Εκτύπωση

πουκάμισο 7117/5

Αριθμός ταύτισης συνόλου7117/5
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακοσιούλα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,34 1,10--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κοσιούλα, λευκό βαμβακερό υφαντό πουκάμισο στολισμένο με χρωματιστές ματ και γυαλιστερές χάντρες, με ξόμπλια χρωματιστά και με μονόχρωμα κουμπιά. Αποτελείται από ένα ενιαίο μονοκόμματο φύλλο μπρος-πίσω και από δύο πλαϊνά φύλλα δεξιά και αριστερά, μήκους 89εκ. και φάρδους 9εκ. κάτω από το μανίκι και 20εκ. στον ποδόγυρο. Το πρόσθετο φάρδος που επιτυγχάνεται με τα δύο πλαϊνά λοξά φύλλα, ξεκινά ακριβώς κάτω από το μανίκι του πουκάμισου. Στο γύρο του λαιμού, επίρραπτο όρθιο γιακαδάκι φάρδους 4εκ. διακοσμημένο στις δύο άκρες του μ’ ένα στρογγυλό μοτίβο του οποίου η περιφέρεια σχηματοποιείται με τη χρήση χαντρών και το κέντρο του τονίζεται μ’ ένα επίρραπτο κουμπί. Το κατακόρυφο άνοιγμα μήκους 30εκ. είναι πλούσια διακοσμημένο με δύο ταινιόσχημα θέματα με ξομπλιαστά μοτίβα με σταυροβελονιά σε μπλε, πράσινο, ροζ και κίτρινο χρώμα. Ανάμεσά τους μια κατακόρυφη κεντητή ταινία με συνεχόμενα λευκά ρομβόσχημα μοτίβα των οποίων το κέντρο γαρνίρεται με σταυρόσχημα χάντρινα στοιχεία, που εναλλάσσονται χρωματικά. Το διάκοσμο συμπληρώνουν περαστές χάντρες (στα χρώματα του χρυσού και του κοραλιού) σε δαντελίτσα βαμβακερή με τη βελόνα του ραψίματος. Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια (μήκους 37εκ. και φάρδους 24εκ.), των οποίων η διακοσμητική ραφή στολίζεται με δύο ταινιόσχημα θέματα με άσπρο ζιγκ-ζαγκ, γαρνιρισμένα με περαστές χάντρες κόκκινες, πράσινες, μπλε. Στο τελείωμα των μανικιών θηλίτσες από άσπρη βαμβακερή κλωστή που ανάμεσά τους φέρουν από μια χρωματιστή χάντρα. Ο ποδόγυρος είναι διακοσμημένος στις ραφές των ενώσεων των κομματιών του με έξι κατακόρυφες κεντητές ταινίες, εκ των οποίων οι τέσσερις ύψους 20εκ. ενώνουν το κεντρικό με το μπροστινό και πίσω φύλλο με τα πλαϊνά και οι άλλες δύο, ύψους 22εκ., ενώνουν τα πλαϊνά φύλλα μεταξύ τους. Οι τέσσερις ραφές είναι διακοσμημένες με μονόχρωμη βαμβακερή δαντελωτή ένωση που πλαισιώνεται από δύο ταινιόσχημα θέματα με ζικζακωτά μοτίβα γαρνιρισμένα με περαστές χάντρες. Στις άλλες δύο ραφές η διακόσμηση επιτυγχάνεται μόνο με τα δύο ταινιόσχημα θέματα που κοσμούν τις υπόλοιπες. Στο τελείωμα του ποδόγυρου, γαρνίρισμα με δαντελίτσα με περαστές χάντρες στα χρώματα του κοραλιού και του χρυσού.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
χάντρεςΔιάκοσμος αντικειμένου
κουμπίΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμοςζιγκ-ζαγκ
σχηματοποιημένος διάκοσμοςσταυροί

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΑνταρτικό

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΦλώριναςΑνταρτικό

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανέανύφηαρχές 20ού αι.νυφικό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠαπαντωνίου Ι.
Πρόσθετες πληροφορίεςΠαπαντωνίου Ι.
Χρονολογία απόκτησης15/7/1971

Βιβλιογραφία

Γουήλ-Μπαδιεριτάκη, Α. 1980, Το παραδοσιακό πουκάμισο της ηπειρωτικής Ελλάδας, Αθήνα.
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1978, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το σιγκούνι Α΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΠαπαντωνίου Ι.
ΤεκμηριωτήςΜαχά Νάντια
Χρόνος Τεκμηρίωσης16/7/2007