Εκτύπωση

πουκάμισο 7246/15

Αριθμός ταύτισης συνόλου7246/15
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομα(βιζάνο) κουσούλι
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,33 0,91--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Βιζάνο κουσούλι, κεντημένο πουκάμισο δηλαδή, με ιδιότυπο κέντημα στον ποδόγυρο. Φτιαγμένο από μάλλινα νήματα με ανεβατή ψαθωτή βελονιά, σχηματίζει από δύο μεγάλα τετράγωνα σε κάθε όψη που φαντάζουν σαν μικρά χαλιά. Η φορεσιά, που παίρνει τ’ όνομά της από την Επισκοπή, συνηθιζόταν και σε άλλα δέκα περίπου μικρότερα χωριά Β.Α. της Νάουσας. Το πουκάμισο, από αργαλίσιο βαμβακερό πανί στο φυσικό του χρώμα, είναι φτιαγμένο από ένα φύλλο μπρος-πίσω, τη “μάνα”, πλάτους 39εκ. Δύο λόξες σε κάθε πλευρά προσθέτουν 52εκ. και 53εκ. στο φάρδος του ποδόγυρου. Οι λόξες ενώνονται στη μασχάλη με ίσια, δίφυλλα μανίκια. Το μεγάλο φύλλο τους έχει τριπλάσιο περίπου πλάτος από το μικρό, έτσι που η μια τους, κάπως διακοσμημένη ραφή να πέφτει στην μπροστινή μύτη του φορεμένου μανικιού. Στη “μάνα” έχει κοπεί στρογγυλή λαιμόκοψη, με ραμμένο μικρό, όρθιο γιακαδάκι, και μπροστινό βαθύ, κατακόρυφο άνοιγμα (42εκ.). Το γιακαδάκι και το άνοιγμα, όπως τα μανίκια και ο ποδόγυρος, είναι ρελιασμένα με κόκκινο κορδόνι στερεωμένο με υπόλευκη κλωστή. Νοερά, τα ψηλά, κεντητά τετράγωνα (33×35εκ.) διχοτομούνται κατακόρυφα από τις ραφές της “μάνας”, που τονίζονται με άτεχνη κεντητή ένωση πάνω από το κέντημα. Τα κόκκινα, σταυρόσχημα σχεδόν μοτίβα του διαχωρίζονται με μαύρα περιγράμματα, τονισμένα από ακέντητο πανί. Στο κέντρο τους έχουν μικρό, κίτρινο ρόμβο με κόκκινη και λιλά καρδιά, ενώ στα κατακόρυφα άκρα τους μικρά σταυρουδάκια. Ανάμεσά τους, στην κατακόρυφη διάσταση, χρωματιστά κλαδιά φυτρώνουν από γλάστρα στις δυο πρώτες από κάτω σειρές. Αν και η απόδοση του θέματος διαφέρει από την περιγραφή των ειδικών, πιθανόν να πρόκειται για απεικόνιση του δέντρου της ζωής. Πολυχρωμία στο κοκκινόμαυρο κέντημα προσφέρουν νήματα λιλά, κίτρινα, πορτοκαλί και ανοιχτοπράσινα. Στενή, κεντητή ταινία κάτω από τα τετράγωνα περιτρέχει το πουκάμισο. Απλό ζιγκ-ζαγκ συνδέει τα τετράγωνα που πατάνε στις λόξες, διπλό ζιγκ-ζαγκ τα τετράγωνα στα φύλλα της “μάνας”. Το ροδί κορδόνι του ποδόγυρου σχηματίζει μικρό, επίρραπτο κυκλάκι στις δυο πλαϊνές ραφές και στο κέντρο του μπροστινού φύλλου. Το κέντημα στο γύρο των μανικιών (6εκ.) αξιοποιεί την ίδια χρωματική κλίμακα και παρατάσσει γεωμετρικά μοτίβα. Το γιακαδάκι έχει απλό διάκοσμο από αραιό γαζί, ενώ στη βάση του τρέχει μικρό ζιγκ-ζαγκ. Γαζί με το ίδιο βυσσινί χρώμα συνοδεύει το μπροστινό άνοιγμα.

Παρατηρήσεις

Κηλίδες και πρόχειρο μπάλωμα κάτω μπροστά.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
κορδόνι βαμβακερόΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

κέντημαανεβατή ψαθωτήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαγαζίΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςδέντρο ζωής(;)

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: τέλη 19ου αι. - 20ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΗμαθίαςΕπισκοπή

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΗμαθίαςΕπισκοπή

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαπαντρεμένητέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠαπαντωνίου Ι.
Πρόσθετες πληροφορίεςΠαπαντωνίου Ι.
Χρονολογία απόκτησης17/2/1972

Βιβλιογραφία

Γουήλ-Μπαδιεριτάκη, Α. 1980, Το παραδοσιακό πουκάμισο της ηπειρωτικής Ελλάδας, Αθήνα.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΠαπαντωνίου Ι.
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης11/8/2007