Εκτύπωση

πουκάμισο 3856/18

Αριθμός ταύτισης συνόλου3856/18
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακοσιούλα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,01 0,48--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κοσιούλα, λευκό βαμβακερό υφαντό πουκάμισο κεντημένο με χρωματιστές μάλλινες και μεταξωτές κλωστές. Αποτελείται από ένα ενιαίο μονοκόμματο φύλλο μπρος-πίσω και από τρία πλαϊνά δεξιά και αριστερά, εκ των οποίων τα δύο ακριανά (μήκους 85εκ., φάρδους 8εκ. κάτω από το μανίκι και 18εκ. στον ποδόγυρο) ενώνονται με τα φύλλα της μάνας, έχοντας ανάμεσά τους ένα στενότερο (φάρδους 4εκ. κάτω από το μανίκι και 7εκ. στον ποδόγυρο). Στο γύρο του λαιμού, επίρραπτο όρθιο γιακαδάκι φάρδους 7εκ. γαρνιρισμένο ολόγυρα με μονόχρωμη μπιμπίλα. Το πουκάμισο είναι κατακόρυφα ανοιχτό μπροστά για 32εκ., με στρογγυλεμένη τη βάση του ανοίγματος. Το κατακόρυφο άνοιγμα για 21εκ. γαρνίρεται με μια χρωματιστή κεντητή ταινία και από εκεί και κάτω διακοσμείται με μια λεπτή μπορντούρα με δίχρωμη σταυροβελονιά (μπλε-ροζ), η οποία στη βάση του ανοίγματος σχηματίζει τριγωνική μύτη δουλεμένη με καφέ σταυροβελονιά. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια μήκους 36εκ. και φάρδους 15εκ. Στο γύρο τους η διακόσμηση γίνεται με μια σειρά σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα δουλεμένα με σταυροβελονιά, των οποίων το περίγραμμα τονίζεται με τη χρήση μαύρης κλωστής, ενώ για το γέμισμα χρησιμοποιούνται κόκκινες, μπλε, πράσινες και κίτρινες κλωστές. Ο σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος ακουμπά πάνω σ’ ένα ταινιόσχημο θέμα με γραμμικό διάκοσμο δουλεμένο με απλές κόκκινες βελονιές. Η διακόσμηση συνεχίζεται μ’ ένα δεύτερο ταινιόσχημο θέμα με μικρότερα μπουκέτα λουλουδιών και κλείνει με την επανάληψη του γραμμικού διάκοσμου. Στο τελείωμα των μανικιών “ντύσιμο” με μια μαύρη βελούδινη ταινία, γαρνιρισμένη με επίρραπτη λευκή κορδέλα του μέτρου. Στον ποδόγυρο οι ραφές ένωσης της πλάτης με τα πλαϊνά φύλλα διακοσμούνται με δυο φαρδιές (πλάτους 6εκ.) ολοκέντητες κολόνες που χωρίζονται με μια σειρά περαστές χάντρες και πούλιες σε τέσσερα τετράγωνα. Το καθένα απ’ αυτά περιέχει από ένα σχηματοποιημένο μοτίβο, του οποίου το περίγραμμα τονίζεται με τη χρήση μπλε κλωστής. Το γέμισμά τους γίνεται με κίτρινες ροζ και πράσινες μάλλινες κλωστές, ενώ στο χώρο που απομένει το γέμισμα γίνεται με μαύρες κλωστές. Οι κολόνες πλαισιώνονται από λεπτές χρωματιστές μπορντούρες σε μαύρο, κόκκινο και κίτρινο χρώμα, δουλεμένες με βελονιά αλυσίδα. Η ραφή καλύπτεται με υπόλευκο μεταξωτό γαϊτάνι γαρνιρισμένο κατά διαστήματα με χρωματιστές βελονιές. Στα δύο άκρα του από μία ροζέτα σε μωβ και ροζ χρώμα. Μαύρες χάντρες περαστές σε υπόλευκη κλωστή γαρνίρουν ολόγυρα το διάκοσμο. Οι ραφές ένωσης του μεσαίου πλαϊνού φύλλου με τα δύο ακριανά καλύπτονται με δύο κατακόρυφες ταινίες με πέντε ζεύγη σχηματοποιημένων μοτίβων με άγκιστρα στην απόληξή τους, τοποθετημένων αντίνωτα. Το τελείωμα του ποδόγυρου είναι δουλεμένο με μαύρο φεστόνι και γαρνιρισμένο με μονόχρωμη μπιμπίλα.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
γαϊτάνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
μεταξοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
πούλιεςΔιάκοσμος αντικειμένου
χάντρεςΔιάκοσμος αντικειμένου
βελούδοΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδέλαΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημααλυσίδαΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαγκομπλένΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςλουλούδια

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΑγία Παρασκευή, χωριά του κάμπου

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΑγία Παρασκευή, χωριά του κάμπου

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανέααρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία150 δρχ.
Χρονολογία απόκτησης20/5/1964

Βιβλιογραφία

Γουήλ-Μπαδιεριτάκη, Α. 1980, Το παραδοσιακό πουκάμισο της ηπειρωτικής Ελλάδας, Αθήνα.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης8/8/2007