Επιστροφή

μανικωτός μπούστος 5687/5

Κέντημα πανωμάνικου, κεντρικό μοτίβο
Κέντημα πανωμάνικου, κεντρικό μοτίβο
Κέντημα πανωμάνικου, πλαϊνός διάκοσμος
Κέντημα πανωμάνικου, πλαϊνός διάκοσμος
Κέντημα κατωμάνικου, κεντρικό μοτίβο
Κέντημα κατωμάνικου, κεντρικό μοτίβο
μανικωτός μπούστος 5687/5
μανικωτός μπούστος 5687/5
[Τζάκος] Βοιωτίας, μπροστινή όψη
[Τζάκος] Βοιωτίας, μπροστινή όψη
[Τζάκος] Βοιωτίας, πίσω όψη
[Τζάκος] Βοιωτίας, πίσω όψη

Ταυτότητα

Αριθμός ταύτισης συνόλου5687/5
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτός μπούστος
Τυπολογίαχωρικό
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτός μπούστος
Τοπικό ή άλλο όνοματζάκος
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
0,32 0,49--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Κοντός, εφαρμοστός μπούστος, τζάκος, με στενά μανίκια που φθάνουν ως τον αγκώνα, τα πανωμάνικα, ενωμένα εδώ σταθερά με το δεύτερο ζευγάρι μανικιών, τα κατωμάνικα, φαρδύτερα από τα πρώτα. Ο τζάκος φοριόταν πάνω από το αμάνικο πουκάμισο. Είναι φτιαγμένος από μονόφυλλο λεπτό βαμβακερό ύφασμα, λευκού χρώματος. Έχει βαθύ και πλατύ κατακόρυφο άνοιγμα, τετραγωνισμένο στο τελείωμα της μίας πλευράς και στρογγυλεμένο στην άλλη που κλείνει χωρίς να κουμπώνει πέντε δάχτυλα πριν την άκρη του μπούστου. Το άνοιγμα στολίζεται με φυστικί σατέν κορδέλα που πλησιάζει ή και ξεπερνά τις πλαϊνές ραφές. Το τελείωμα της πλάτης είναι ρελιασμένο με το ίδιο τσίτι που φοδράρει τα κατωμάνικα, εμπριμέ με ροζ και θαλασσιά λουλούδια και στάχια σε λευκό φόντο. Στην ένωση των μανικιών με τον κορμό, κάτω από τις μασχάλες, έχει τοποθετηθεί ρομβοειδές κομμάτι πανιού για άνεση στις κινήσεις. Τα δίφυλλα μανίκια είναι φορτωμένα με χρυσοκέντημα. Ήδη από τα μέσα του 19ου αιώνα, το χρυσοκέντημα υποδηλώνει πλούτο και κοινωνική θέση. Στην εμφάνιση και στην τεχνική, μοιάζει με τα εκκλησιαστικά βυζαντινά κεντήματα (χρυσοκλαβαρικά) χωρίς να είναι τόσο λεπτοφτιαγμένο. Οι γυναίκες ή οι μαΐστρες που “έριχναν το χρυσάφι”, τύλιγαν το λεπτό χρυσόνημα γύρω από χοντρή, κίτρινη μεταξωτή κλωστή, στριμμένη πολλές φορές, το μπρισίμι. Αποτέλεσμα είναι η ανάγλυφη όψη του χρυσοκεντήματος. Το κέντημα τονίζει μικρές λεπτομέρειες, το κέντρο των λουλουδιών, μικρά κλαδάκια και φύλλα, με χρωματιστές μεταξοκλωστές, ροζ, βυσσινί, πράσινες, μελί και φούξια. Την ένωση των μανικιών με τον ώμο, όπως και στην ένωση μεταξύ τους, καλύπτει χρυσή δαντελωτή τρέσα. Μικρές πούλιες προσθέτουν φως. Στο κέντρο του πανωμάνικου έχει τοποθετηθεί κυπελόσχημη γλάστρα με ψηλό κεντρικό λουλούδι, ενώ από τις εξωτερικές πλαϊνές της πλευρές φυτρώνει δίκλωνο κλαδί. Ο ψηλός του κλώνος ανοίγει σε δύο λουλούδια με πολλά φύλλα ανάμεσά τους. Ο δεύτερος, με λίγα φύλλα που και που, προχωρεί οριζόντια αγνοώντας την ένωση του δίφυλλου μανικιού. Χαμηλότερα, φυτρώνει από τη γλάστρα λουλούδι με κοντό μίσχο. Πλάι του, στενόμακρο απροσδιόριστο σχήμα με γλωσσωτές πλευρές, είναι κεντημένο σε απομίμηση πλεκτής ψάθας, όπως άλλωστε η γλάστρα και τα δύο φύλλα από πάνω της. Στα λουλούδια, αλλά και σε άλλα φύλλα, το χρυσοκέντημα σχηματίζει ζιγκ-ζαγκ αποδίδοντας τις πολλές σειρές από πέταλα. Στο κατωμάνικο, από κεντρικό, ανθρωπόσχημο δοχείο υψώνεται λουλούδι με μακρύ μίσχο. Δεξιά και αριστερά του, από ένα μεγάλο πουλί. Από τη μέση της γλάστρας φυτρώνουν συμμετρικά οριζόντια, κυματιστά κλαδιά. Από το πάνω μέρος τους βλασταίνουν φυλλοφόροι κλώνοι και τρία λουλούδια, τα δυο από τα οποία προβάλλουν συμμετρικά από κοινό μίσχο. Στη βάση της γλάστρας, δυο λουλούδια. Κάτω από το οριζόντιο κλαδί και ως το τέλος του κεντήματος, τρία ακαθόριστα σχήματα (φύλλα; δέντρα;) πατάνε πάνω στη λεπτή μπορντούρα. Στην απόληξη του μανικιού, συνθετική δαντέλα του μέτρου, το μανικέτι.

Παρατηρήσεις

Φθορές, μπαλώματα, λεκέδες στο ύφασμα. Οι τρέσες αρκετά φθαρμένες. Το χρυσοκέντημα σε αρκετά καλή κατάσταση, αλλά οι μεταξοκλωστές έχουν φύγει σε κάποια σημεία.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
μεταξοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
πούλιεςΔιάκοσμος αντικειμένου
σατένΔιάκοσμος αντικειμένου
χρυσοκλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
συνθετικόΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

δαντέλα του μέτρουΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαπλακέΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο
χρυσοκέντημαΔιάκοσμος αντικειμένου

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΒοιωτίας-

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

ζωομορφικός διάκοσμοςπουλιά
φυτικός διάκοσμοςλουλούδια, δέντρα

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΣτερεά ΕλλάδαΒοιωτίας-

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκανύφηαρχές 20ού αι.νυφικό
γυναίκαπαντρεμένηαρχές 20ού αι.γιορτινό

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες , μαΐστρεςΧρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΑγορά
Αξία300 δρχ.
Χρονολογία απόκτησης1/2/1968

Βιβλιογραφία

Welters, L. 1986, Women’s Traditional Costume in Attica, Greece, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Δέδε-Μιχαήλ, Μ. 1981, Η φορεσιά της Μεσογείτισσας (1900-1930), Αθήνα.
Μαρίνη, Μ. 1989, Η μενιδιάτικη λαϊκή φορεσιά, Αχαρνές.
Χατζημιχάλη, Α. 1948-1954, Ελληνικαί εθνικαί ενδυμασίαι Α΄-Β΄, Αθήνα.

Δημοσιεύσεις

Ημερολόγιο Λ.τ.Ε. 2003: φωτ. 34

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο