Επιστροφή

πουκάμισο 6187/20

πουκάμισο 6187/20
πουκάμισο 6187/20
Βαμβακερό υφαντό πουκάμισο κεντημένο με μαύρες και χρωματιστές μεταξωτές ουτράδες
Βαμβακερό υφαντό πουκάμισο κεντημένο με μαύρες και χρωματιστές μεταξωτές ουτράδες
Βαμβακερό υφαντό πουκάμισο, πίσω όψη
Βαμβακερό υφαντό πουκάμισο, πίσω όψη
Ποδόγυρος, λεπτομέρεια διακόσμησης με [κουκούλια γαζίσια] και [γιαγκλί] ή [πλέχτρα] (χρωματιστή ταινία με σχηματοποιημένα μοτίβα)
Ποδόγυρος, λεπτομέρεια διακόσμησης με [κουκούλια γαζίσια] και [γιαγκλί] ή [πλέχτρα] (χρωματιστή ταινία με σχηματοποιημένα μοτίβα)

Ταυτότητα

Αριθμός ταύτισης συνόλου6187/20
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακάμψου
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
- 0,37 1,28-

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Καραγκούνικο βαμβακερό υφαντό πουκάμισο κεντημένο με μαύρες και χρωματιστές μεταξωτές ουτράδες (πολύκλωνες μεταξωτές κλωστές). Είναι ποδήρες και αποτελείται από ένα κεντρικό ενιαίο φύλλο μπρος και πίσω, τη “μάνα”, και από δύο λοξά φύλλα στο κάθε πλάι, τα λαγκιόλια. Κάθετα στον κορμό είναι πρόχειρα ραμμένα τα λινομάνικα (μανίκια από λινό ύφασμα), ρελιασμένα στο γύρο τους με βαμβακερό μαύρο ύφασμα με διακοσμητικά χρωματιστά γαζιά. Τα μανίκια οι Καραγκούνες τα συχνάλλαζαν ανάλογα με τις περιστάσεις χρήσης. Για το λόγο αυτό έραβαν τα μανίκια, τα κεντούσαν και τα κρατούσαν ξεχωριστά από το κυρίως πουκάμισο. Το βαμβακερό ύφασμα του πουκάμισου το ύφαιναν και το έραβαν μόνες τους. Οι ίδιες το κεντούσαν στα μανίκια, στον ποδόγυρο και στις ραφές των λαγκιολιών με τη “μάνα”, με μαύρες ουτράδες με σχέδια ενδιάμεσα από χρωματιστές ουτράδες. Από τις ίδιες ουτράδες γίνεται και το φούντωμα του πουκάμισου με πυκνές μακριές μαύρες φούντες ολόγυρα στον ποδόγυρο και πολλές πολύχρωμες φούντες σε κάθε μανίκι. Ο γύρος του λαιμού και το κατακόρυφο άνοιγμα, η τραχηλιά, είναι διακοσμημένα με στενή κεντητή ταινία, κατά μήκος γαρνιρισμένα με μονόχρωμα σταυροβουλίσια κεντήματα, καμωμένα με διπλή σταυροβελονιά. Τα επίρραπτα μανίκια είναι πλούσια διακοσμημένα με δύο ταινιόσχημα θέματα, δουλεμένα με μαύρες μεταξωτές ουτράδες και με λογάδια (χρωματιστά σχηματοποιημένα μοτίβα) ενδιάμεσα. Η κλάρα, η κατακόρυφη κεντημένη λουρίδα από τον καρπό ως τον ώμο είναι επίσης διακοσμημένη με λογάδια. Κατά μήκος των εξωτερικών γαζιών της λουρίδας, γαρνίρισμα με σταυροβουλίσια μοτίβα καμωμένα με διπλή σταυροβελονιά. Το φούντωμα των μανικιών γίνεται με μακριές χρωματιστές μεταξωτές φούντες σε πράσινο, πορτοκαλί, μπλε και μαύρο χρώμα. Ο ποδόγυρος ή πάτος του πουκάμισου είναι διακοσμημένος με πυκνό μαύρο κέντημα στην κορυφή του οποίου υπάρχει μια σειρά από κουκούλια γαζίσια, τριγωνικά μοτίβα, στρωμένα με σταυροβούλια και γεμισμένα με μαύρα κατακόρυφα γαζιά. Στο τελείωμα του ποδόγυρου ανάμεσα στις πυκνές μαύρες φούντες και στην κεντητή διακόσμηση, πολύχρωμη ταινία, το γιαγκλί ή πλέχτρα, με σχηματοποιημένα μοτίβα που εναλλάσσονται χρωματικά.

Παρατηρήσεις

Εξαιρετικά φθαρμένα τα επίρραπτα λινομάνικα

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
λινόΑντικείμενο
κρόσι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
πολύκλωνες μεταξωτές κλωστέςΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

σχηματοποιημένος διάκοσμοςκουκούλια γαζίσια, σταυροβουλίσια κουκούλια, λογάδια

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΚαραγκούνηδεςαρχές 20ού αι.γιορτινό

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκεςΧρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΚουτλίδη Χρ.
Πρόσθετες πληροφορίεςΚουτλίδη Χρ.
Χρονολογία απόκτησης17/4/1970

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Τσαγγαλάς, Κ. 1993, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία, ιδιαίτερα σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Αθήνα, Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο