Εκτύπωση

πουκάμισο 7408/18

Αριθμός ταύτισης συνόλου7408/18
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομα(βιζάνο) κουσούλι
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,37 0,95--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Βιζάνο κουσούλι, κεντημένο πουκάμισο δηλαδή, με ιδιότυπο κέντημα στον ποδόγυρο. Φτιαγμένο από μάλλινα νήματα με ανεβατή ψαθωτή βελονιά, σχηματίζει από δύο μεγάλα τετράγωνα σε κάθε όψη που φαντάζουν σαν μικρά χαλιά. Η φορεσιά, που παίρνει τ’ όνομά της από την Επισκοπή, συνηθιζόταν και σε άλλα δέκα περίπου μικρότερα χωριά Β.Α. της Νάουσας. Το πουκάμισο, από αργαλίσιο βαμβακερό πανί στο φυσικό του χρώμα, είναι φτιαγμένο από ένα φύλλο μπρος-πίσω, τη “μάνα”, πλάτους 38εκ. Δύο λόξες σε κάθε πλευρά προσθέτουν 57εκ. και 53εκ. στο φάρδος του ποδόγυρου. Ανάμεσα στις λόξες και τη μασχάλη παρεμβάλλεται κομμάτι τριγωνικού πανιού, πολύ μικρό δεξιά, αρκετά μεγάλο αριστερά. Τα ίσια και φαρδιά δίφυλλα μανίκια ενώνονται κάθετα με τον κορμό. Τα άνισα φύλλα τους έχουν κεντητή ένωση μπροστά ενώ την κάτω ραφή τους συνοδεύει ως το ίδιο ύψος υπόλευκο γαζί. Στη “μάνα” έχει κοπεί στρογγυλή λαιμόκοψη, με ραμμένο μικρό, όρθιο γιακαδάκι, και μπροστινό βαθύ, κατακόρυφο άνοιγμα (37εκ.). Το γιακαδάκι και το άνοιγμα, όπως τα μανίκια και ο ποδόγυρος, είναι ρελιασμένα με κόκκινο κορδόνι στερεωμένο με λευκή κλωστή. Στον ποδόγυρο, στο τελείωμα των πλαϊνών ραφών, το κορδόνι σχηματίζει μικρό, επίρραπτο κύκλο. Η κεντητή ένωση στις ραφές της “μάνας” διχοτομεί τα φαρδιά, κεντητά τετράγωνα (32×28εκ.), δημιουργώντας δυο συμμετρικές, κατακόρυφες ζώνες, ενώ η στενή λωρίδα της μπορντούρας επαναλαμβάνεται ψηλότερα, φτιάχνοντας χαμηλή, οριζόντια ταινία. Σε καθεμία από τις δυο κατακόρυφες ζώνες, διακρίνονται τρεις κατακόρυφες σειρές με το ίδιο σταυρόσχημο μοτίβο που κλείνει μικρό ρόμβο στο κέντρο του. Ωστόσο, στην κεντρική σειρά το μοτίβο οπισθοχωρεί, σπρωγμένο από άλλο, μικρότερο: γλάστρα σε σχήμα μικρής βάρκας, φιλοξενεί δέντρο(;) με ανυψωμένα κλαδιά. Στο κόκκινο κέντημα, το μαύρο χρώμα φτιάχνει τα περιγράμματα που τονίζονται από ακέντητο πανί. Την πολυχρωμία δημιουργούν κίτρινα, λαδοπράσινα, μωβ, λιλά και γαλάζια νήματα. Στενή κεντητή ταινία κάτω από τα τετράγωνα περιτρέχει τον ποδόγυρο και συνοδεύεται, ανάμεσά τους, από λεπτές σταυροβελονιές. Διπλό υπόλευκο γαζί πλαισιώνει τις πλαϊνές ραφές που ενώνουν τις λόξες. Το κέντημα στα μανίκια (5εκ.), κόκκινο και μαύρο με ελάχιστές, κίτρινες πινελιές, εμφανίζει μεγάλα λουλούδια πάνω από ταινία με ζιγκ-ζαγκ. Ζιγκ-ζαγκ με βυσσινί κλωστή στολίζει το γιακαδάκι που γεμίζει με μικρά, δαντελωτά τρίγωνα. Μ’ αυτό το καφεπράσινο χρώμα έχει σχεδιαστεί μικρό, γεωμετρικό σχήμα κάτω από το γιακά, στις δυο πλευρές του μπροστινού ανοίγματος. Στην αριστερή του πλευρά, το κορδόνι σχηματίζει θηλιά. Το μπροστινό άνοιγμα συνοδεύει διπλό, υπόλευκο γαζί.

Παρατηρήσεις

Ξεβάμματα κάτω από τις μασχάλες, πολλές κηλίδες, ιδίως στον ποδόγυρο, όπου και τρύπα. Φθορά στο μπροστινό κέντημα και το κορδόνι.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
κορδόνι βαμβακερόΔιάκοσμος αντικειμένου
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

κέντημαανεβατή ψαθωτήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαγαζίΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςλουλούδια, δέντρο ζωής(;)

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: τέλη 19ου αι. - 20ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΗμαθίαςΕπισκοπή

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΗμαθίαςΕπισκοπή

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαπαντρεμένητέλη 19ου αι. - αρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία750 δρχ.
Χρονολογία απόκτησης23/2/1972

Βιβλιογραφία

Γουήλ-Μπαδιεριτάκη, Α. 1980, Το παραδοσιακό πουκάμισο της ηπειρωτικής Ελλάδας, Αθήνα.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης16/8/2007