Εκτύπωση

πουκάμισο 9358/11

Αριθμός ταύτισης συνόλου9358/11
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαχωρικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομαπ'χάμ'σου
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,17 0,40--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Π’χάμ’σου, γυναικείο, βαμβακερό πουκάμισο, υφαντό στον αργαλειό με τεχνική ‘πουλ’το (απολυτό). Αποτελείται από τον μπούστο, που είναι μονοκόμματος μπρος – πίσω, χωρίς ραφή στους ώμους, και από το κάτω τμήμα. Το τελευταίο έχει ένα κεντρικό τμήμα υφάσματος μπρος και πίσω, που ονομάζεται μάνα, και δύο λοξά σε κάθε πλάι, που ονομάζονται βαγκιόλια. Το κυκλικό άνοιγμα του λαιμού συνεχίζεται με ένα βαθύ, σχεδόν κατακόρυφο, άνοιγμα στο στήθος, τη λιμαριά, που κλείνει με ένα κουμπί (οι δύο κουμπότρυπες που υπάρχουν στη λιμαριά μαρτυρούν ότι κατά πάσα πιθανότητα υπήρχε και δεύτερο κουμπί). Κάθετα στον κορμό είναι ραμμένα τα μανίκια, στο κάτω μέρος των οποίων, εκεί όπου ενώνονται με τις μάνες, υπάρχει πρόσθετο τετράγωνο κομμάτι, το βαθράκι, που σχηματίζει την καβαδούρα. Ο μπούστος και τα μανίκια είναι σε δύο τόνους του μπλε, εν αντιθέσει με το υπόλοιπο πουκάμισο που είναι υπόλευκο, και ονομάζονται πάρτα. Το άνοιγμα του λαιμού και της λιμαριάς είναι διακοσμημένα με επίρραπτο τσίτι καρό. Η ένωση των μανικιών, που είναι στην εξωτερική πλευρά του βραχίονα, είναι διακοσμημένη με μέρτζα, κεντητή ένωση καμωμένη με πορτοκαλί μεταξωτή κλωστή έτσι, ώστε να φαίνεται ότι το μανίκι δεν έχει ραφή. Ο γύρος των μανικιών είναι επίρραπτος, αν και δε συνηθίζεται. Το ύφασμά του πρέπει αρχικά να ήταν λουλακιασμένο, πλέον όμως είναι σχεδόν υπόλευκο και σε μερικά μόνο σημεία υπάρχει ελαφριά γαλάζια χροιά. Είναι διακοσμημένος με μεταξωτά και μάλλινα νήματα, βαμμένα με φυτικές ουσίες: ευθείες γραμμές καμωμένες με μονή σταυροβελονιά και από πάνω μια σειρά μεγάλα σχηματοποιημένα μοτίβα με χρωματικούς συνδυασμούς που εναλλάσσονται. Το ρέλιασμα γίνεται με μαύρο μάλλινο γαϊτάνι. Ο γύρος του ποδόγυρου, επίσης επίρραπτος, λέγεται ποδιά, και ήταν κι αυτός βαμμένος με λουλάκι σε χρώμα ιράνιο, ανοιχτό θαλασσί, αλλά επίσης έχει αποχρωματιστεί. Είναι διακοσμημένος πλούσια με σταυροβελονιά μονή με μάλλινες και μεταξωτές κλωστές. Είναι ρελιασμένος με μαύρο μάλλινο γαϊτάνι και ακολουθεί το κέντημα. Πρώτα οριζόντιες ευθείες. Απο πάνω μια φαρδιά ταινία με σχηματοποιημένα μοτίβα, παρόμοια με αυτά των μανικιών και δίπλα τρία ανθάκια τοποθετημένα κατακόρυφα, όλα με πλούσια χρώματα που εναλλάσσονται περίτεχνα.

Παρατηρήσεις

Εξαιρετικά αποχρωματισμένα τα λουλακιασμένα υφάσματα στο γύρο των μανικιών και στην ποδιά.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
γαϊτάνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου
μεταξοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
τσίτιΑντικείμενο
κουμπίΑντικείμενο
μάλλινη κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΑντικείμενο
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά μονήΔιάκοσμος αντικειμένου
κεντητή ένωσημέρτζαΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόαπολυτόΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
σχηματοποιημένος διάκοσμος
φυτικός διάκοσμοςανθάκια

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ειδικές τεχνίτρες

Χρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανέαπρόσφυγεςαρχές 20ού αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Λαδά-Μινώτου, Μ. κ.ά. 1993, Ελληνικές φορεσιές, Αθήνα, Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος.
Μελίδου-Κεφαλά, Ν. 2002, "Παραδοσιακές ενδυμασίες της Θράκης" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1996, Ελληνικές Τοπικές Ενδυμασίες, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Πραντσίδη, Β. & Γ. 2000, "Οι παραδοσιακές φορεσιές από το Καβακλί της Ανατολικής Ρουμελίας (Βόρειας Θράκης)", Ενδυματολογικά 1: 146-162, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΜαντζουράνη Άννα
Χρόνος Τεκμηρίωσης23/05/2007