Εκτύπωση

πουκάμισο 8322/7

Αριθμός ταύτισης συνόλου8322/7
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακαμίς
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,34 1,08--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κολονάτο πουκάμισο, νυφιάτικο και γιορτινό, που παίρνει τ’ όνομά του από τις κολόνες, τις κατακόρυφες κεντητές ταινίες δεξιά και αριστερά στη “μάνα”, που φθάνουν από τον ποδόγυρο ως κάτω από το στήθος. Έξω από την Πελοπόννησο, κολονάτα πουκάμισα συναντάμε μόνο στην Τανάγρα και τα συγγενικά χωριά. Είναι από βαμβακερό του αργαλειού, από βαμβάκι που οι γυναίκες επεξεργάζονταν πριν το υφάνουν, όπως επεξεργάζονταν και το υφαντό πανί για να το λευκάνουν. Είναι φτιαγμένο από ενιαίο φύλλο μπρος-πίσω, τη “μάνα”, πλάτους 50εκ. Το πουκάμισο έχει μακρύνει κατά 8εκ. με οριζόντια λωρίδα φτιαγμένη από τρία κομμάτια που διακόπτει την κοπή του και τις κολόνες. Το φάρδος του ποδόγυρου αυξάνουν πλαϊνές λόξες (λοξάρια ή κλίνγκια), τρεις στην δεξιά πλευρά απ’ τις οποίες οι δύο φθάνουν ως τις μασχάλες και δυο στην αριστερή πλευρά απ’ τις οποίες μόνον η μεγαλύτερη αγγίζει το μανίκι. Τα λοξάρια προσθέτουν στη “μάνα” 55εκ. δεξιά και 59εκ. αριστερά. Τα μονόφυλλα, ίσια μανίκια ενώνονται κάθετα με τη “μάνα” και λοξά με τα λοξάρια. Κάτω από την ενισχυμένη, στρογγυλή λαιμόκοψη, αρχίζει κατακόρυφο άνοιγμα (28εκ.) που κλείνει στην κορυφή του με μαύρο κουμπάκι και κόκκινη θηλιά. Δεύτερη θηλιά στη μέση περίπου του ανοίγματος μαρτυρεί την απώλεια του άλλου κουμπιού. Στο μετρητό κέντημα από βαμβακερές κλωστές (κλωνές), δυσκολότατο στην εκτέλεση, κυριαρχεί το ροδί χρώμα που όμως παραχωρεί θέση και στο θαλασσί, σε χρωματικό συνδυασμό που χαρακτηρίζει την Αργολίδα. Το κέντημα διατάσσεται σε κατακόρυφες ταινίες, με εξαίρεση την στενή κυκλική ταινία στον ποδόγυρο και το φαρδύ γύρο των μανικιών. Τρία εκατοστά ύψος καταλαμβάνουν οι στενές ταινίες με γραμμικά σχέδια στην μπορντούρα του ποδόγυρου. Από πάνω της δεκαεπτά κατακόρυφοι στύλοι (ύψους 13εκ.), κοντοστύλια ή τροΐδια επαναλαμβάνουν σε μικρογραφία τις κολόνες και τοποθετούνται ολόγυρα όχι πάντα σε ίση απόσταση μεταξύ τους. Ανάμεσά τους κατακόρυφα ζευγάρια από γυναικείες μορφές με τα χέρια σε έκταση, με τριγωνικό κορμό -που σε κάποιες αποκολλάται από το περίγραμμα των ποδιών- και με πέλματα στραμμένα λοξά προς τα επάνω. Τους στύλους, όπως και τις κολόνες, δημιουργούν ρόμβοι που διχοτομούνται από κατακόρυφη γραμμή. Το περίγραμμα των ρόμβων σχεδιάζουν συμμετρικές αλλά άτακτες βελονιές που μετατοπίζουν το μοτίβο από το γεωμετρικό προς το σχηματοποιημένο φυτικό. Ο διάκοσμος στα μανίκια είναι αυστηρότερου ρυθμού, καθαρά γεωμετρικός. Τέσσερις οριζόντιες σειρές παρουσιάζουν ποικιλία ζιγκ-ζαγκ σε τρία σχέδια και μεγέθη σε κέντημα που θυμίζει δαντέλα. Η ψηλότερη σειρά με τέσσερις γραμμές όμοιων ζιγκ-ζαγκ είναι η μόνη που διακόπτεται από θαλασσί χρώμα. Το κέντημα στο δεξιό μανίκι έχει μιρκή ατέλεια. Ο διάκοσμος στο κατακόρυφο άνοιγμα αντανακλά τα ελεύθερα περιγράμματα των ρόμβων, ενώ στη λαιμόκοψη το ροδί και το θαλασσί εναλλάσσονται σε ευχάριστη, γραμμική διχρωμία.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο

Τεχνική

κέντημα μετρητόμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
ανθρωπομορφικός διάκοσμοςγυναίκες, "κουκλάκια"
γεωμετρικός διάκοσμος

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΑργολίδαςΑργολίδα

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΑργολίδαςΑργολίδα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανύφη19ος αι.νυφικό
γυναίκαπαντρεμένη19ος αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία500 δρχ.
Χρονολογία απόκτησης15/2/1973

Βιβλιογραφία

Welters, L. 1989, "Women’s Traditional Dress in the Provinces of Argolida and Corinthia", Εθνογραφικά 7: 17-30, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας" στο Πρακτικά Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών, Αθήνα
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης9/7/2007