Εκτύπωση

πουκάμισο 8440/9

Αριθμός ταύτισης συνόλου8440/9
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακαμίς
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,30 1,01--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κολονάτο πουκάμισο, νυφιάτικο και γιορτινό, που παίρνει τ’ όνομά του από τις κολόνες, τις κατακόρυφες κεντητές ταινίες δεξιά και αριστερά στη “μάνα”, που φθάνουν από τον ποδόγυρο ως κάτω από το στήθος. Έξω από την Πελοπόννησο, κολονάτα πουκάμισα συναντάμε μόνο στην Τανάγρα και τα συγγενικά χωριά. Είναι από βαμβακερό του αργαλειού, από βαμβάκι που οι γυναίκες επεξεργάζονταν πριν το υφάνουν, όπως επεξεργάζονταν και το υφαντό πανί για να το λευκάνουν. Είναι φτιαγμένο από δύο φύλλα πλάτους 47,5εκ. το καθένα, την μπρος και πίσω “μάνα”, που ενώνονται μέσω ενδιάμεσου πανιού με πιο αραιή ύφανση, που αρχίζει από την μπροστινή μανικοκόλληση και καταλήγει κάτω από τους ώμους στην πλάτη. Πίσω στους ώμους, και στις δυο πλευρές της στρογγυλής λαιμόκοψης, το πανί έχει μαζευτεί με πρόχειρο ράψιμο. Κατακόρυφη λωρίδα περεμβάλλεται ανάμεσα στο πανί αυτό και τα ίσια, μονόφυλλα μανίκια. Μ’ αυτήν, κάτω από τη μασχάλη, ενώνεται μικρό, στενόμακρο πανί που σουρώνει στην ένωση, και που συγκρατεί τις πλαϊνές λόξες (λοξάρια ή κλίνγκια), μία ψηλή και μια κοντύτερη αριστερά (πλάτους 53εκ.) και δυο ψηλές με μια κοντύτερη δεξιά (πλάτους 55εκ.). Η στρογγυλή λαιμόκοψη είναι ρελιασμένη με βαμβακερή κορδέλα του μέτρου, και το βαθύ (40εκ.) κατακόρυφο άνοιγμα κλείνει με λευκό κουμπάκι στην αρχή του. Το μετρητό κέντημα με την καγκελωτή βελονιά που του δίνει όψη δαντέλας, είναι φτιαγμένο με βαμβακερές κλωστές (κλωνές), στο κυρίαρχο ροδί χρώμα και με γαλάζιες λεπτομέρειες, χρωματικούς συνδυασμούς που χαρακτηρίζει την περιοχή της Αργολίδας. Το κέντημα διατάσσεται κυκλικά στον ποδόγυρο και στον γύρο των μανικιών, με μονές κατακόρυφες ταινίες τις δυο κολόνες. Εκεί επαναλαμβάνεται συνεχώς το ίδιο μοτίβο σε οριζόντια, αντικρυστή διάταξη ως προς τον κατακόρυφο άξονα, που, με κάποια φαντασία, θα μπορούσε να θεωρηθεί άκρως σχηματοποιημένο φύλλωτό κλαδί. Στο φαρδύ κέντημα των μανικιών, και με ανάλογη φαντασία, μπορούμε να διακρίνουμε τετραγωνισμένα ανθάκια βαλμένα σε εφαπτόμενες σειρές με λοξό προσανατολισμό όπως μας αποκαλύπτουν μόνον οι γαλάζιες λεπτομέρειες και το αραιότερο κέντημα κοντά στη ραφή. Η στενότερη κυκλική ταινία του ποδόγυρου παρατάσσει ξεκάθαρα δυο σειρές λουλούδια, η μία με ψηλούς μίσχους, ανάμεσα στους οποίους χωράει ακριβώς η δεύτερη σειρά με τα κοντύτερα λουλούδια. Εδώ, η χρωματική εναλλαγή γίνεται πολύ διακοσμητική.

Παρατηρήσεις

Αρκετές κηλίδες και κιτρινίλες.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
κορδέλα βαμβακερήΑντικείμενο
κουμπίΑντικείμενο

Τεχνική

κέντημα μετρητόκαγκελωτήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςλουλούδια, μίσχοι

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΑργολίδαςΑργολίδα

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΑργολίδαςΑργολίδα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανύφη19ος αι.νυφικό
γυναίκαπαντρεμένη19ος αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠαπαντωνίου Ι.
Πρόσθετες πληροφορίεςΠαπαντωνίου Ι.
Χρονολογία απόκτησης26/6/1973

Βιβλιογραφία

Welters, L. 1989, "Women’s Traditional Dress in the Provinces of Argolida and Corinthia", Εθνογραφικά 7: 17-30, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας" στο Πρακτικά Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών, Αθήνα
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΠαπαντωνίου Ι.
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης11/7/2007