Εκτύπωση

πουκάμισο 3624/15

Αριθμός ταύτισης συνόλου3624/15
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακάμψου
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
- 0,37 1,26-

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Καραγκούνικο βαμβακερό υφαντό πουκάμισο κεντημένο με μαύρες και πολύχρωμες μεταξωτές ουτράδες. Είναι ποδήρες και αποτελείται από ένα κεντρικό ενιαίο φύλλο μπρος και πίσω, τη “μάνα”, και από δύο λοξά φύλλα στο κάθε πλάι, τα λαγκιόλια. Κάθετα στον κορμό είναι πρόχειρα ραμμένα τα λινομάνικα (μανίκια από λινό ύφασμα), ρελιασμένα στο γύρο τους (στο σημείο ένωσης με τον κορμό του πουκάμισου) με μαύρο βαμβακερό ρέλι για να μη ξεφτάνε. Οι Καραγκούνες συχνάλλαζαν τα μανίκια ανάλογα με τις περιστάσεις χρήσης γι’ αυτό το λόγο τα έραβαν, τα κεντούσαν και τα κρατούσαν ξεχωριστά από το κυρίως πουκάμισο. Το βαμβακερό ύφασμα του πουκάμισου το ύφαιναν και το έραβαν μόνες τους. Οι ίδιες το κεντούσαν στον ποδόγυρο και στις ραφές των λαγκιολιών με τη “μάνα”, με μαύρες ουτράδες και με χρωματιστές ενδιάμεσα. Από τις ίδιες ουτράδες γίνεται και το φούντωμα του πουκάμισου, με πυκνές μαύρες φούντες στον ποδόγυρο και χρωματιστές μακριές μεταξωτές πανώφουντες στο γύρο των μανικιών. Ο γύρος του λαιμού και το κατακόρυφο άνοιγμα, η τραχηλιά, είναι διακοσμημένη με στενή μονόχρωμη κεντητή ταινία, η οποία στην εξωτερική της πλευρά είναι γαρνιρισμένη κατά μήκος με σταυροβουλίσια μοτίβα, δουλεμένα με διπλή σταυροβελονιά. Τα επίρραπτα μανίκια είναι διακοσμημένα στο γύρο τους με φαρδύ κέντημα με το μοτίβο της περιστέρας με τα σταυρούδια, σταυρόσχημα μπλε, πράσινα και κόκκινα μοτίβα. Στο πάνω μέρος της φαρδιάς κεντητής ταινίας μια σειρά από σταυροβούλια μονόχρωμα. Ο στύλος ή ανήφορος, η κατακόρυφα κεντημένη λουρίδα από τον καρπό ως τον ώμο, διακοσμείται με λογάδια, χρωματιστά σχηματοποιημένα μοτίβα. Πρόσθετη διακόσμηση αποτελούν οι πανώφουντες στο γύρο των μανικιών, μεταξωτές φούντες σε φωτεινό μπλε, κόκκινο και μαύρο χρώμα. Ο ποδόγυρος ή πάτος του πουκάμισου είναι διακοσμημένος με το ξόμπλιο κλαράκια με βίτσες, σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα σε μαύρο χρώμα και με το γιαγκλί ή πλέχτρα, κεντητή ταινία με χρωματιστά συνεχόμενα σχηματοποιημένα μοτίβα καμωμένα με το συνδυασμό μπλε, πράσινης και κίτρινης κλωστής. Στο τελείωμα του ποδόγυρου, γαρνίρισμα με πυκνές μαύρες μεταξωτές φούντες.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
λινόΔιάκοσμος αντικειμένου
κρόσι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
πολύκλωνες μεταξωτές κλωστέςΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςζιγκ-ζαγκ
σχηματοποιημένος διάκοσμοςσταυροβούλια, περιστέρα με τα σταυρούδια
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςκλαράκια με βίτσες

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανέαΚαραγκούνηδεςαρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία300 δρχ.
Χρονολογία απόκτησης12/11/1963

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Τσαγγαλάς, Κ. 1993, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία, ιδιαίτερα σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Αθήνα, Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης6/7/2007