Επιστροφή

πουκάμισο 6185/18

πουκάμισο 6185/18
πουκάμισο 6185/18
Βαμβακερό υφαντό πουκάμισο κεντημένο με μαύρες και χρωματιστές ουτράδες
Βαμβακερό υφαντό πουκάμισο κεντημένο με μαύρες και χρωματιστές ουτράδες
Βαμβακερό υφαντό πουκάμισο, πίσω όψη
Βαμβακερό υφαντό πουκάμισο, πίσω όψη
Ποδόγυρος, λεπτομέρεια διακόσμησης με πυκνό μαύρο κέντημα και με [γιαγκλί] ή [πλέχτρα] (χρωματιστή ταινία με σχηματοποιημένα μοτίβα)
Ποδόγυρος, λεπτομέρεια διακόσμησης με πυκνό μαύρο κέντημα και με [γιαγκλί] ή [πλέχτρα] (χρωματιστή ταινία με σχηματοποιημένα μοτίβα)

Ταυτότητα

Αριθμός ταύτισης συνόλου6185/18
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακάμψου
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
- 0,44 1,32-

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Βαμβακερό υφαντό πουκάμισο κεντημένο με μαύρες και χρωματιστές ουτράδες. Είναι ποδήρες και αποτελείται από ένα κεντρικό ενιαίο φύλλο μπρος και πίσω, τη “μάνα”, και από δύο λοξά φύλλα στο κάθε πλάι, τα λαγκιόλια. Κάθετα στον κορμό είναι πρόχειρα ραμμένα τα λινομάνικα (μανίκια από λινό ύφασμα), ρελιασμένα στο γύρο τους (στο σημείο ένωσης με τον κορμό του πουκάμισου) με μαύρο βαμβακερό ρέλι για να μη ξεφτάνε. Οι Καραγκούνες συχνάλλαζαν τα μανίκια ανάλογα με τις περιστάσεις χρήσης γι’ αυτό το λόγο τα έραβαν, τα κεντούσαν και τα κρατούσαν ξεχωριστά από το κυρίως πουκάμισο. Το βαμβακερό ύφασμα του πουκάμισου το ύφαιναν και το έραβαν μόνες τους. Οι ίδιες το κεντούσαν στον ποδόγυρο και στις ραφές των λαγκιολιών με τη “μάνα”, με μαύρες ουτράδες και με χρωματιστές ενδιάμεσα. Από τις ίδιες ουτράδες γίνεται και το φούντωμα του πουκάμισου, με πυκνές μαύρες φούντες στον ποδόγυρο και χρωματιστές μακριές μεταξωτές πανώφουντες στο γύρο των μανικιών. Ο γύρος του λαιμού και το κατακόρυφο άνοιγμα είναι ρελιασμένα με βαμβακερό μαύρο ρέλι. Τα επίρραπτα μανίκια είναι διακοσμημένα στο γύρο τους με δύο ταινιόσχημα θέματα, κεντημένα με μαύρες βίτσες και με λογάδια ενδιάμεσα, χρωματιστά σχηματοποιημένα μοτίβα σε μπλε, πράσινο και κόκκινο χρώμα. Στην κορυφή των ταινιόσχημων θεμάτων μια σειρά από σταυροβούλια που εναλλάσσονται χρωματικά σε μαύρο, μπλε, πράσινο και κόκκινο χρώμα, καμωμένα με διπλή σταυροβελονιά. Ο στύλος ή ανήφορος, η κατακόρυφη κεντημένη στενή λουρίδα από τον καρπό ως τον ώμο, διακοσμείται με λογάδια, χρωματιστά τετράγωνα μοτίβα. Κατά μήκος της εξωτερικής πλευράς της λουρίδας γίνεται γαρνίρισμα με σταυροβουλίσια κουκούλια. Πρόσθετη διακόσμηση αποτελούν οι πανώφουντες στο γύρο των μανικιών, μεταξωτές φούντες σε πράσινο, μωβ, μαύρο και ανοιχτό καφέ χρώμα. Ο ποδόγυρος ή πάτος είναι κεντημένος με πυκνό μαύρο κέντημα. Στο πάνω μέρος της κεντητής ταινίας μία σειρά από σχηματοποιημένα φυτικά μοτίβα, τα κυπαρίσσια. Στο τελείωμα του ποδόγυρου, ανάμεσα στις μαύρες φούντες και στην κεντητή ταινία, μια οριζόντια στενή πολύχρωμη ταινία, το γιαγκλί ή πλέχτρα με σχηματοποιημένα μοτίβα που εναλλάσσονται χρωματικά.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
λινόΑντικείμενο
κρόσι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
πολύκλωνες μεταξωτές κλωστέςΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

σχηματοποιημένος διάκοσμοςσταυροβούλια, λογάδια
σχηματοποιημένος φυτικός διάκοσμοςκυπαρίσσια

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΚαραγκούνηδεςαρχές 20ού αι.γιορτινό

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκεςΧρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΚουτλίδη Χρ.
Πρόσθετες πληροφορίεςΚουτλίδη Χρ.
Χρονολογία απόκτησης17/4/1970

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Τσαγγαλάς, Κ. 1993, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία, ιδιαίτερα σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Αθήνα, Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο