Εκτύπωση

πουκάμισο 8446

Αριθμός ταύτισης συνόλου8446
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακαμίς
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,25 0,99--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κολονάτο πουκάμισο, νυφιάτικο και γιορτινό, που παίρνει τ’ όνομά του από τις κολόνες, τις κατακόρυφες κεντητές ταινίες δεξιά και αριστερά στη “μάνα”, που φθάνουν από τον ποδόγυρο ως κάτω από το στήθος. Έξω από την Πελοπόννησο, κολονάτα πουκάμισα συναντάμε μόνο στην Τανάγρα και τα συγγενικά χωριά. Είναι από βαμβακερό του αργαλειού, από βαμβάκι που οι γυναίκες επεξεργάζονταν πριν το υφάνουν, όπως επεξεργάζονταν και το υφαντό πανί για να το λευκάνουν. Είναι φτιαγμένο από ενιαίο φύλλο μπρος-πίσω, τη “μάνα”, πλάτους 50εκ. Το φάρδος του ποδόγυρου αυξάνουν πλαϊνές λόξες (λοξάρια ή κλίνγκια), μία αριστερά (πλάτους 48εκ.) και δύο δεξιά (πλάτους 47εκ.) που φθάνουν ως κάτω απ’ τη μέση της μανικοκόλλησης. Τα μονόφυλλα, ίσια μανίκια ενώνονται κάθετα με τη “μάνα”, ενώ το τελευταίο κομμάτι τους (πλάτους 12εκ.) με τον κεντημένο γύρο είναι πρόσθετο. Η ενισχυμένη, στρογγυλή λαιμόκοψη καταλήγει σε κατακόρυφο άνοιγμα (30εκ.). Στο μετρητό κέντημα από βαμβακερές κλωστές (κλωνές), δυσκολότατο στην εκτέλεση, κυριαρχεί σχεδόν ολοκληρωτικά το ροδί χρώμα, διανθισμένο με θαλασσί, σε χρωματικό συνδυασμό που χαρακτηρίζει την Αργολίδα. Το κέντημα διατάσσεται σε κατακόρυφες ταινίες, με εξαίρεση τις κυκλικές ταινίες στον ποδόγυρο και στο γύρο των μανικιών. Οι πολύ ψηλές κολόνες και οι δεκατρείς στύλοι που περιστρέφονται πάνω από τον ποδόγυρο δημιουργούνται από τη συμμετρική, ως προς κατακόρυφο άξονα, επανάληψη του ίδιου σχηματοποιημένου ανθικού μοτίβου με τις “αγκαθωτές” απολήξεις στα πέταλά του που θυμίζουν γαρύφαλλο. Τα ζευγάρια μεταξύ τους διαχωρίζονται με ορθές γωνίες. Τόσο οι κολόνες, όσο και οι στύλοι, απολήγουν σε τριγωνική μορφή του ίδιου γαρύφαλλου. Παρόμοια τριγωνική απόληξη, αλλά διπλή και πιο αραιοκεντημένη, στεφανώνει το δυσανάγνωστο, σχηματοποιημένο μοτίβο στην κυκλική ταινία του ποδόγυρου. Στο γύρο των μανικιών το γεωμετρικό κέντημα τύπου Τανάγρας με την ευκρίνειά του, εύκολα διακρίνεται από την φυσιοκρατική σχηματικότητα του υπόλοιπου κεντήματος. Ο περιποιημένος διάκοσμος αναπτύσσεται σε λεπτές ταινίες γύρω από την φαρδύτερη κεντρική, που παρατάσσει ορθά και αντεστραμένα περιγράμματα τριγώνων που εγκλωβίζουν άλλα δυο, μικρότερά τους. Ταινίες με διπλό ζιγκ-ζαγκ πλαισιώνουν τα τρίγωνα που επαναλαμβάνονται με αγκαθωτές πλευρές στην επίστεψη του κεντήματος. Οι ταινίες διαχωρίζονται από λεπτή ροδί κλωστή στερεωμένη με θαλασσί βελονιές που δημιουργούν πολύ χαριτωμένο αποτέλεσμα. Στην πίσω όψη του μανικιού, το κέντημα μειώνεται σε ύψος και στη μέση του κενού έχει τοποθετηθεί ανθάκι. Στο αριστερό κυρίως μανίκι φαίνεται ότι η ραφή των μανικιών ήταν κεντημένη με διακοσμητικές βελονιές. Με διακοσμητικές βελονιές που προτιμούν να διασταυρώνονται χιαστί στολίζεται η λαιμόκοψη και το μπροστινό άνοιγμα. Όλα τα ανοίγματα του πουκάμισου είναι ρελιασμένα με ροδί κλωστή.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο

Τεχνική

κέντημα μετρητόμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςγαρύφαλλο

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΑργολίδαςΑργολίδα

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΑργολίδαςΑργολίδα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανύφη19ος αι.νυφικό
γυναίκαπαντρεμένη19ος αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠαπαντωνίου Ι.
Πρόσθετες πληροφορίεςΠαπαντωνίου Ι.
Χρονολογία απόκτησης26/6/1973

Βιβλιογραφία

Welters, L. 1989, "Women’s Traditional Dress in the Provinces of Argolida and Corinthia", Εθνογραφικά 7: 17-30, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας" στο Πρακτικά Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών, Αθήνα
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
ΠληροφορητήςΠαπαντωνίου Ι.
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης16/7/2007