριντιζέλεςΔιάκοσμος αντικειμένου
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα γραφτόαλυσίδαΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα γραφτόίσηΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
θρησκευτικά θέματασταυρουδάκια
φυτικός διάκοσμοςλουλούδια (μαργαρίτες;)

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: τέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΜαγνησίαςΒόρειες Σποράδες (Σκιάθος)

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΜαγνησίαςΒόρειες Σποράδες (Σκιάθος)

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανέανύφητέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.νυφικό
γυναίκατέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης
Χρονολογία απόκτησης1995

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 2001, "Οι φορεσιές των Βορείων Σποράδων και του Τρικεριού" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης16/03/2007