Επιστροφή

μανικωτός επενδύτης 9135

μανικωτός επενδύτης 9135
μανικωτός επενδύτης 9135
[Σαγκία] Επισκοπής
[Σαγκία] Επισκοπής
[Σαγκία] Επισκοπής, πίσω όψη
[Σαγκία] Επισκοπής, πίσω όψη

Ταυτότητα

Αριθμός ταύτισης συνόλου9135
Ταξινόμηση- ενδυμασία
- ένδυμα
- μανικωτός επενδυτής
Τυπολογίαφορεσιά με καβάδι
Όνομα/Χαρακτηρισμόςμανικωτός επενδύτης
Τοπικό ή άλλο όνομασαγκία
Μέρος ΣυνόλουΟΧΙ
Αυθεντικότητααυθεντικό

Διαστάσεις

ΎψοςΠλάτοςΜηκοςΒάρος
1,01 0,58--

Συντήρηση: ΟΧΙ

Περιγραφή

Σαγκία, ο καλοκαιρινός σαγιάς που φοριέται πάνω από το καβάδι, και είναι ραμμένος στο ίδιο σχέδιο με τον χειμωνιάτικο, το σαΐκ. Την σαγκία έφτιαχναν με το ίδιο ύφασμα που έκαναν και το καβάδι, αλλά εδώ, πριν το δώσουν στον ράφτη, το έστελναν στη Βέροια ή τα Γιαννιτσά για να το βάψουν σκούρο μπλε. Αυτό ήταν το χρώμα της καθημερινής αλλά και της γιορτινής σαγκίας, ενώ η νυφιάτικη ήταν άσπρη. Η συγκεκριμένη άσπρη σαγκία είναι πολύ αμφίβολο αν είναι νυφιάτικη για μια σειρά από λόγους, κυρίως λόγω της ελλιπούς της διακόσμησης. Είναι φτιαγμένη από ένα μονοκόμματο φύλλο, τη “μάνα”, πλάτους 35,5εκ., που έχει διπλωθεί στα δύο κατά μήκος, για να κοπεί η λαιμόκοψη και το μπροστινό, κατακόρυφο άνοιγμα. Το άνοιγμα της λαιμόκοψης ρελιάζεται με στενή λωρίδα υφάσματος. Στο τελείωμα των μπροστινών φύλλων έχουν προστεθεί από 19εκ. σε κάθε πλευρά, δίνοντας αέρα στις φτερούγες του σαγιά. Οι φτερούγες, ανοιχτές και στερεωμένες πίσω, θα έδειχναν την εσωτερική τους επένδυση με το κεντημένο μπουχασί. Αυτό το στολίδι λείπει εδώ. Κάτω από τα κοντά, μονόφυλλα μανίκια, ραμμένα κάθετα προς τον κορμό, έχει προστεθεί μεγάλο, τριγωνικό κομμάτι υφάσματος με μεγάλη βάση κάτω από το μανίκι και πεπλατυσμένη μύτη στη μέση της σαγκίας, όπου ενώνεται με την αντίστοιχη μύτη τριγωνικής, πλαϊνής λόξας. Το κατακόρυφο άνοιγμα (23εκ.) της λόξας βοηθάει στο να ανασκουμπώνονται ευκολότερα οι φτερούγες. Στη δεξιά λόξα έχει γίνει το άνοιγμα της τσέπης (12εκ.). Τα μανίκια έχουν άνοιγμα 5εκ., ώστε τα μανικέτια τους να γυρίζουν προς τα έξω και να φαίνονται. Αντί για κόκκινο, το επίρραπτο βαμβακερό πανί έχει χλωμό ροδακινί χρώμα και στολίζεται με τρεις παράλληλες σειρές από λευκό γαζί. Θαλασσί, άσπρες και ροζ κλωστές φτιάχνουν τα πολύχρωμα φουντάκια που στολίζουν το εσωτερικό του περίγραμμα. Το τελείωμα στολίζουν λευκά φουντάκια, όμοια μ’ εκείνα που διακοσμούν τα πλαϊνά ανοίγματα της σαγκίας. Λευκό κορδόνι ρελιάζει το άνοιγμα μανικιού και λόξας, όπως και την τσέπη. Ο υποτυπώδης διάκοσμος στην τραχηλιά αλλά και πίσω στον ποδόγυρο από τη μία άκρη του ανοίγματος ως την άλλη, στηρίζεται σε χλωμή κίτρινη κλωστή που επικρατεί και στη μικρή συμβολή μιας κόκκινης. Πίσω, το κίτρινο γαζί που παρακολουθεί το περίγραμμα υποχωρεί στις γωνίες που τονίζονται και με κόκκινες βελονιές. Στην τραχηλιά, ο διάκοσμος εξαντλείται σε τρείς κατακόρυφες, παράλληλες σειρές από απλές βελονιές. Ανάμεσα στις αχνές κίτρινες ξεχωρίζει η ενδιάμεση κόκκινη. Έτσι, πιο διακοσμητικό είναι το μάλλινο, καστανό γαϊτάνι που ρελιάζει τη λαιμόκοψη και το μπροστινό άνοιγμα ως κάτω από τη μέση.

ΥΛΗ

βαμβακερή κλωστήΔιάκοσμος αντικειμένου
βαμβάκιΑντικείμενο
βαμβάκιΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι βαμβακερόΔιάκοσμος αντικειμένου
κορδόνι μάλλινοΔιάκοσμος αντικειμένου

Τεχνική

κέντημααλυσίδαΔιάκοσμος αντικειμένου
κέντημαγαζίΔιάκοσμος αντικειμένου
υφαντό βιομηχανικόΑντικείμενο
υφαντό βιομηχανικόΔιάκοσμος αντικειμένου

Τοποθεσία κατασκευής

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΗμαθίαςΕπισκοπή

ΔΙΑΚΟΣΜΟΣ

γεωμετρικός διάκοσμος

Τοποθεσία Χρήσης

ΧώραΓεωγραφικό ΔιαμέρισμαΝομόςΕυρύτερη περιοχή
ΕλλάδαΜακεδονίαΗμαθίαςΕπισκοπή

Χρήση

ΧρήστηςΗλικίαΚοινωνική ΗλικίαΕθνοτική ΟμάδαΠερίοδος ΧρήσηςΧρόνος ΧρήσηςΠερίσταση ΧρήσηςΣκοπός χρήσηςΠιθανή χρονολογία χρήσης
γυναίκα20ός αι.

Κατασκευή

Κατασκευαστής: οι ίδιες οι γυναίκες (;), ραφτάδες (;)Χρόνος κατασκευής: 20ός αι.

Απόκτηση

Τρόπος Απόκτησης

Βιβλιογραφία

Παπαντωνίου, Ι. 1992, Μακεδονικές φορεσιές, Ναύπλιο, Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.
Χατζημιχάλη, Α. 1983, Λαϊκή Φορεσιά. Οι φορεσιές με το καβάδι Β΄, (επιμ. Γιανναρά-Ιωάννου, Τ.) Αθήνα, Μουσείο Μπενάκη - Μέλισσα.

Δημοσιεύσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές δημοσιεύσεις για αυτό το αντικείμενο

Εκθέσεις

Δεν υπάρχουν σχετικές εκθέσεις για αυτό το αντικείμενο