Εκτύπωση

πουκάμισο 4025/16

Αριθμός ταύτισης συνόλου4025/16
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακοσιούλα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,10 0,50--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κοσιούλα, λευκό βαμβακερό υφαντό πουκάμισο κεντημένο με χρωματιστές μάλλινες κλωστές. Αποτελείται από ένα ενιαίο μονοκόμματο φύλλο μπρος-πίσω και από τρία πλαϊνά δεξιά και αριστερά, εκ των οποίων τα δύο ακριανά (μήκους 92εκ., φάρδους 8εκ. κάτω από το μανίκι και 18εκ. στον ποδόγυρο) ενώνονται με τα φύλλα της μάνας, έχοντας ανάμεσά τους ένα στενότερο (φάρδους 3εκ. κάτω από το μανίκι και 8εκ. στον ποδόγυρο). Στο γύρο του λαιμού, επίρραπτο όρθιο γιακαδάκι φάρδους 7εκ. γαρνιρισμένο ολόγυρα με μονόχρωμη μπιμπίλα. Το πουκάμισο είναι κατακόρυφα ανοιχτό μπροστά για 36εκ., με στρογγυλεμένη τη βάση του ανοίγματος. Το κατακόρυφο άνοιγμα για 28εκ. γαρνίρεται με μια χρωματιστή κεντητή ταινία και από εκεί και κάτω διακοσμείται με απλή βελονιά (τρύπωμα), η οποία στη βάση του ανοίγματος γίνεται σταυροβελονιά. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια μήκους 39εκ. και φάρδους 18εκ., καμωμένα από δύο φύλλα. Η διακόσμησή τους γίνεται με μια πυκνοκεντημένη κατακόρυφη κολόνα ύψους 10εκ. και φάρδους 4εκ., με δύο ταινιόσχημα θέματα με μικρά τριγωνικά μοτίβα σε πράσινο, κόκκινο και μωβ χρώμα και με πυκνό μαύρο κέντημα να καλύπτει το διάστημα που απομένει ελεύθερο. Στην αριστερή πλευρά της κολόνας, δύο μικρότερα ταινιόσχημα θέματα με τον ίδιο διάκοσμο. Μια κεντητή ταινία σε μαύρο και ζωηρό κίτρινο χρώμα γαρνίρει το γύρο των μανικιών. Το τελείωμά τους είναι “ντυμένο” με μαύρη βελούδινη λουρίδα. Στον ποδόγυρο οι ραφές ένωσης της πλάτης με τα πλαϊνά φύλλα διακοσμούνται με δύο φαρδιές (πλάτους 6εκ.) ολοκέντητες κολόνες που χωρίζονται με μια σειρά από περαστές χάντρες και πούλιες (εδώ ο επίρραπτος διάκοσμος έχει ξηλωθεί) σε τέσσερα τετράγωνα. Το καθένα απ’ αυτά περιέχει από ένα σχηματοποιημένο μοτίβο, του οποίου το περίγραμμα τονίζεται με τη χρήση μαύρης κλωστής και το γέμισμα γίνεται με κόκκινες, πράσινες, κίτρινες και φούξια μάλλινες κλωστές. Ο χώρος που απομένει ελεύθερος καλύπτεται με πυκνό μαύρο κέντημα. Αυτά τα σχηματοποιημένα μοτίβα είναι σταθερά, καθώς απαντώνται σε πολλά πουκάμισα της ίδιας περιοχής με τον ίδιο τρόπο εκτελεσμένα να κοσμούν τις ραφές. Η ραφή καλύπτεται με υπόλευκο μεταξωτό γαϊτάνι που κατά διαστήματα γαρνίρεται με ροζ και θαλασσί βελονιές. Μια μπορντούρα με μικρά μαύρα φυτικά μοτίβα στολίζει τη βάση του ποδόγυρου. Οι ραφές ένωσης του μεσαίου πλαϊνού φύλλου με τα ακριανά καλύπτονται με δύο κατακόρυφες ταινίες με τρία δίχρωμα ζεύγη σχηματοποιημένων μοτίβων με άγκιστρα στην απόληξή τους, τοποθετημένων αντίνωτα. Το τελείωμα του ποδόγυρου είναι δουλεμένο με μαύρο φεστόνι.

Παρατηρήσεις

Λεκέδες από κόκκινο χρώμα κατά τόπους.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
γαϊτάνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
βελούδοΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημααλυσίδαΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαγκομπλένΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΑγία Παρασκευή, χωριά του κάμπου

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΑγία Παρασκευή, χωριά του κάμπου

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκααρχές 20ού αι.καθημερινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία200 δρχ.
Χρονολογία απόκτησης13/8/1964

Βιβλιογραφία

Γουήλ-Μπαδιεριτάκη, Α. 1980, Το παραδοσιακό πουκάμισο της ηπειρωτικής Ελλάδας, Αθήνα.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης8/8/2007