Εκτύπωση

πουκάμισο 1359/3,δ

Αριθμός ταύτισης συνόλου1359/3,δ
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακάμψου
Μέρος ΣυνόλουΝΑΙ
Κωδικός συνόλου1359
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
- 0,42 1,23-

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Νυφικό λινό πουκάμισο, κεντημένο με μαύρες και χρωματιστές μεταξωτές ουτράδες. Είναι ποδήρες και αποτελείται από ένα κεντρικό ενιαίο φύλλο μπρος και πίσω, τη “μάνα”, και από δύο λοξά φύλλα στο κάθε πλάι, τα λαγκιόλια. Κάθετα στον κορμό είναι πρόχειρα ραμμένα τα λινομάνικα, καθώς τα μανίκια οι Καραγκούνες τα συχνάλλαζαν ανάλογα με τις περιστάσεις, και γι’ αυτό τα έραβαν, τα κεντούσαν και τα κρατούσαν ξεχωριστά από το κυρίως πουκάμισο. Το λινό ύφασμα του νυφικού πουκάμισου το ύφαιναν και το έραβαν οι Καραγκούνες. Οι ίδιες το κεντούσαν στα μανίκια, στον ποδόγυρο και στις ραφές των λαγκιολιών με τη “μάνα”, με μαύρες ουτράδες (πολύκλωνες μεταξωτές κλωστές) με σχέδια ενδιάμεσα από χρωματιστές ουτράδες. Από τις ίδιες ουτράδες γίνεται και το φούντωμα του πουκάμισου με πυκνές μακριές μαύρες φούντες ολόγυρα στον ποδόγυρο και πολλές πολύχρωμες φούντες σε κάθε μανίκι. Ο γύρος του λαιμού και το κατακόρυφο άνοιγμα, η τραχηλιά, ύψους 37εκ. είναι διακοσμημένα με φαρδιά κεντητή ταινία, δουλεμένη με πυκνές μαύρες ουτράδες με κόκκινες ενδιάμεσα. Τα μανίκια φέρουν φαρδύ κέντημα πλάτους 26εκ. με το μοτίβο της περιστέρας με τα σταυρούδια, σταυρόσχημα χρωματιστά μοτίβα συμμετρικά τοποθετημένα. Ο στύλος ή ανήφορος, η κατακόρυφα κεντημένη ταινία, είναι διακοσμημένη με τα ίδια κοκκκινόχρωμα σταυρούδια. Πρόσθετη διακόσμηση αποτελούν οι πανώφουντες στο γύρο των μανικιών, μεταξωτές φούντες σε μαύρο, σκούρο ροζ και πορτοκαλί χρώμα. Το συγκεκριμένο μανίκι φέρει και μία επιπλέον μακριά πορτοκαλί φούντα, ραμμένη λίγο ψηλότερα από τις άλλες. Το στοιχείο αυτό μας βοηθά να εντάξουμε το πουκάμισο στην ενδυματολογική ομάδα των Μεγάλων Καλυβιών του νομού Τρικάλων. Ο ποδόγυρος ή πάτος είναι κεντημένος με το γουργουλομάτικο με τα κουκούλια, πυκνά μαύρα γεωμετρικά μοτίβα. Στο πάνω μέρος, μια διακοσμητική κεντητή ταινία με σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα, τα κυπαρίσσια. Πάνω στις ραφές των λαγκιολιών, από τον ποδόγυρο προς τα πάνω, διακόσμηση με φαρδιά κεντητή ταινία (πλάτους 7εκ. και ύψους 47εκ.), καμωμένη με μαύρες και κόκκινες μεταξωτές ουτράδες. Στο τελείωμα του ποδόγυρου γαρνίρισμα με επίρραπτη κιτρινόχρυση τρέσα και πυκνές μαύρες φούντες.

Παρατηρήσεις

Εκτεταμένες φθορές στο κέντημα.

ΥΛΗ

λινόΑντικείμενο
τρέσα μεταξωτήΔιάκοσμος αντικειμένου
κρόσι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
πολύκλωνες μεταξωτές κλωστέςΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςγουργουλομάτικο με τα κουκούλια
σχηματοποιημένος διάκοσμοςπεριστέρα με τα σταυρούδια
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςκυπαρίσσι

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΜεγάλα Καλύβια (;)

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΜεγάλα Καλύβια (;)

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανέανύφηΚαραγκούνηδες19ος αι.νυφικό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία920.000 δρχ. μαζί με άλλα αντικείμενα που αποτελούν συνόλο.
Χρονολογία απόκτησης6/3/1954

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Τσαγγαλάς, Κ. 1993, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία, ιδιαίτερα σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Αθήνα, Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης2/7/2007