Εκτύπωση

πουκάμισο 9655

Αριθμός ταύτισης συνόλου9655
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακαμίς
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Δείτε όλες τις εικόνες »

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,30 0,97--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κολονάτο πουκάμισο, νυφιάτικο και γιορτινό, που παίρνει τ’ όνομά του από τις κολόνες, τις κατακόρυφες κεντητές ταινίες δεξιά και αριστερά στη “μάνα”, που φθάνουν από τον ποδόγυρο ως κάτω από το στήθος. Έξω από την Πελοπόννησο, κολονάτα πουκάμισα συναντάμε μόνο στην Τανάγρα και τα συγγενικά χωριά. Είναι από δίμιτο βαμβακερό του αργαλειού, από βαμβάκι που οι γυναίκες επεξεργάζονταν πριν το υφάνουν, όπως επεξεργάζονταν και το υφαντό πανί για να το λευκάνουν. Είναι φτιαγμένο από ενιαίο φύλλο μπρος-πίσω, τη “μάνα”, πλάτους 50εκ. Το φάρδος του ποδόγυρου αυξάνουν πλαϊνές λόξες (λοξάρια ή κλίνγκια), δύο δεξιά (πλάτους 48εκ.) και μία διπλάσια αριστερά (πλάτους 48εκ.), που σταματούν 13εκ. περίπου χαμηλότερα από τη μασχάλη. Συνεχίζονται με τριγωνικό κομμάτι πανιού που ξεπερνάει σχεδόν δυο δάχτυλα σε ύψος, μπρος-πίσω, τη ραφή του μονόφυλλου μανικιού, που ενώνεται κάθετα με τη “μάνα”. Κάτω από την ενισχυμένη, στρογγυλή λαιμόκοψη, αρχίζει κατακόρυφο άνοιγμα (25εκ.). Στο μετρητό κέντημα από βαμβακερές κλωστές (κλωνές), δυσκολότατο στην εκτέλεση, κυριαρχεί σχεδόν ολοκληρωτικά το ροδί χρώμα, ενώ το θαλασσί ζωγραφίζει μικρές, διακριτικές λεπτομέρειες και μόνο στις κολόνες αποκτά αυτονομία. Το κέντημα διατάσσεται σε κατακόρυφες ταινίες, με εξαίρεση τις στενές, κυκλικές ταινίες στον ποδόγυρο και στο γύρο των μανικιών, με γεωμετρικό διάκοσμο που αξιοποιεί το σχήμα του τριγώνου και ορθά, παραλληλόγραμμα κολονάκια. Αυστηρά γεωμετρικός είναι ο διάκοσμος τόσο στις κολόνες όσο και στους δεκατέσσερις στύλους του ποδόγυρου και τους άλλους έξι που στολίζουν τα δυο μανίκια. Το σφιχτό κέντημα αξιοποιεί και εδώ οξυγώνια κυρίως τρίγωνα. Μόνο στα κατακόρυφα περιγράμματα και στην κορυφή των στύλων, απλές βελονιές αποπειρώνται να γλυκάνουν την αυστηρότητα με μικρή δαντέλα. Διαφορετικά χειρίζεται η κεντήστρα τον χώρο πάνω απ’ τον ποδόγυρο και ανάμεσα στις δυο κολόνες. Ο κεντρικός στύλος ανάμεσά τους, είναι ελαφρώς κοντύτερος από τους άλλους αλλά απολήγει σε θριαμβευτικό, τριγωνόσχημο μοτίβο με δαντελωτές πλάγιες πλευρές και σχηματοποιημένο, τετραπέταλο λουλούδι στην κορυφή του. Κάτω από τη βάση του τριγώνου, δυο οριζόντιες παράλληλες και συνδεόμενες γραμμές εκτείνονται ως τις κολόνες, τέμνοντας τα δύο ομοιόμορφα, ρομβοειδή μοτίβα που πλαισιώνουν τον στύλο, έτσι ώστε το πάνω τριγωνικό τμήμα τους, παρά τη θαλασσί του λεπτομέρεια, να επαναλαμβάνει την τριγωνική κορύφωση του στύλου με το λουλούδι. Το ίδιο ακριβώς τριγωνικό μοτίβο πλαισιώνει και τη βάση του στύλου στον ίδιο άξονα με τα ψηλότερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετρία τηρείται με ευλάβεια και η εκτέλεση του κεντήματος είναι εξαιρετική. Οι ραφές των μανικιών, σε ύψος 19εκ. πάνω από το κυκλικό κέντημα του γύρου, καλύπτονται με στενή (πλάτους 1εκ.), κατακόρυφη ταινία με σταυροειδή απόληξη. Απλές, ροδί βελονιές στολίζουν δαντελωτά την λαιμόκοψη και το μπροστινό άνοιγμα, ενώ ρελιάζουν και όλα τα ανοίγματα του πουκάμισου.

Παρατηρήσεις

Στο Μητρώο αναφέρεται ότι το πουκάμισο ανήκε αρχικά στο σύνολο με αριθμό Μητρώου 900 και έχει αποδοθεί στην Κόρινθο, πριν αυτονομηθεί με τον παρόντα αριθμό και αποδοθεί στο Άργος.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο

Τεχνική

κέντημα μετρητόανεβατήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόδίμιτοΑντικείμενο

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

Κατηγορία Θέματος ΔιακόσμουΘέμα Διακόσμου
γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςλουλούδι

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες

Χρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΑργολίδαςΑργολίδα

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΑργολίδαςΑργολίδα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανύφη19ος αι.νυφικό
γυναίκαπαντρεμένη19ος αι.γιορτινό

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Welters, L. 1989, "Women’s Traditional Dress in the Provinces of Argolida and Corinthia", Εθνογραφικά 7: 17-30, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας" στο Πρακτικά Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών, Αθήνα
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο

Πληροφορίες Τεκμηρίωσης

Ερευνητής-
Χρόνος έρευνας-
Είδος Έρευνας-
Πληροφορητής-
ΤεκμηριωτήςΡοβάτσου Αγγελική
Χρόνος Τεκμηρίωσης9/7/2007