Εκτύπωση

πουκάμισο 3612/14

Αριθμός ταύτισης συνόλου3612/14
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακάμψου
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
- 0,35 1,40-

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Καραγκούνικο βαμβακερό υφαντό πουκάμισο κεντημένο με μαύρες και χρωματιστές μάλλινες κλωστές. Είναι ποδήρες και αποτελείται από ένα κεντρικό ενιαίο φύλλο μπρος και πίσω, τη “μάνα”, και από δύο λοξά φύλλα στο κάθε πλάι, τα λαγκιόλια. Κάθετα στον κορμό είναι πρόχειρα ραμμένα τα λινομάνικα (μανίκια από λινό ύφασμα) ρελιασμένα στο γύρο τους (στο σημείο της ένωσής τους με τον κορμό) με μαύρο βαμβακερό ρέλι για να μη ξεφτάνε. Τα μανίκια οι Καραγκούνες τα συχνάλλαζαν ανάλογα με τις περιστάσεις χρήσης. Για το λόγο αυτό έραβαν τα μανίκια, τα κεντούσαν και τα κρατούσαν ξεχωριστά από το κυρίως πουκάμισο. Το βαμβακερό ύφασμα του πουκάμισου το ύφαιναν και το έραβαν μόνες τους. Οι ίδιες το κεντούσαν στα μανίκια, στον ποδόγυρο και στις ραφές των λαγκιολιών με τη “μάνα”, με μαύρες μάλλινες κλωστές με σχέδια ενδιάμεσα από χρωματιστές. Ο γύρος του λαιμού και το κατακόρυφο άνοιγμα, η τραχηλιά, είναι ρελιασμένα με μονόχρωμο βαμβακερό πανί. Τα επίρραπτα μανίκια είναι πλούσια διακοσμημένα στο γύρο τους με δύο ταινιόσχημα θέματα με οριζόντιες βίτσες (μαύρες μάλλινες κλωστές) με λογαδερά (χρωματιστά) σχηματοποιημένα μοτίβα ενδιάμεσα, σε πράσινο, μπλε, κόκκινο χρώμα. Η κλάρα, η κατακόρυφα κεντημένη λουρίδα από τον καρπό ως τον ώμο είναι επίσης διακοσμημένη με λογαδερό κέντημα και κατά μήκος των εξωτερικών μαύρων γαζιών γαρνιρισμένη με σταυροβουλίσια κουκούλια, καμωμένα με διπλή σταυροβελονιά. Το φούντωμα των μανικιών έχει γίνει με μακριές πυκνές πανώφουντες, χρωματιστές μεταξωτές φούντες στα χρώματα που επικρατούν στο γενικό διάκοσμο. Ο ποδόγυρος ή πάτος του πουκάμισου φέρει πυκνό μαύρο κέντημα με κουκούλια γαζίσια, γεωμετρικά μοτίβα στρωμένα με σταυροβούλια και γεμισμένα με κατακόρυφα γαζιά. Στο τελείωμα του ποδόγυρου, ανάμεσα στις φούντες και στην κεντητή ταινία μια οριζόντια πολύχρωμη ταινία το γιαγκλί ή πλέχτρα με σχηματοποιημένα μοτίβα.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
λινόΑντικείμενο
κρόσι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος διάκοσμοςκουκούλια γαζίσια, σταυροβουλίσια, λογάδια

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΚαραγκούνηδεςαρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία300 δρχ.
Χρονολογία απόκτησης12/11/1963

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Τσαγγαλάς, Κ. 1993, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία, ιδιαίτερα σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Αθήνα, Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης5/7/2007