Εκτύπωση

πουκάμισο 7093

Αριθμός ταύτισης συνόλου7093
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακοσιούλα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,03 0,51--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κοσιούλα, λευκό βαμβακερό υφαντό πουκάμισο κεντημένο με χρωματιστές μάλλινες κλωστές. Αποτελεί καθημερινό εξάρτημα της κοριτσίστικης φορεσιάς της Αγίας Παρασκευής. Είναι καμωμένο από ένα ενιαίο μονοκόμματο φύλλο μπρος-πίσω και από τρία πλαϊνά δεξιά και αριστερά, εκ των οποίων τα δύο ακριανά ξεκινούν από τη μασχάλη (μήκους 84εκ., φάρδους 9εκ. κάτω από τη μασχάλη και 18εκ. στον ποδόγυρο) και ενώνονται με τα φύλλα της μάνας έχοντας ανάμεσά τους ένα στενότερο φύλλο που στο πάνω μέρος του καταλήγει σε μύτη (φάρδους 3εκ. στο σημείο ένωσης με τα πλαϊνά και 10εκ. στον ποδόγυρο). Στο γύρο του λαιμού, επίρραπτο όρθιο γιακαδάκι φάρδους 9εκ. με μπλε διακοσμητική βελονιά ολόγυρα και γαρνίρισμα στις άκρες του με περαστές σε κόκκινη κλωστή διαφανείς χάντρες. Το πουκάμισο είναι κατακόρυφα ανοιχτό μπροστά για 31εκ., με στρογγυλεμένη τη βάση του ανοίγματος. Το κατακόρυφο άνοιγμα για 26εκ. γαρνίρεται στις άκρες του με χρωματιστή κεντητή ταινία και με χάντρες (έχουν μείνει μόνο τα ίχνη στερέωσής τους) και από εκεί και κάτω διακοσμείται με μια λεπτή ζικζακωτή μπορντούρα, η οποία στη βάση του ανοίγματος σχηματίζει τριγωνική μύτη. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια μήκους 40εκ. και φάρδους 16εκ. καμωμένα από ένα φύλλο υφάσματος. Η μανικοκόλλησή τους έχει γίνει ανάποδα, με αποτέλεσμα η “καλή” όψη του μανικιού να είναι εσωτερικά. Η διακόσμηση στο γύρο των μανικιών είναι ιδιαίτερα λιτή, με μια σειρά από δίχρωμα σχηματοποιημένα ανθικά μοτίβα συμμετρικά τοποθετημένα. Μια λεπτή μπορντούρα καμωμένη με απλή κόκκινη βελονιά αποτελεί τη βάση τους. Στον ποδόγυρο οι ραφές ένωσης της πλάτης με τα πλαϊνά φύλλα διακοσμούνται με δύο φαρδιές (πλάτους 7εκ.) ολοκέντητες κολόνες που χωρίζονται με μια σειρά από περαστές χάντρες και πούλιες σε έξι τετράγωνα. Το καθένα απ’ αυτά περιέχει από ένα σχηματοποιημένο μοτίβο του οποίου το περίγραμμα τονίζεται με τη χρήση μαύρης κλωστής. Το γέμισμα γίνεται με κίτρινες μάλλινες κλωστές με λεπτές πινελιές σε κόκκινο, μωβ και πράσινο χρώμα. Η ραφή καλύπτεται με υπόλευκο μεταξωτό γαϊτάνι που κατά διαστήματα γαρνίρεται με κόκκινες, μπλε και ροζ βελονιές. Οι ραφές ένωσης του μεσαίου πλαϊνού φύλλου με τα ακριανά καλύπτονται με δύο κατακόρυφες ταινίες με τρία ζεύγη δίχρωμων σχηματοποιημένων μοτίβων με άγκιστρα στην απόληξή τους, τοποθετημένων αντίνωτα. Το τελείωμα του ποδόγυρου είναι δουλεμένο με μαύρο φεστόνι.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
πούλιεςΔιάκοσμος αντικειμένου
χάντρεςΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημααλυσίδαΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαγκομπλένΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΑγία Παρασκευή, χωριά του κάμπου

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΑγία Παρασκευή, χωριά του κάμπου

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
κορίτσιαρχές 20ού αι.καθημερινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠαπαντωνίου Ι.
Πρόσθετες πληροφορίεςΠαπαντωνίου Ι.
Χρονολογία απόκτησης8/7/1971

Βιβλιογραφία

Γουήλ-Μπαδιεριτάκη, Α. 1980, Το παραδοσιακό πουκάμισο της ηπειρωτικής Ελλάδας, Αθήνα.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΠαπαντωνίου Ι.
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης20/8/2007