Επιστροφή

πουκάμισο 1125

πουκάμισο 1125
πουκάμισο 1125
[Κολονάτο] πουκάμισο, μπροστινή όψη
[Κολονάτο] πουκάμισο, μπροστινή όψη
[Κολονάτο] πουκάμισο, πίσω όψη
[Κολονάτο] πουκάμισο, πίσω όψη
[Κολονάτο] πουκάμισο, κυκλικός χορός στα μανίκια
[Κολονάτο] πουκάμισο, κυκλικός χορός στα μανίκια

Ταυτότητα

Αριθμός ταύτισης συνόλου1125
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με σιγκούνι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακαμίς
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,25 0,94--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κολονάτο πουκάμισο, νυφιάτικο και γιορτινό, που παίρνει τ’ όνομά του από τις κολόνες, τις κατακόρυφες κεντητές ταινίες στις δυο πλευρές της “μάνας”, που φθάνουν από τον ποδόγυρο ως κάτω από το στήθος. Έξω από την Πελοπόννησο, κολονάτα πουκάμισα συναντάμε μόνο στην Τανάγρα και τα συγγενικά χωριά. Είναι από πανί του αργαλειού, από βαμβάκι που οι γυναίκες επεξεργάζονταν πριν το υφάνουν, όπως επεξεργάζονταν και το υφαντό πανί για να το λευκάνουν. Είναι φτιαγμένο από ενιαίο φύλλο μπρος-πίσω, τη “μάνα”, πλάτους 50εκ. Το φάρδος του ποδόγυρου αυξάνουν πλαϊνές λόξες (λοξάρια ή κλίνγκια), μία δεξιά (πλάτους 43εκ.) και δύο αριστερά (πλάτους 41εκ.). Τα μονόφυλλα, ίσια μανίκια ενώνονται κάθετα με τη “μάνα” και ανάμεσα σ’ αυτά και το λοξάρι παρεμβάλλεται, κάτω από τη μασχάλη, μικρή, οριζόντια λωρίδα πανιού που, στ’ αριστερά, την έχουν ελαφρά κοντύνει. Κάτω από την ενισχυμένη, στρογγυλή λαιμόκοψη, αρχίζει κατακόρυφο άνοιγμα (28εκ.) που στα τελευταία του 8εκ. κλείνει, ραμμένο με την ίδια κλωστή του κεντήματος. Στο μετρητό κέντημα από βαμβακερές κλωστές (κλωνές), δυσκολότατο στην εκτέλεση, κυριαρχεί σχεδόν ολοκληρωτικά το ροδί χρώμα, που αμφισβητείται διακριτικά μόνο από θαλασσί, σε χρωματικό συνδυασμό που χαρακτηρίζει την Αργολίδα. Το κέντημα διατάσσεται σε κατακόρυφες ταινίες, με εξαίρεση τις κυκλικές ταινίες στον ποδόγυρο και στο γύρο των μανικιών. Εκεί, πάνω σε δυο και τρεις σειρές γεμάτες με εφαπτόμενα τρίγωνα, ορθά και αντεστραμμένα, ξετυλίγονται κυκλικοί, γυναικείοι χοροί. Γυναίκες με τριγωνικό κορμό και χέρια σε έκταση στήνουν χορό γύρω από τα μανίκια και τον ποδόγυρο. Ανάμεσά τους, μικρότερα τρίγωνα, σε μικρογραφία του γυναικείου κορμού, απολήγουν σ’ ένα διπλό αντεστραμμένο “V”, ίδιο μ’αυτό που στολίζει και το κεφάλι των γυναικών. Στη δεξιά μόνο πλευρά του πουκάμισου, στις δυο πλευρές της ραφής που ενώνει τη “μάνα” με το λοξάρι, τρεις και τρεις γυναικείες μορφές, μεγαλύτερες από τις χορεύτριες, τοποθετημένες κατακόρυφα με ελαφρά ασυμμετρία, αιωρούνται με τεντωμένα χέρια και σχηματικά, λοξά πέλματα. Δώδεκα κατακόρυφοι στύλοι (ύψους 18εκ.) κοντοστύλια ή τροΐδια, σε ίση απόσταση μεταξύ τους, περιστρέφονται πάνω από τα κεφάλια των χορευτριών του ποδόγυρου. Ένας παρά ένας έχει μικρό θαλασσί κομμάτι στο κέντημά του. Μόνον ο κεντρικός στύλος, ανάμεσα στις δυο κολόνες, αφήνει στο θαλασσί περισσότερο χώρο. Οι στύλοι, που δεν είναι παρά κοντές κολόνες, έχουν όπως αυτές το ίδιο σφιχτό κέντημα από αφαιρετικά γεωμετρικά μοτίβα, με σχηματοποιημένα ανθικά θέματα στις κατακόρυφες πλευρές και μια ιδιάζουσα ζωγραφιά στην κορύφωσή της. Ενώ το κέντημα στα μανίκια είναι μονόχρωμο, στις κολόνες, στις ταινίες του ποδόγυρου και σε τέσσερις χορεύτριές του, λεπτομέρειες αποδίδονται με θαλασσί χρώμα. Μονόχρωμος είναι και ο δαντελωτός διάκοσμος που περιβάλλει τη λαιμόκοψη και το μπροστινό άνοιγμα.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο

Τεχνική

κέντημα μετρητόανεβατήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΑργολίδαςΑργολίδα

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

ανθρωπομορφικός διάκοσμοςγυναίκες, "κουκλάκια", χορός
γεωμετρικός διάκοσμος

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΠελοπόννησοςΑργολίδαςΑργολίδα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανύφη19ος αι.νυφικό
γυναίκαπαντρεμένη19ος αι.γιορτινό

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκεςΧρόνος κατασκευής: 19ος αι.

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Welters, L. 1989, "Women’s Traditional Dress in the Provinces of Argolida and Corinthia", Εθνογραφικά 7: 17-30, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Παπαντωνίου, Ι. 1976, "Οι χωρικές φορεσιές της Αργολιδοκορινθίας" στο Πρακτικά Α΄ Διεθνούς Συνεδρίου Πελοποννησιακών Σπουδών, Αθήνα
Παπαντωνίου, Ι. 1978, "Συμβολή στη μελέτη της γυναικείας ελληνικής παραδοσιακής φορεσιάς", Εθνογραφικά 1: 5-92, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο