Εκτύπωση

πουκάμισο 4303/5

Αριθμός ταύτισης συνόλου4303/5
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαχωρικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακουμίσ'
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,22 0,36--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κουμίσ’, πουκάμισο βαμβακερό, υφαντό στον αργαλειό από τις ίδιες τις γυναίκες, σε λευκό χρώμα. Σύμφωνα με τη διακόσμηση του ποδόγυρου το κουμίσ’ αυτό κατατάσσεται στα πουκάμισα οροζούνε, (που πήραν την ονομασία τους από την περιοχή Οροζούν) πουκάμισα που φορούν οι πλουσιότερες παντρεμένες του χωριού (“αυτές που είχαν αμπέλια”) σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Όμως η διακόσμηση των μανικιών σε αυτά τα πουκάμισα είναι πολύ πλούσια (κουρβατζίκε) σε σχέση με αυτήν που έχει το συγκεκριμένο, γεγονός που δε μας επιτρέπει να το κατατάξουμε με ασφάλεια σε αυτό το είδος πουκαμίσων. Αποτελείται από ένα ίσιο μπροστινό κομμάτι, πάρα μπόι, ένα πίσω, τράμπα μπόι, και δύο πλαϊνά, επίσης ίσια, τα κλίντα. Η ραφή του μανικιού είναι στην εξωτερική πλευρά του βραχίονα. Για το μανίκι, μάνγκα, αφαιρούν ένα κομμάτι από το κλιντ, το τσέτουλ, και κάνουν την καβαδούρα, το κολτούκε. Στην ένωση των μανικιών με τον κορμό στη μασχάλη, υπάρχει από ένα επιπλέον, ρομβοειδές κομμάτι. Το κυκλικό άνοιγμα του λαιμού, ο γιακάς, συνεχίζεται με ένα βαθύ άνοιγμα στο στήθος, την τραϊλέ, η οποία είναι ρελιασμένη με κόκκινη και μαύρη μάλλινη κλωστή. Λίγο πιο πάνω από τη μέση του ανοίγματος της τραχηλιάς, από ένα επίρραπτο τρίχρωμο μεταξωτό κορδόνι που καταλήγει σε φουντάκι για να κλείνει η τραϊλέ. Η διακόσμηση των μανικιών είναι κεντητή, καμωμένη με σταυροβελονιά από μαύρα και κόκκινα μάλλινα νήματα. Από κάτω προς τα πάνω έχουμε: μαύρο γκαϊτάνι, αλατζά γιάνε (χρωματιστά λοξά), ζώνη με τεθλασμένες γραμμές, αλατζά γιάνε και μοτίβα μικρά (πιθανόν ανθάκια) καμωμένα με σταυροβελονιά με κόκκινες, μαύρες, μπλε και πράσινες μάλλινες κλωστές που εναλλάσσονται. Στη ραφή του μανικιού, κόκκινο δίχτε, κεντητή ένωση που, εκτός από διακοσμητική, έχει και φυλακτική σημασία. Παράλληλα με το δίχτε διακόσμηση με κράμπα, μοτίβα με γυριστές απολήξεις, σα γάντζου. Στον ποδόγυρο η διακόσμηση είναι υφαντή: γίνεται με κόκκινο, αγοραστό, βαμβακερό νήμα (χιντί) με προσθήκη λίγου μπλε και μαύρου. Το μοτίβο είναι σχηματοποιημένο και εκτείνεται μεταξύ των δίχτε στις ραφές του ποδόγυρου.

Παρατηρήσεις

Μικρά ανοίγματα στην υφαντή διακόσμηση.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
γαϊτάνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
κεντητή ένωσηδίχτεΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο
υφαντόΔιάκοσμος αντικειμένου

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςγιάνε, τεθλασμένη γραμμή
σχηματοποιημένος διάκοσμοςκράμπα
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαπρόσφυγεςαρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Μελίδου-Κεφαλά, Ν. 1989, "Η γυναικεία παραδοσιακή φορεσιά από το Μέγα Ζαλούφι", Εθνογραφικά 7: 67-95, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Μελίδου-Κεφαλά, Ν. 2002, "Παραδοσιακές ενδυμασίες της Θράκης" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Παπαντωνίου, Ι. 1975, "Θρακιώτικες φορεσιές" Μακεδονική Ζωή 105: 26.
Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Δημοσιεύσεις

Ημερολόγιο Λ.τ.Ε., 2002: φωτ. 15

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης11/05/2007