Εκτύπωση

πουκάμισο 7088

Αριθμός ταύτισης συνόλου7088
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακοσιούλα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,04 0,49--

Επιγραφή/Σημάδι: Στο γύρο των μανικιών κεντημένα τρία κεφαλαία γράμματα "ΜΑΠ", πιθανόν τα αρχικά του ονόματος της φέρουσας του πουκάμισου.

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κοσιούλα, λευκό βαμβακερό υφαντό πουκάμισο κεντημένο με χρωματιστές μάλλινες κλωστές. Αποτελείται από ένα ενιαίο μονοκόμματο φύλλο μπρος-πίσω και από τρία πλαϊνά δεξιά και αριστερά, εκ των οποίων τα δύο ακριανά (μήκους 85εκ., φάρδους 7εκ. κάτω από τη μασχάλη και 18εκ. στον ποδόγυρο), ενώνονται με τα φύλλα της μάνας έχοντας ανάμεσά τους ένα στενότερο φύλλο (φάρδους 2εκ. κάτω από τη μασχάλη και 9εκ. στον ποδόγυρο). Στο γύρο του λαιμού, επίρραπτο όρθιο γιακαδάκι φάρδους 7εκ. γαρνιρισμένο στις άκρες του με μονόχρωμη λεπτή μπιμπίλα. Το πουκάμισο είναι κατακόρυφα ανοιχτό μπροστά για 31εκ., με στρογγυλεμένη τη βάση του ανοίγματος. Το κατακόρυφο άνοιγμα για 25εκ. γαρνίρεται στις άκρες του με χρωματιστή κεντητή ταινία και από εκεί και κάτω διακοσμείται με μπορντούρα καμωμένη με σταυροβελονιά σε ροζ και μπλε χρώμα. Η μπορντούρα στη βάση του ανοίγματος απολήγει σε ρομβόσχημο μοτίβο. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια μήκους 36εκ. και πλάτους 15εκ., καμωμένα από ένα φύλλο με μια προσθήκη τριγωνικού κομματιού στην εσωτερική ραφή τους. Στο γύρο των μανικιών διακόσμηση με μια σειρά από σταυρόσχημα και γεωμετρικά μοτίβα σε σχήμα “Χ” σε χαρούμενους χρωματισμούς, στους τόνους του μπλε, του καφέ, του κεραμιδί και του πράσινου. Πάνω απ’ αυτά, είναι κεντημένα τρία κεφαλαία γράμματα “ΜΑΠ”, πιθανόν τα αρχικά του ονόματος της κατόχου του πουκάμισου. Στον ποδόγυρο οι ραφές της ένωσης της πλάτης με τα πλαϊνά φύλλα διακοσμούνται με δυο φαρδιές (πλάτους 6εκ.) ολοκέντητες κολόνες, που χωρίζονται με μια σειρά από περαστές χάντρες και πούλιες σε έξι τετράγωνα. Το καθένα απ’ αυτά περιέχει από δύο σταυρόσχημα μοτίβα, των οποίων το περίγραμμα τονίζεται με τη χρήση χρυσοκλωστής. Το γέμισμα γίνεται με κίτρινες και βυσσινί μάλλινες κλωστές, ενώ ο χώρος που απομένει ελεύθερος καλύπτεται με πυκνό μαύρο κέντημα. Αυτά τα σταυρόσχημα μοτίβα είναι σταθερά, καθώς απαντώνται σε πολλά πουκάμισα της ίδιας περιοχής με παρόμοιο ή με τον ίδιο τρόπο εκτελεσμένα να κοσμούν τις ραφές. Η κολόνα πλαισιώνεται από μια χρυσοκέντητη ζικζακωτή μπορντούρα. Η ραφή καλύπτεται με υπόλευκο μεταξωτό γαϊτάνι που κατά διαστήματα γαρνίρεται με ροζ και μπλε βελονιές. Στις άκρες του μία επίρραπτη ροζέτα σε ροζ χρώμα. Μια μπορντούρα με μικρούς μαύρους σταυρούς στολίζει τη βάση του ποδόγυρου. Οι ραφές ένωσης του μεσαίου πλαϊνού φύλλου με τα ακριανά διακοσμούνται με δύο κατακόρυφες ταινίες οι οποίες φέρουν έξι ζεύγη σχηματοποιημένων μοτίβων σε σχήμα “Χ”, τοποθετημένων αντίνωτα. Τα μοτίβα εναλλάσσονται χρωματικά σε μπλε και μαύρο χρώμα και είναι δουλεμένα με σταυροβελονιά. Το τελείωμα του ποδόγυρου είναι καμωμένο με μαύρο φεστόνι και γαρνιρισμένο με μπλε μπιμπίλα και με ροζ ζικζακωτό σειρήτι.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
γαϊτάνι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
χρυσοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημααλυσίδαΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαγκομπλένΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
θρησκευτικά θέματασταυρός

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΑγία Παρασκευή, χωριά του κάμπου

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΑγία Παρασκευή, χωριά του κάμπου

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανέααρχές 20ού αι.νυφικό
γυναίκααρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠαπαντωνίου Ι.
Πρόσθετες πληροφορίεςΠαπαντωνίου Ι.
Χρονολογία απόκτησης8/7/1971

Βιβλιογραφία

Γουήλ-Μπαδιεριτάκη, Α. 1980, Το παραδοσιακό πουκάμισο της ηπειρωτικής Ελλάδας, Αθήνα.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΠαπαντωνίου Ι.
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης20/8/2007