Επιστροφή

πουκάμισο 6188/21

πουκάμισο 6188/21
πουκάμισο 6188/21
Βαμβακερό λευκό πουκάμισο κεντημένο με μαύρες και χρωματιστές ουτράδες
Βαμβακερό λευκό πουκάμισο κεντημένο με μαύρες και χρωματιστές ουτράδες
Βαμβακερό λευκό πουκάμισο, πίσω όψη
Βαμβακερό λευκό πουκάμισο, πίσω όψη
Ποδόγυρος, λεπτομέρεια διακόσμησης με [κουκούλια γαζίσια] (τριγωνικά μοτίβα) και με [γιαγκλί] ή [πλέχτρα] (ταινία με χρωματιστά σχηματοποιημένα μοτίβα)
Ποδόγυρος, λεπτομέρεια διακόσμησης με [κουκούλια γαζίσια] (τριγωνικά μοτίβα) και με [γιαγκλί] ή [πλέχτρα] (ταινία με χρωματιστά σχηματοποιημένα μοτίβα)

Ταυτότητα

Αριθμός ταύτισης συνόλου6188/21
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- πουκάμισο
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςπουκάμισο
Τοπικό ή άλλο όνομακάμψου
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
- 0,33 1,22-

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Καραγκούνικο λευκό βαμβακερό πουκάμισο κεντημένο με μαύρες και χρωματιστές μεταξωτές ουτράδες. Είναι ποδήρες και αποτελείται από ένα κεντρικό ενιαίο φύλλο μπρος και πίσω, τη “μάνα”, και από δύο λοξά φύλλα στο κάθε πλάι, τα λαγκιόλια. Κάθετα στον κορμό είναι πρόχειρα ραμμένα τα λινομάνικα (μανίκια από λινό ύφασμα), ρελιασμένα στο γύρο τους (στο σημείο ένωσης με τον κορμό του πουκάμισου) με μαύρο βαμβακερό ρέλι για να μη ξεφτάνε. Οι Καραγκούνες συχνάλλαζαν τα μανίκια ανάλογα με τις περιστάσεις χρήσης γι’ αυτό το λόγο τα έραβαν, τα κεντούσαν και τα κρατούσαν ξεχωριστά από το κυρίως πουκάμισο. Το βαμβακερό ύφασμα του πουκάμισου το ύφαιναν και το έραβαν μόνες τους. Οι ίδιες το κεντούσαν στον ποδόγυρο και στις ραφές των λαγκιολιών με τη “μάνα”, με μαύρες ουτράδες και με χρωματιστές ενδιάμεσα. Από τις ίδιες ουτράδες γίνεται και το φούντωμα του πουκάμισου, με πυκνές μαύρες φούντες στον ποδόγυρο και χρωματιστές μακριές μεταξωτές πανώφουντες στο γύρο των μανικιών. Ο γύρος του λαιμού και το κατακόρυφο άνοιγμα, η τραχηλιά, ύψους 36εκ. είναι ρελιασμένα με άσπρο βαμβακερό ρέλι. Τα επίρραπτα μανίκια είναι διακοσμημένα με μαύρες οριζόντιες βίτσες με λογάδια ενδιάμεσα, χρωματιστά σχηματοποιημένα μοτίβα και με μια σειρά από κουκούλια βιτσίσια, τριγωνικά μοτίβα στρωμένα με σταυροβούλια και γεμισμένα με οριζόντιες βίτσες. Ο στύλος ή ανήφορος, η κατακόρυφα κεντημένη στενή λουρίδα από τον καρπό ως τον ώμο, είναι κεντημένη με χρωματιστά γαζιά, των οποίων η εξωτερική πλευρά γαρνίρεται με συνεχόμενα σταυροβουλίσια χρωματιστά μοτίβα. Πρόσθετη διακόσμηση αποτελούν οι πανώφουντες στο γύρο των μανικιών, μεταξωτές φούντες σε πράσινο, μπλε, μαύρο και βυσσινί χρώμα. Ο ποδόγυρος ή πάτος είναι διακοσμημένος με πυκνό μαύρο κέντημα με λευκές γραμμώσεις, που στο πάνω μέρος του καταλήγει σε μια σειρά από κουκούλια γαζίσια, τριγωνικά μοτίβα στρωμένα με σταυροβούλια και γεμισμένα με κατακόρυφα γαζιά. Στο τελείωμα του ποδόγυρου ανάμεσα στις πυκνές μαύρες φούντες και στην κεντητή διακόσμηση, πολύχρωμη ταινία, το γιαγκλί ή πλέχτρα με σχηματοποιημένα μοτίβα.

Παρατηρήσεις

Εκτεταμένη φθορά στο κέντημα του ποδόγυρου.

ΥΛΗ

βαμβάκιΑντικείμενο
λινόΑντικείμενο
κρόσι μεταξωτόΔιάκοσμος αντικειμένου
πολύκλωνες μεταξωτές κλωστέςΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

επίρραπτηΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαμονήΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημα μετρητόσταυροβελονιά διπλήΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντόΑντικείμενο

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

γεωμετρικός διάκοσμος
σχηματοποιημένος διάκοσμοςκουκούλια γαζίσια, κουκούλια βιτσίσια, σαυροβούλια

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΘεσσαλίαΚαρδίτσαςΚαρδίτσα

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκαΚαραγκούνηδεςαρχές 20ού αι.γιορτινό

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκεςΧρόνος κατασκευής: αρχές 20ού αι.

Απόκτηση

Τρόπος ΑπόκτησηςΔωρεά
ΣυλλέκτηςΚουτλίδη Χρ.
Πρόσθετες πληροφορίεςΚουτλίδη Χρ.
Χρονολογία απόκτησης17/4/1970

Βιβλιογραφία

Πολίτου, Ξ. 1997, "Οι Καραγκούνηδες της Θεσσαλίας" στο Ημερολόγιο του Λυκείου των Ελληνίδων Αθηνών, Αθήνα, Λύκειον των Ελληνίδων.
Τσαγγαλάς, Κ. 1993, Η γυναικεία καραγκούνικη ενδυμασία, ιδιαίτερα σε μια θεσσαλική κοινότητα. Κατασκευή και λειτουργία, Αθήνα, Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο