Επιστροφή

φουστάνι 12618

φουστάνι 12618
φουστάνι 12618
Φουστάνι, μπροστινή όψη
Φουστάνι, μπροστινή όψη
Φουστάνι, πίσω όψη
Φουστάνι, πίσω όψη
Φουστάνι, μπροστινό τμήμα κορμού
Φουστάνι, μπροστινό τμήμα κορμού
Φουστάνι, πλάτη κορμού
Φουστάνι, πλάτη κορμού
Λεπτομέρεια επίρραπτου ποδόγυρου: λουλακί λουλούδι
Λεπτομέρεια επίρραπτου ποδόγυρου: λουλακί λουλούδι

Ταυτότητα

Αριθμός ταύτισης συνόλου12618
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- φουστάνι
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςφουστάνι
Τοπικό ή άλλο όνομα
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,96---

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Φουστάνι με πολύπτυχη φούστα από τα Μεγάλα Καλύβια που, όπως και η Αγία Κυριακή, διαφοροποιούνται από τον υπόλοιπο νομό Τρικάλων και την περιοχή της Καρδίτσας. Τα φουστάνια τα φορούσαν παλιότερα ανύπαντρα κορίτσια, πριν μπουν σε ηλικία γάμου και βάλουν τους σαγιάδες (“τα καραγκούνικα”). Ανήκουν στο νεώτερο τύπο της φορεσιάς και συνδυάσθηκαν με τις μεταξωτές ποδιές και τις νεότερες τραχηλιές. Το φουστάνι έχει στον κορμό επένδυση από χοντρό υπόλευκο βαμβακερό πανί του αργαλειού που σηκώνει κρυφά το βάρος της φούστας, καθώς καλύπτεται εξωτερικά κυρίως με πολύχρωμη φανέλα αλλά και με μαύρο λεπτό βαμβακερό πανί σε γεωμετρικά σχήματα. Η φανέλα, με τα κίτρινα, θαλασσιά και άσπρα λουλούδια πάνω σε βυσσινί κάμπο, καλύπτει μεγάλο μέρος της πλάτης, φτιάχνει δυο στενές λωρίδες μπροστά, μια κατακόρυφη στη μέση της “τιράντας” και μια παράλληλη με το άνοιγμα του χεριού, που συνεχίζει πίσω φθάνοντας ως το άλλο χέρι. Μεγάλος είναι και ο διακοσμητικός ρόλος του μαύρου πανιού. Μια μαύρη στενή λωρίδα τρέχει παράλληλα προς το μπροστινό άνοιγμα και προς την κατακόρυφη πλευρά αμβλυγώνιου τριγώνου που συνοδεύει το άνοιγμα του χεριού. Η κάτω πλευρά του συνεχίζει πίσω στην πλάτη και σχηματίζει τη μικρή πλευρά ορθογώνιου σχήματος που συνοδεύει το πίσω άνοιγμα του χεριού. Μπροστά και πάλι, κάτω από το αμβλυγώνιο τρίγωνο, συμμετρικά τοποθετημένο τριγωνικό σχήμα εξελίσσεται σε στενή λωρίδα που κλείνει τον κορμό. Πίσω, στο κέντρο της πλάτης, το περίγραμμα ενός ορθογώνιου σχήματος φτιάχνεται από λωρίδες μαύρου πανιού και στέκεται όρθιο, παράλληλα προς τον διάκοσμο του ανοίγματος των χεριών. Εκεί, στη γωνία του μαύρου πανιού, έχει σχεδιαστεί με γαζί τετραπέταλο λουλούδι. Το καρελίσιο κέντημα με τα πολλαπλά, πολύχρωμα γαζιά διακοσμεί και στερεώνει το μαύρο πανί με κλωστές άσπρες, κόκκινες και απαλές ροζ που σχηματίζουν ευθείες και ζιγκ-ζαγκ. Κόκκινη φανέλα με μικρά, χρωματιστά μοτίβα ρελιάζει όλα τα ανοίγματα. Την ένωση κορμού και φούστας καλύπτει ενισχυμένη κοραλί κορδέλα από χοντρό βαμβακερό του αργαλειού. Η φούστα, με 33 πτυχές ραμμένες μεταξύ τους εσωτερικά και στερεωμένες με διπλό γαζί, αρχίζει 3εκ. ψηλότερα απ’ ό,τι φαίνεται. Είναι φτιαγμένη από ένα φύλλο πανιού κι έχει χαρακτηριστικά έντονο λουλακί χρώμα. Το άνοιγμά της είναι ρελιασμένο με μαύρη κορδέλα. Ο ποδόγυρος έχει επίρραπτο διάκοσμο 14εκ. Δυο στενές μαύρες κορδέλες περιβάλλουν μια τρίτη, δίχρωμη, λουλακί με κόκκινες πινελιές. Κάτω ακριβώς απλώνεται η κεντρική διακοσμητική λωρίδα από σκούρα γκρενά φανέλα με λουλούδια, μικρά ασπροκόκκινα και μεγάλα λουλακί. Στο ξεκίνημά της η λωρίδα στολίζεται διακριτικά με πράσινη κορδέλα, ενώ στο τελείωμα έχει επίρραπτη κορδέλα κίτρινη. Ενωμένη μαζί της ακολουθεί στενή λωρίδα μαύρου πανιού με πολύχρωμα γαζιά, αμέσως μετά λευκή κορδέλα και στο ρέλιασμα η φανέλα που ντύνει τον κορμό.

Παρατηρήσεις

Μεγάλη φθορά στον κορμό.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
κορδέλαΔιάκοσμος αντικειμένου
φανέλαΑντικείμενο
φανέλαΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

βαφήλουλάκιασμαΑντικείμενο
επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαγαζίΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΜεγάλα Καλύβια (;)

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

φυτικός διάκοσμοςλουλούδια

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΤρικάλωνΜεγάλα Καλύβια (;)

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΚαραγκούνηδεςαρχές 20ού αι.γιορτινό

Κατασκευή

Κατασκευαστής: ραφτάδεςΧρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΠαπαντωνίου Ι.
Πρόσθετες πληροφορίεςΠαπαντωνίου Ι.
Χρονολογία απόκτησης27/6/1995

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Ρωμαίου-Καρασταμάτη, Ε. 1980, Η ποδιά της Καραγκούνας, Αθήνα, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Τσαγγαλάς, Κ. 1982, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Γιάννενα.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο